Gemeentewapen en vlag

Net als alle gemeenten in Nederland heeft de Gemeente De Bilt een gemeentewapen en gemeentevlag.
Op 1 januari 2001 is de nieuwe gemeente De Bilt ontstaan door samenvoeging (herindeling) van de "oude" gemeente De Bilt en gemeente Maartensdijk. De gemeentewapens en -vlaggen van de "oude"gemeenten" zijn gecombineerd tot een nieuw wapen en een nieuwe vlag.

Het huidige wapen

 

Het wapen is een  combinatie van de twee oude wapens van de gemeenten De Bilt en Maartensdijk. Het wapen van Maartensdijk is vereenvoudigd tot een schuindeling, die ook wel de Maartensdeling wordt genoemd. Over deze schuindeling is het St. Laurensrooster uit het "oude"wapen van De Bilt gelegd. Zoals de regels van de wapenkunde (heraldiek) het voorschrijven is het rooster op het gouden gedeelte zwart van kleur en op het blauwe gedeelte zilver. Het wapenschild is bovendien voorzien van een gouden kroon met drie bladeren en twee parels. 

De gemeentevlag

 

De nieuwe vlag is afgeleid van het nieuwe gemeentewapen. Twee dingen hebben we veranderd. De kroon is verdwenen en het rooster hebben we, om de herkenbaarheid te vergroten, naar links verplaatst zo dicht mogelijk bij de mast.

 

Het oude wapen van De Bilt

 

Het oude wapen van De Bilt is een zilverkleurig schild waarop het St. Laurensrooster in de kleur sabel is afgebeeld. Het rooster herrinert aan de marteldood door vuur van de Heilige Laurentius in het jaar 258 na Christus in Rome. In de gemeente De Bilt was een klooster gewijd aan de heilige Laurentius. Het klooster werd rond 1100 gesticht en is in 1580 afgebroken.

 

Het oude wapen van Maartensdijk

 

Het oude wapen van Maartensdijk is een schild van lazuur, (hemelsblauw), met het beeld van Sint Maarten in goud. De patroonheilige Sint Maarten, te paard, schenkt een stuk van zijn mantel aan een schaars geklede bedelaar.