Concerten, lezingen, uitvoeringen en exposities

In de gemeente vinden veel uitvoeringen, concerten en exposities plaats.

Een overzicht biedt de Cultuurportal 'Cultuur in De Bilt' voor de gemeente De Bilt.

Op diverse plaatsen in de gemeente wordt kunst geëxposeerd. Zoals in De Bilt is op het landgoed Beerschoten is een beeldentuin met werk van de kunstenaar Jits Bakker. Ook zijn er diverse galerieën waarvan de activiteiten in de Cultuuragenda worden vermeld.

Regelmatig geven allerlei amateurverenigingen uitvoeringen en concerten. Zoals bijvoorbeeld de toneelvereniging Steeds Beter en Sojater cabaret in de kern Maartensdijk.

In het Schrijverspodium werken onder andere de bibliotheek en de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt samen. Het Schrijverspodium organiseert regelmatig interessante lezingen en ontmoetingen tussen publiek en kunstenaars. In 2014 is het schrijverspodium opgegaan in het Cultuurpodium.

Het Walter Maas Huisl, eigendom van de Stichting Huize Gaudeamus (zoals het huis oorspronkelijk heette) is van oudsher een muziekhuis. Het huis - een rijksmonument - heeft vanaf 1926 met componist/pianist Julius Röntgen en na de oorlog Walter Maas met 'zijn' Stichting Gaudeamus en tot voor kort als buitenplaats voor culturele verkenningen een lange traditie als ontmoetingsplek voor kunstenaars. Tegenwoordig is het huis te huur voor o.a. vergaderingen, trainingen, symposia, workshops en concerten met een maximum capaciteit van 50 personen.

Het Kunstenhuis beschikt in het Lichthuis over een theaterzaal met ongeveer 130 zitplaatsen. Het Kunstenhuis, het Walter Maas Huis en de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt werken samen in het Muziekpodium De Bilt. Dat krijgt een (bescheiden) subsidie voor het organiseren van concerten door professionele musici. In 2014 is het muziekpodium opgegaan in het Cultuurpodium.