Huwelijk en Geregistreerd Partnerschap

Trouwen in de gemeente De Bilt.

Bij de mooiste dag van je leven hoort de mooiste locatie. Bij een dag die in alle opzichten perfect moet zijn, hoort dan natuurlijk ook de perfecte locatie om elkaar het ja-woord te geven.

In de gemeente De Bilt, waar het sowieso uitstekend toeven is, zijn acht locaties waar trouwlustigen elkaar eeuwige trouw kunnen beloven. Wij maken géén onderscheid tussen 'traditionele' huwelijken en partnerschapsregistraties; de informatie op deze pagina is voor beiden van toepassing.

De trouwlocaties

1. De trouwzaal in het gemeentehuis 'Jagtlust' in Bilthoven

Centraal gelegen in het park Jagtlust staat het gelijknamige gemeentehuis. De trouwzaal heeft 36 zitplaatsen, voor de overige aanwezigen biedt de zaal voldoende stagelegenheid.

2. Het landgoed Vollenhoven in De Bilt (www.landgoedvollenhoven.nl)

Landgoed Vollenhoven is een van de oudste buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande. Het zeer complete landgoed bevat een Engels landschapspark, verschillende tuinen waaronder een Engelse tuin en een moestuin, een buitenhuis, een oranjerie, een koetshuis, boerderijen en een ijskelder. Bij mooi weer kan buiten het ja-woord gegeven worden.

3. Hotel 'De Biltsche Hoek' (www.biltschehoek.com)

Hotel 'De Biltsche Hoek' in De Bilt is een sfeervolle locatie, beschikt over diverse zaalruimtes, die uitermate geschikt zijn voor het vieren van een bruiloft. 

4. Bistro Boschoord in Lage Vuursche (www.restaurantboschoord.nl)

Bistro Boschoord ligt op de grens van de gemeente De Bilt en Hilversum. Middenin het bos en met een prachtig terras is Boschoord exclusief te boeken voor een huwelijksvoltrekking. Bij mooi weer kan buiten het ja-woord gegeven worden. 

5. Het Koetshuis in Maartensdijk (www.mauritshoeve.nl)

Het Koetshuis is een onderdeel van restaurant ‘Mauritshoeve’, ligt midden tussen de bossen en de weilanden en is een mooie locatie voor grote en kleine trouwpartijen. Ook hier kan bij mooi weer buiten het ja-woord gegeven worden.

6. Het Cultureel & Vergader Centrum ‘H.F. Witte’ in De Bilt (www.hfwitte.nl)

H.F.Witte Centrum 

H.F. Witte is een cultureel en vergadercentrum aan de rand van De Bilt. Dit centrum beschikt over een ruime parkeerplaats met ± 200 plaatsen. Er zijn meerdere moderne zalen beschikbaar.

7. De Woudkapel in Bilthoven (www.woudkapel.nl)

De Woudkapel vormt een bijzondere trouwlocatie in een mooie laan in Bilthoven. De Woudkapel staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

8. Hotel PUUR in Lage Vuursche (www.puurlv.nl)

In het bosrijke Lage Vuursche, aan de rand van het Gooi, gelegen op de Utrechtse heuvelrug ligt het hotel PUUR. Een mooie locatie voor een huwelijksfeest. 

De tijdstippen waarop getrouwd kan worden

In Jagtlust kan van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur op elk heel uur een huwelijk worden gesloten; op zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur.

De tarieven

Wilt u in de gemeente De Bilt trouwen, dan gelden deze tarieven pdf icoon voor een huwelijksvoltrekking.

Let op! Dit zijn alleen de gemeentelijke kosten. De externe locaties kunnen ook kosten in rekening brengen brengen!

In de gemeente De Bilt kan kosteloos worden getrouwd op maandag en dinsdag om 10.00 uur. Deze huwelijksvoltrekkingen (zonder toespraak) vinden plaats in de ondertrouwkamer in het administratiekantoor. Daarbij kunnen maximaal 6 personen aanwezig zijn.

Het vastleggen van een trouwdatum

U kunt er niet vroeg genoeg bij zijn, als u precies weet wat u wilt. Het is goed te weten dat u (maximaal) één jaar van tevoren de huwelijksdatum kunt vastleggen. Reserveren kan vanaf 08.30 uur telefonisch, maar ook persoonlijk aan de balie van Burgerzaken. Tip: kom bij voorkeur naar het gemeentehuis, want bij een gelijktijdige reservering gaat de reservering aan de balie voor!

Ik woon niet in De Bilt, maar ik wil er wel graag trouwen. Hoe regel ik dat?
Trouwen mag in elke gemeente in Nederland, maar de huwelijksaangifte (ondertrouw) kunt u alleen in uw woonplaats doen. Op het moment van ondertrouw moet bekend zijn in welke gemeente uw wilt gaan trouwen.

De ondertrouw

De periode die tussen de ondertrouw en de huwelijksvoltrekking moet liggen is minimaal 14 dagen en maximaal één jaar. Voor de ondertrouw moet een afspraak worden gemaakt. Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden kunnen de documenten die nodig zijn verschillen. Informeer bij  de burgerlijke stand van de (woon) gemeente waar jullie in ondertrouw gaan of er documenten nodig zijn voor de ondertrouw.

In de gemeente De Bilt wordt de volgende lijn gehanteerd:

U  heeft voor de ondertrouw alleen een geldig legitimatiebewijs nodig als:

  • het huwelijk plaatsvindt in de gemeente De Bilt;
  • jullie woonachtig zijn in de gemeente De Bilt (of één van jullie woont in De Bilt en de ander is woonachtig in een andere gemeente in Nederland);
  • jullie geboren zijn in Nederland;
  • jullie eventuele vorige huwelijk of partnerschapsregistratie in Nederland is gesloten en ontbonden.

Voldoen jullie niet aan deze voorwaarden informeer dan welke documenten nodig zijn.

Buitenlandse documenten

In veel gevallen moeten buitenlandse documenten voldoen aan extra formaliteiten zoals legalisatie of een apostillestempel.
Informeer tijdig bij de burgerlijke stand of dit op jullie eventueel van toepassing is. In de praktijk blijkt dat de legalisatie van buitenlandse documenten lang kan duren.

Verklaring Vreemdelingenpolitie

Als u een niet-Nederlandse nationaliteit heeft, kan het zijn dat u voor de ondertrouw ook een verklaring van de Vreemdelingenpolitie nodig hebt. Het is raadzaam om voor de datum van ondertrouw bij de burgerlijke stand te informeren of deze verklaring ook in jullie geval nodig is.

De getuigen

Bij de huwelijksvoltrekking heeft u minimaal twee en maximaal vier (meerderjarige) getuigen nodig. De gegevens van de getuigen moeten uiterlijk veertien dagen voor het huwelijk worden opgegeven (graag kopieën van de paspoorten of Europese Identiteitskaarten meenemen/opsturen).

De trouwambtenaar 

 
 V.l.n.r. Alice Sala, Tineke Cramer, Maas van Apeldoorn,
 Nelleke Hendrikse en Jenny Glastra

Ongeveer drie weken voor de huwelijksvoltrekking is bekend welke ambtenaar jullie in de echt gaat verbinden. Zij willen de toespraak graag een persoonlijk tintje geven.  Het is voor hem/haar daarom ook prettig is om vooraf even kennis te maken. Bij de burgerlijke stand kunt u navragen wie de ambtenaar van  zal zijn. Daarna kunt u zelf met hem of haar een afspraak maken. Wanneer u voorkeur heeft voor een bepaalde ambtenaar zullen wij hiermee zoveel mogelijk rekening houden.

Trouwboekjes

     

Trouwboekjes kunststof               Trouwboekjes leer
De kosten voor deze trouwboekjes vindt u in deze prijslijst.

Tot slot

Traditioneel tafereel na het sluiten van een huwelijk is dat de aanwezigen en masse met rijst, confetti of bloemen willen strooien. Dit is in het gemeentehuis van De Bilt niet toegestaan.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Burgerzaken via telefoon (030) 228 94 13 /228 94 17 (doorkiesnummers voor specifieke 'trouwvragen').
De trouwzaal kunt u op werkdagen bezichtigen tussen 08.30 en 16.00 uur (ingang via de hoofdingang).