Columns

Een overzicht van de columns van kinderburgemeester Feline.

Afzwaaien

Hallo allemaal,

Ik mocht het afgelopen jaar de kinderburgemeester van gemeente De Bilt zijn en ik heb regelmatig een column geschreven over mijn leven en hoe ik duurzaamheid aanpak… Deze keer mijn laatste, want ik ga afzwaaien.

Ik had nog veel columns willen schrijven maar mijn tijd als kinderburgemeester zit erop. Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd met wat ik gedeeld heb. Ik hoop dat jullie allemaal zin hebben gekregen om zelf een keer te googelen naar duurzamere leefwijzen of een boek erover te lezen of door een krant te speuren… 
    
Ik vond het een heel leuk jaar met hele bijzondere ervaringen en ben daar dankbaar voor. Onze planeet en wereld is zo een prachtige plek, ons land en deze gemeente ook. Ik wens dat we er samen heel zuinig op zijn en ons ieder op zijn eigen manier inzetten om zorg te dragen voor een leefbaar milieu – in dubbele zin van het woord!
Maar ik zal geen afscheid nemen zonder ook nog een klein inhoudelijk stukje te schrijven.

Ik wil het dit keer hebben over hoe je heel makkelijk bij kan dragen aan duurzaam leven, namelijk bij de lunch! We eten allemaal elke dag op school of tussen de middag op kantoor… Je kunt dagelijks veel afval besparen door bijvoorbeeld een broodtrommel te gebruiken in plaats van een boterhamzakje. Gebruik ook geen aluminiumfolie, want dat is heel moeilijk afbreekbaar en het winnen van aluminium verwoest het ecosysteem.
De productie van aluminium is heel slecht voor het milieu, het kost enorm veel energie en men verplaatst de winning ervan naar plekken waar de energie het goedkoopst is. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een intensief en vervuilend bulktransport ontstaat. Ook komen er giftige chemicaliën vrij.  Als er aluminium wordt gewonnen graven ze grote gaten, oranje meren… ook al word het vaak weer dichtgegooid is de kans klein dat de natuurlijk omgeving ten volle hersteld. Thuis gebruiken we alleen nog maar zelden aluminiumfolie. Om precies te zijn alleen als we aardappels willen poffen in het kampvuur. Verder proberen we het zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen. Ik weet zeker dat jullie dat ook kunnen! Je kan een bijenwassen doek gebruiken maar als dat je vreemd in de oren klinkt kan je het ook gewoon dingen in een bakje doen of je ovenschotel afdekken met een deksel. En dus een broodtrommel mee naar school of het werk is elke dag een goede keus en bijdrage! Zelf heb ik een roestvrij stalen trommel want die gaat ook niet gauw stuk en kan niet uit de mode raken…

Dank jullie wel allemaal voor het lezen van mijn columns en veel plezier gewenst met jullie eigen ontdekkingstocht en avontuur in alle mogelijkheden die er zijn om met plezier duurzaam te leven. Tip: doe ook eens met je hele gezin een duurzaamheidsmeter of impacttest over jullie foodprint.

Tot slot wil ik nog zeggen dat ik het leuk vind dat de nieuwe kinderburgemeester voor muziek heeft gekozen! Muziek is een taal die iedereen begrijpt. Stel je een wereld voor met meer muziek én een duurzame aarde en leefwijze. Hoe mooi zou de wereld dan zijn?
 

Ik ben Feline, de kinderburgemeester van De Bilt en ik schrijf regelmatig een column over mijn leven en hoe ik duurzaamheid aanpak… deze keer vertel ik graag iets over gemak.

Het is even stil geweest, maar daar ben ik weer en ik hoop dat we gewoon samen verder bouwen en de handen in een slaan voor onze aarde en duurzaamheid. Deze keer wil ik schrijven over gemak! Want een van de grootste angsten die gepaard gaan met je inzetten voor duurzaamheid is dat het juist extra moeite kost en daarmee ten koste gaat van ons gemak… ik wil graag laten zien dat dat niet zo hoeft te zijn.

Vaak zijn alle dagen vol en is er veel te doen. Mijn schooldagen zijn soms heel lang en dan mag ik meteen weer sporten of naar muziekles als ik net thuis ben. Zo is dat ook voor mijn ouders en zussen en broer. Soms is er niet genoeg tijd of zin om bijvoorbeeld ook nog te koken en ik denk niet dat wij de enige zijn… Gemak houdt dan in dat je bijvoorbeeld eten gaat afhalen, laat bezorgen of kant-en-klare maaltijden koopt. En dat is natuurlijk allemaal flink verpakt. 

Dat moet anders kunnen dacht ik, dus heb ik laatst bij het bestellen de Chinees gevraagd of we eigen bakjes mee mochten nemen. Tot mijn grote vreugde was dat geen enkel probleem!

Wist je dat je bij veel meer gelegenheden mag afhalen in je eigen bakjes? We hebben allemaal Tupperware of andere bakjes thuis. Wij hebben de glazen versie van de Ikea, die zijn ideaal, want ze mogen in de magnetron, oven, koelkast en diepvries. Super handig! 

In plaats van afhalen kan je ook bijvoorbeeld te veel koken, dan heb je nog wat voor een volgende keer. Dat kan je invriezen of gewoon in de koelkast bewaren als lunch voor de volgende dag. Maar dat doen jullie misschien thuis ook al?

Een andere vorm van gemak is boodschappen thuis laten bezorgen. Super handig en scheelt veel sjouwen met tassen en kratten, maar wij vonden het heel vervelend dat alles apart verpakt en in plastic tasjes zat. Dat is bij alle bezorgdiensten vergelijkbaar en helemaal niet duurzaam ☹. Bovendien gooi je de meeste verpakkingen meteen weg en zijn ze vaak overbodig. In mijn volgende column ga ik enthousiast meer vertellen over ‘zero waste’ leven… 

Maar voor nu nog de tip om eens te zoeken naar een verpakkingsvrije boodschappenservice, die bestaat namelijk ook – google maar eens! Wij bestellen bij zo’n boodschappenservice  en worden daar heel blij van! De glazen weckpotten waarin alles wordt gebracht staan ook nog eens mooi in de keuken. En het mooiste is dat we nu een gemak hebben en geen slecht geweten, want ja zo zit ik wel in elkaar – dat dat dan aan me knaagt… herken je dat?

Ik hoop dat heel veel mensen meedoen aan minder afval en ben ook benieuwd naar de uitkomst van de zwerfafval challenge. Het leukste is dat je er dan achter komt dat dat niet meer moeite hoeft te kosten…. Duurzaam gemak is geluk voor het milieu en ons allemaal. 

En een heerlijke luie week gewenst
Vragen? Mail me via kinderburgemeester@debilt.nl

Hallo allemaal,

Ik ben Feline, de kinderburgemeester van De Bilt en ik schrijf elke maand een column over mijn leven en hoe ik duurzaamheid aanpak…
Het nieuwe jaar is begonnen en ik wil jullie allemaal nog een goed nieuw jaar wensen! Het begin van een nieuw jaar is altijd een goed moment om samen goede voornemens te bedenken. En hoe leuk is het om die samen met het hele gezin of met opa’s en oma’s en vrienden te maken? Bovendien is het veel makkelijker om je samen aan goede voornemens te houden dan wanneer je dit in je eentje moet doen… dan kun je elkaar steunen en eraan herinneren of helpen. 

Welke goede voornemens bij jou/jullie passen is natuurlijk afhankelijk van veel dingen, want we vinden allemaal andere dingen belangrijk of leuk of juist verschrikkelijk. Ik vind het altijd fijn om met zijn allen terug te kijken op het oude jaar… dan kan iedereen vertellen waar je blij van werd en wat juist vervelend was. Zo haal je samen herinneringen op aan de fijne ervaringen en kom je door herinneringen aan vervelende dingen juist op het idee wat je het nieuwe jaar beter wil doen. Zo kom je gemakkelijk je eigen goede voornemens op het spoor. Mijn goede voornemen voor dit jaar is: mensen meenemen in mijn plannen voor een duurzamere wereld! Ook wil ik veel lezen, buiten zijn en gewoon genieten van onze mooie aarde…
Vorige week zei mijn vader tijdens het eten dat hij graag samen met ons twee goede doelen voor dit jaar wilde kiezen. We mochten allemaal zeggen wat we belangrijk vonden en hebben verschillende dingen opgezocht en erover gepraat. We hebben als een van de doelen Milieudefensie gekozen. Zij zeggen bijvoorbeeld “Hoe geef jij onze aarde door? Die vraag is actueler dan ooit. Want door gevaarlijke klimaatverandering staat de toekomst van onze kinderen op het spel. Maar een goed leven op een gezonde aarde is mogelijk. We krijgen het voor elkaar, als iedereen meedoet: politiek, bedrijven en burgers. En daar hebben we jouw hulp voor nodig. Doe je mee?”

Jullie weten van mij dat ik daar ook in geloof. Dat als we samen meedoen we voor onze toekomst de aarde gezond kunnen maken! Ik vond het tof dat mijn vader ons als kinderen vroeg wat wij als goed doel willen steunen. Steunen jullie thuis ook een goed doel? 
Aan het begin van een nieuw jaar proberen we ook een gezinsvoornemen te bedenken waar iedereen achterstaat wat soms nog best ingewikkeld kan zijn, maar dit jaar ging het makkelijk! Ons doel is  om plantaardig te eten! Want dat heeft een hele grote positieve impact op de aarde. Ik las in een kookboek dat met één dag veganistisch eten je wel 5000 liter water, 20 kilogram graan, 9 vierkante meter bebost land, 9 kilogram CO2 uitstoot en het leven van één dier bespaart!! (Volgens de berekeningen van ‘Cowspiracy’). Deze cijfers vind ik echt indrukwekkend en dit heeft mij overgehaald om extra mijn best te doen om plantaardig te eten!
Wisten jullie dat één koe jaarlijks net zoveel broeikasgassen uitstoot als 4,5 auto en dat je meer water bespaart door één biefstuk te laten staan dan door 3 maanden niet te douchen. Dat is toch bizar?!

Deze feiten hebben mij langer geleden al overgehaald om te stoppen met vlees eten. Ik ben niet alleen maar gestopt met vlees eten omdat ik het zo zielig vind, al heeft dat wel een rol gespeeld, want de bio industrie is heel zielig!! Maar dat één koe zoveel broeikasgassen uitstoot, heeft mij nu ook overgehaald om zoveel mogelijk te stoppen met dierlijke producten!

Onlangs in mijn interview voor de krant zei ik dat twee minuten korter douchen een jaar lang veel uitmaakt en daar sta ik nog steeds achter, maar nu ik dit gelezen heb wat ik net vertel kan ik beter zeggen laten we allemaal een dag geen vlees eten. Dan maken we samen echt een groot verschil! Maar dat is natuurlijk alleen een tip, want zo kan ik nog wel duizend dingen opschrijven maar dat zal ik maar niet doen…

Ik hoop natuurlijk dat jullie thuis aan tafel nu ook in gesprek gaan over een duurzaam gezinsvoornemen of doel wat jullie een jaar willen proberen vol te houden. Iets dat past bij wat jullie belangrijk vinden en leuk vinden om te doen! En alleen het er samen over hebben is al leuk en ik zou het ook leuk vinden om dat van jullie te horen… je mag me mailen op kinderburgemeester@debilt.nl Of het delen op Instagram. Samen maken we dan anderen ook enthousiast en een stukje bewuster.

Happy 2022!

Hallo allemaal,
Ik ben Feline, de kinderburgemeester van De Bilt en ik schrijf elke maand een column  over mijn leven en hoe ik duurzaamheid aanpak! Deze keer vertel ik graag iets over cadeautjes. December is natuurlijk een echte feestmaand en we geven elkaar graag iets cadeau… én we krijgen ook net zo graag iets geschonken!

Als er iets te vieren valt, geven we elkaar graag mooie dingen. Om te laten merken dat je aan iemand denkt of om een ander te verwennen. Een cadeau is natuurlijk een echt cadeau als het een verrassing is en je niet kan zien wat je krijgt. Dus pakken we graag geschenken in. Cadeaupapier gooien we dan meteen weer weg. Eigenlijk zonde toch? Dit is iets wat makkelijk anders kan.

Wij proberen daarin duurzamer te zijn door onze geschenken bijvoorbeeld in oude kranten of (oud) behangpapier te verpakken. Die kranten kan je dan weer versieren met een takje/bloemetje uit de tuin. Of we maken een zelf een enveloppe van een tekening of van een bladzijde uit een tijdschrift. Maar je kan van alles gebruiken i.p.v. papier te kopen. Ook een sjaal of mooie doek of kussensloop kan perfect gebruikt worden als verpakking, helemaal als je thuis bent en bijvoorbeeld kerst of verjaardagen viert. Er zijn heel veel ideeën…en heel veel materiaal in huis wat je kan gebruiken. Kijk maar eens met andere ogen om je heen of in je papierbak. 

En nu met Sinterklaas voor de deur mogen de schoenen en zakken weer gevuld worden. Dan gaan we allemaal naar de winkel en kopen of bestellen nieuw speelgoed, terwijl we allemaal vaak al best veel spullen hebben. Daarover stond laatst ook al iets in de krant van de klimaatburgemeester Elke. ‘Present present’ heeft veel ideeën die ik of wij bij ons thuis ook hebben. 

Zo organiseert mijn moeder elk jaar op mijn basisschool een recyclesinterklaas ruilmarkt. Iedereen kan spullen inleveren en krijgt er ‘nieuw speelgoed’ voor terug. Superduurzaam en ook nog gezellig en leuk. Als je toch iets wilt kopen, kun je misschien eerst kijken of het 2e hands te koop is of in de wereldwinkel bijvoorbeeld. Maar mijn grootste tip is eigenlijk een doe-cadeau!

Er zijn verschillende soorten doe-cadeaus, bijvoorbeeld samen met de gever naar een musical, bioscoop, dierentuin, pretpark of het zwembad gaan. Doordat ik een keer een documentaire had gezien over minimalisme ben ik meer doe-cadeaus gaan vragen, en daar heb ik geen spijt van! Ook aan mijn vriendinnen vraag ik liever cadeaus waarbij we samen op stap gaan. En dat tot slot is iets zelf gemaakts geven misschien nog het fijnst… 

Zelf koekjes bakken voor de buren of voor vrienden is heel leuk en lekker! Ik heb laatst zelfs hondenkoekjes gebakken voor de hond van mijn oma en die haar cadeau gedaan in een glazen pot. 
Ik ben er van overtuigd dat je door iets duurzamers te geven of te handelen, net zoveel plezier aan de feestdagen beleeft. En misschien zelfs nog meer… omdat je goed bezig bent!

Hallo allemaal,

Ik ben Feline, de kinderburgemeester van gemeente De Bilt en ik schrijf elke maand een column 
over mijn leven en hoe ik duurzaamheid aanpak… deze keer vertel ik graag iets over afval.
 
Afgelopen maand was het thema duurzaamheid veel in het nieuws. In onze eigen kranten stond veel en in de gemeente waren er in de week van de duurzaamheid verschillende acties en activiteiten - van afval ruimen met pony’s van de kinderboerderij tot een proef met CO2-meters op je fiets. 
Ik vind het ook tof dat de Hubo in Bilthoven een circulaire hoek heeft geopend en bouwmateriaal recyclet! 

Maar ook landelijk gebeurt er veel: op het Jeugdjournaal heb ik verschillende dingen gezien over de klimaattop. Ik hoop dat er iets uit komt wat eindelijk echt impact heeft en uitgevoerd wordt in plaats van erover praten. We moeten de ogen van de wereldleiders op dit gebied nog iets verder openen en hopelijk besluiten ze iets goeds, maar in de tussentijd kunnen wij natuurlijk allemaal zelf  iets doen. Extra fijn is het als duurzaamheid ook juist positief wordt benaderd in plaats van dat wij schuldgevoelens krijgen dat we dingen niet goed doen. Het moet natuurlijk wel beter, maar dat lukt alleen als we het leuk vinden om ons ergens voor in te zetten. Daarom schrijf ik graag over wat voor kleine dingen verschil kunnen maken, want er is zoveel wat we kunnen doen dat makkelijk is…

Het eerste waar ik dan aan denk is afval, want dat maken en hebben we allemaal.
Met mijn klas heb ik afgelopen maand afval geruimd voor een goed doel, we hebben in één ochtend wel 26 volle zakken vuilnis opgeraapt. Als plastic in de natuur terecht komt, gaat het heel lang niet weg en richt het veel schade aan ons water of bijvoorbeeld dieren. In de vakantie vertelde een meneer in de dierentuin dat eigenlijk alle vogelnesten tegenwoordig ook van plastic afval gemaakt zijn in plaats van takjes en bladeren. Daar schrok ik van. Opruimen is natuurlijk goed, maar mooier zou zijn als het plastic niet in de berm zou liggen. Zelf proberen wij thuis zoveel mogelijk ‘zero waste’ inkopen te doen maar daarover later meer.
Denk maar eens na…heel veel verpakkingen gebruiken we niet langer dan een minuut. Dat is toch gek?

Ik zag in de zomer ook posters in de Bilt over ‘plastic dieet’, daar ben ik het echt mee eens en blij mee! Want ik las in de herfstvakantie ook in de krant over de ’ocean cleanup’ van Boyan Slat. Ik vind het erg dat we al zoveel afval van plastic hebben gemaakt… Maar ik vind het heel gaaf dat iemand op de middelbare school hier een oplossing voor bedenkt en dat het 8 jaar later echt lukt omdat hij volgehouden heeft. Het is een goed begin om het plastic in de oceanen op te ruimen en dat we zo kunnen proberen de schade die we al gemaakt hebben weer te herstellen, net als met onze klas, maar dan op zee.

Ik hoop natuurlijk dat iedereen zin heeft om te kijken hoe we samen minder afval kunnen maken. Al probeer je het maar een dag helpt dat denk ik al veel. En je zult zien hoe leuk het is om de uitdaging aan te gaan – want het geeft een fijn gevoel! 

Hallo allemaal,
Ik ben Feline, de kinderburgemeester van gemeente De Bilt en ik schrijf regelmatig een column over mijn leven en hoe ik duurzaamheid aanpak… deze keer vertel ik graag iets over ‘zero waste’. 

Mijn eervolle ambt nadert langzaam zijn einde en pas mocht ik de beker uitreiken voor mijn eigen project: de zwerfafvalchallenge voor alle basisscholen in onze gemeente. Daar ben ik heel trots op! We hebben een mooi begin gemaakt samen, zelfs twee printers zijn uit de sloot gevist…en veel zakken gevuld met zwerfafval. Dank jullie wel allemaal! Ik hoop dat steeds meer kinderen mee gaan doen met deze challenge en ik als kinderburgemeester iets positiefs nalaat voor de aarde….

Het mooiste zou natuurlijk zijn als er helemaal geen zwerfafval in de natuur terecht komt. Door je bewust te zijn van verpakkingen en hoe je boodschappen doet kunnen we een hele boel (onnodig) afval zelfs voorkomen. Dan hoeven we uiteindelijk ook minder te rapen…

Kijk eens in je plastic bak en besef hoeveel onnodige verpakkingen daarin liggen. De meeste verpakkingen worden alleen heel even gebruikt. Die gooi je alweer weg op het moment dat je thuis komt omdat je het product wat daarin verpakt zat meteen gebruikt/opeet. Als je probeert ‘zero waste’ te leven probeer je zo min mogelijk afval te gebruiken, minder afval produceren. Dat is samen te vatten in 5 woorden of dingen die je kunt doen (ik vind 6): Als je iets koopt, kun je je met deze stappen even afvragen of het eigenlijk wel nodig is….

  1. Refuse: Weiger dingen die je niet nodig hebt. Vraag jezelf voor aankoop even af of je het echt moet aanschaffen.
  2. Reduce: Verminder verpakkingen, voorkom overbodige. De vraag kan zijn: kan ik met minder ervan toe?
  3. Reuse: Hergebruik spullen van andere of koop 2e hands dingen. Dat is vaak nog net zo goed als nieuw! En gebruik je creativiteit, een lege jampot is net zo goed een vaasje voor je geplukte bloemen.
  4. Recycle: Herbruik en sorteer je afval of andere spullen. 
  5. Rot: Composteer je groente en fruit: dat is goed voor verschillende dieren en je tuin!
  6. Repair: Repareer de dingen die je hebt als ze kapot zijn in plaats van meteen nieuwe aan te schaffen.

Wij proberen met ons gezin zelf ook zo veel mogelijk ‘zero waste’ boodschappen te doen: dit doen we door onze boodschappen bij de verpakkingsvrije winkel en boodschappenservice te doen. Ik zie dat daarin steeds meer verandert, want in veel meer winkels zie je nu bijvoorbeeld zeeprepen van shampoo tot huidcrème enzo, en netjes in plaats van plastic tasjes…. 

Helaas is het in combinatie met vegetarisch eten weer wat moeilijker geworden. We gingen altijd met eigen bakjes naar de visboer en de slager, maar vleesvervangers zijn in plastic ingepakt. Daardoor doen we nu stap 2, we eten er minder van. Melk en yoghurt halen we direct bij de boer in Groenekan! Heerlijk en onverpakt.

Als je boodschappen gaat doen kun je je eigen tassen, netjes en bakjes meenemen. En bij de boodschappen die je niet onverpakt kun kopen, kun je nog steeds winst boeken en bijdragen aan duurzaamheid! Want je kunt kiezen voor beter verpakkingsmateriaal: kies karton als je kunt kiezen tussen karton of plastic. Veel vleesvervangers of voorgesneden groente zijn in de diepvries in karton te vinden in plaats van in plastic. En producten in glas zijn weer beter dan uit blik… Kijk maar eens rond in de winkel als je de volgende keer gaat – het is leuk om een plasticvrij alternatief te zoeken! 

Als we samen minder afval maken hoeven we ook minder te rapen, dan zwerft er minder rond op de grond! Laten we samen ‘zero waste’ verkennen en ontdekken! Ik daag jullie uit om mee doen!