Stemmen per brief als u 70 jaar of ouder bent

Stemmen per brief geeft u als oudere de mogelijkheid om zelf uw stem uit te brengen zonder naar het stemlokaal te moeten gaan of een andere kiezer een volmacht te geven.

Als u 70 jaar of ouder bent krijgt u, in plaats van een stempas, een zogenaamde stempluspas toegestuurd en u ontvangt later een envelop met een briefstembiljet en een antwoordenvelop.

VOICE-OVER: Op 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing.
Ook in deze coronatijd zorgen we ervoor dat iedereen kan stemmen.

(Een oudere man zet koffie.)

Want...
-Elke stem telt.
Precies. Bent u zeventig jaar of ouder en wilt of kunt u niet zelf naar het stemlokaal dan kunt u uw stem deze keer ook per brief uitbrengen.
O, oké.
In deze video ziet u hoe u dat kunt doen.

RUSTIGE MUZIEK

(Op een witte achtergrond verschijnt de beeldtekst: Briefstemmen. Een envelop valt op een mat.)

Tussen 10 februari en 3 maart ontvangt u uw stempas voor de Tweede Kamerverkiezing.

(De oudere man opent de envelop.)

Open de envelop.
Lees de informatie op de stempas, en bewaar uw stempas goed.

(Hij leest de stempas.)

Bijvoorbeeld op een plek waar u vaker belangrijke documenten bewaart.
Momentje.

(Hij staat op van z'n tafel en loopt weg.)

Tussen 26 februari en 11 maart ontvangt u een tweede envelop.
Hierin zitten vier documenten.

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(De tweede envelop valt op de mat. De oudere man, die nu andere kleding aanheeft, komt met de vier documenten weer aan de tafel zitten.)

Het briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet een retourenvelop en een formulier met stapsgewijze uitleg hoe u per brief kunt stemmen.

(De man legt de documenten voor zich neer.)

U begint met invullen van het briefstembiljet.

(De man vouwt het biljet open.)

Maak hierop uw keuze.
Met rood, neem ik aan?
-Nee, hoor, dit mag met elke kleur.

(De man glimlacht.)

Dat hoeft dus niet per se met rood.
Gebruikt u een pen, let er dan op dat de inkt droog is voordat u het stembiljet dichtvouwt. Zo voorkomt u vlekken.
Doe daarna alleen het briefstembiljet in de envelop met de tekst: briefstembiljet.
En plak deze dicht.

(De man doet dat.)

(Ook dat doet de man.)

Pak nu uw stempas erbij, die u eerder ontving.
Oké.

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(De man gaat weg en komt even later terug met z'n stempas.)

En zet uw handtekening op de stempas.

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Met een pen ondertekent de man z'n stempas.)

Pak dan de retourenvelop.
Stop daar de stempas in, samen met de dichtgeplakte stembiljetenvelop.
Plak de retourenvelop dicht. Een postzegel is niet nodig.
U bent nu klaar om uw briefstem te versturen.

(De man knikt.)

Dat kunt u op twee manieren doen.
U kunt uw briefstem per post versturen of deze afgeven bij een afgiftepunt voor briefstemmen in uw gemeente.
Kijk op de website van uw gemeente of vraag uw gemeente waar de afgiftepunten voor briefstemmen zijn.

(Na een blik op z'n tablet komt de man naar buiten.)

Als u uw briefstem per post verstuurt, moet u dit uiterlijk doen op 12 maart voor vijf uur 's middags.

(De man loopt achter een brievenbus langs.)

Geeft u uw briefstem af bij een afgiftepunt dan kunt u dat doen uiterlijk 17 maart voor negen uur 's avonds.
MAN: Ik kom de envelop inleveren. Alsjeblieft.
VROUW: Dank u wel.

(De medewerkster van de verkiezingsbalie zet er een stempel op.)

VOICE-OVER: Heeft u nog vragen over stemmen per brief kijk dan op www.elkestemtelt.nl of bel met het informatienummer 0800-1351.
Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds.

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Het beeld wordt donkerblauw met wit. Beeldtekst: Meer weten? Kijk op www.elkestemtelt.nl.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER TOT HET EIND VAN DE VIDEO

Briefstem opsturen

U kunt uw briefstem in de antwoordenvelop die u bij het briefstembiljet heeft ontvangen opsturen (via de oranje PostNL brievenbus) voor vrijdag 12 maart 17.00 uur.

Briefstem persoonlijk inleveren

Als u uw briefstem liever persoonlijk inlevert dan kunt u terecht bij één van de afgiftepunten.

Scroll de tabel om meer te zien
Afgiftepunten briefstemmen
Datum Afgiftepunt
Woensdag 10 maart tussen 09.00 uur en 17.00 uur Dorpshuis, Prinses Christinastraat 2, Westbroek
Donderdag 11 maart tussen 09.00 uur en 17.00 uur De Groene Daan, Grothelaan 3, Groenekan
Vrijdag 12 maart tussen 09.00 uur en 17.00 uur Dorpshuis, Dennenlaan 57, Hollandsche Rading
Maandag 15 maart tussen 09.00 uur en 17.00 uur Dorpshuis de Vierstee, Nachtegaallaan 30, Maartensdijk
Dinsdag 16 maart tussen 09.00 uur en 17.00 uur H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4, De Bilt
Woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart tussen 09.00 uur en 17.00 uur Gemeentehuis Jagtlust, Soestdijkseweg Zuid 173, Bilthoven
Woensdag 17 maart tussen 07.30 uur en 21.00 uur Gemeentehuis Jagtlust, Soestdijkseweg Zuid 173, Bilthoven

Op de website 'Elke stem telt' staat meer informatie over het briefstemmen.

U kunt ook bellen met de telefonische informatielijn 0800 – 1351. Dit nummer is iedere dag, ook in het weekend, bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.