Medewerker Data analyse / Gegevensbeheer Sociaal Domein

Zó werkt het in De Bilt

Het is goed werken voor de inwoners, organisaties en bedrijven in de zes dorpen die samen onze gemeente vormen. We weten dat we elkaar nodig hebben om de gemeente De Bilt leefbaarder, groener, duurzamer en ondernemender te maken. Om het voor de 42.000 mensen nog fijner te maken om hier te wonen, te werken en te recreëren. Mensenwerk dus.

Onze ongeveer 235 medewerkers laten zich elke dag weer inspireren door de wensen en ontwikkelingen in Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading en Westbroek. Steeds vaker werken wij binnen een netwerk van inwoners en bedrijven, dat zelf zaken voor elkaar kan krijgen. Mensen, middelen en technieken slim aan elkaar knopen: dat is onze kracht. Door meer en betere samenwerking binnen de organisatie en met externe partners: dat is de werkelijke innovatie in onze manier van werken.

Wil je meebouwen en laten zien wat jij in je mars hebt? Beheers je de kunst om je aan te passen aan nieuwe initiatieven en ontwikkelingen? Dan ben je misschien wel geschikt als:

Medewerker Data analyse/Gegevensbeheer Sociaal Domein, voor 32-36 uur per week. Voorlopig voor 2 jaar.

De organisatie

De gemeente De Bilt heeft het gebiedsgericht werken ingevoerd en werkt toe naar zelfregelende teams. Bij gebiedsgericht werken gaat het om het gezamenlijk met partners en inwoners oplossen van maatschappelijke opgaven om de integrale kwaliteit van de leefomgeving in het gebied te behouden en te ontwikkelen. Centraal staat daarbij de gebiedsagenda. Onze gemeente is in 2018 gestart met de invoering van het gebiedsgericht werken en het toewerken naar zelfregelende teams. De verwachting is dat op termijn het team Sociaal Domein  Het Sociaal Domein is nu nog een apart team en heeft samen met de gebiedsteams een opgave om  te integreren in de drie gebiedsteams. Daarnaast kent de gemeente de Eenheid Inwonerplein en de Eenheid Centrale Ondersteuning.

Het team Sociaal Domein

Dit team (met zo’n 20 medewerkers, inclusief flexibele schil) is verantwoordelijk voor het voorbereiden, ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van beleid binnen het sociaal domein. Zo houdt het team zich onder andere bezig met het beleid en de uitvoering op het gebied van de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Participatiewet. Daarnaast participeren wij in een regionaal samenwerkingsverband met 5 gemeenten in zuidoost Utrecht. De toegang tot de jeugdhulp is belegd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin en voor de Wmo bij het Sociaal Team, ondergebracht bij MENS De Bilt. Voor Werk en Inkomen werken wij samen met de RDWI Kromme Rijn Heuvelrug.

Wat ga je doen?

Jouw primaire taak is het verwerken van data tot relevante informatie oftewel ‘Het helpen bij verschillende onderdelen binnen het sociaal domein in het voorzien van informatie die van belang is voor de sturing binnen het sociaal domein.’
Binnen het sociaal domein ligt een concrete opdracht: gemeenten krijgen minder geld voor de zorg en ondersteuning. We moeten het dus beter organiseren en onze rol als opdrachtgever aanscherpen t.o.v. partners zoals zorgaanbieders en re-integratieaanbieders. Jij gaat het team hierin  ondersteunen. In verhouding ben je ongeveer 50% bezig met data-analyse en 50% met de afstemming hierover, zowel intern als met externe partijen.

 • Je beheert, controleert en onderhoudt gegevens en informatie voor meerdere samenhangende werkterreinen (inkomen, participatie, WMO en Jeugdwet).
 • Je zorgt voor en adviseert over de inrichting van de applicaties voor data- en managementinformatie.
 • Je overlegt met betrokken partijen (in-en extern) om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de data te vergoten.
 • Samen met de  functioneel applicatiebeheerder binnen het sociaal domein en de teamcontroller draag je zorg voor diverse periodieke controles en aansluitingen tussen ZorgNed en de financiële administratie van de gemeente (Key2Financiën).
 • Je genereert allerlei data in het kader van informatiebeheer en de P&C cyclus, zoals het verstrekken van managementinformatie, en je maakt en beheert rapporten met behulp van SQL (Oracle), Excel met VBA & Power BI.
 •  Je monitort informatiestromen zowel intern als met externe bronnen. Bijvoorbeeld berichtenverkeer Jeugd/WMO tussen zorgaanbieders en de gemeente en afstemming tussen eigen data met die van de SVB rondom verhuizingen / beëindigingen, uitputting van budgetten en geldstromen, koppelingen met GGK, CAK en CBS.
 • Je beheert en analyseert data vanuit diverse benchmarks en statistieken ten behoeve van monitoring, evaluatie en beleidsontwikkeling.
 • Je levert verplichte gegevensbestanden aan naar het ministerie, CBS, CAK, Gemeentelijk GegevensKnooppunt (GGK) en andere instanties.

Wat breng jij mee?

 • Je hebt een HBO werk- en denkniveau op het gebied van data-analyse/monitoring
 • Je hebt ervaring met sociaal domein gerelateerde applicaties
 • Kennis en ervaring met ZorgNed en Key2Finance is een pre.
 • Je werkt nauwkeurig en beschikt over een goed analytisch vermogen
 • Je hebt een goede kennis van MS Office. Met name met Excel (VBA/macro’s) en Power BI voor het maken van bestandsvergelijking etc.
 • Je bent adviesvaardig en kunt je ideeën/adviezen goed presenteren
 • Je hebt een resultaatgerichte, flexibele en collegiale houding en kunt goed prioriteren

Wat bieden wij?

Veel ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling, een dynamische werkomgeving, korte lijnen en een prettige werksfeer.  Afhankelijk van opleiding en ervaring geldt een salaris van maximaal € 3.805,-  (indicatieve functieschaal 9) bruto per maand. Bedragen gelden bij een 36-urige werkweek. Het betreft een nieuwe functie die nog definitief moet worden ingeschaald. Daarnaast krijg je een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% dat je vrij kunt besteden aan de beschikbare doelen, passend bij jouw persoonlijke wensen. Het betreft een nieuwe functie die door functiewaardering nog definitief moet worden ingeschaald. We hebben flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden, zodat je werk en privé goed kan combineren.

Heb je nog vragen?

Nadere informatie over deze functie kan je inwinnen bij Patricia Kok, Kwartiermaker Sociaal Domein, per e-mail: of telefonisch: 030 – 228 94 30.   

De 1e ronde selectiegesprekken vinden plaats op donderdag 4 juli 2019, tussen 14.00 en 17.00 uur. Een eventueel tweede gesprek vindt plaats op dinsdag 9 juli 2019, tussen 14.00 en 17.00 uur.

Heb je interesse?

Solliciteer direct online via gemeentebanen. Reageren kan t/m 28 juni 2019 tot 12.00 uur.

Er vindt gelijktijdige in- en externe werving plaats.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.