Algemene informatie coronavirus

Het lijkt of het coronavirus steeds meer naar de achtergrond verdwijnt, maar het coronavirus is niet weg en u kunt daar nog steeds hinder van ondervinden hetzij via ziekte, beperking van contacten of financiële consequenties.

GGD regio Utrecht heeft meerdere vaccinatielocaties waar u terecht kunt zonder afspraak. Dit kan voor uw eerste prik of voor vragen over vaccinatie. 

Coronavaccinatie

Een vaccinatie tegen het coronavirus kunt u halen op één van de locaties van de GGD. Heeft u nog geen enkele coronavaccinatie? Dan kunt u terecht op één van de GGD locaties met of zonder afspraak. Zie ook: www://prikkenzonderafspraak.rijksoverheid.nl/nl of bel met 0800-7070.

U kunt terecht voor de eerste, tweede of boostervaccinatie mét of zonder afspraak. Alleen voor kinderen (5 t/m 11 jaar) moet wel vooraf een afspraak gemaakt worden. U maakt de afspraak digitaal. Maakt u liever telefonisch een afspraak voor een boostervaccinatie? Bel dan met de GGD op 030-630 54 00, dat kan 7 dagen in de week van 08.00 tot 20.00 uur. Maak dan ook direct een afspraak voor uw partner of begeleider. Houdt er wel rekening mee dat het druk is op onze lijnen en dat er mogelijk een wachttijd is.  

Vaccinatielocatie De Bilt vanaf 3 februari weer open

In onze gemeente is de locatie  HF Wittecentrum op het Henri Dunantplein 4 in De Bilt weer open. De locatie was tijdelijk gesloten door de versnelling van de coronavaccinaties en de boostercampagne maar vanaf donderdag 3 februari weer geopend. Deze locatie blijft tot eind 2022 geopend.

U kunt terecht op de locatie in De Bilt op donderdagen tussen 10.00 – 17.00 uur. Daarnaast kunt u terecht bij de overige locaties.

Websites

Kijk voor actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus op:

Telefoonnummers

Beide nummers zijn 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 – 20:00 uur.

Eenvoudige en andere taal

Lees informatie over corona in begrijpelijke taal.

Bekijk de persconferenties in andere talen.

Op de website van Pharos staat informatie over het coronavirus in eenvoudige taal en duidelijke plaatjes. De informatie is ook te vinden in andere talen.

Melden overtreden regels

U kunt helpen bij de naleving van de coronamaatregelen. Ziet u dat mensen of bedrijven in gemeente De Bilt zich niet aan de regels houden, dan kunt u dat hier melden.

App CoronaMelder

Met de CoronaMelder-app weet je eerder of je mogelijk ook besmet bent. Zo voorkom je dat je onbewust een ander besmet. Meer informatie over de CoronaMelder-app.

App CoronaCheck

Met de CoronaCheck-app bewijs je dat je gevaccineerd of negatief op corona getest bent. Je kan CoronaCheck gebruiken voor toegang tot bepaalde locaties. En om internationaal te reizen. Meer informatie over de CoronaCheck-app.

Druktemonitor Utrecht

Op de Druktemonitor Utrecht kunt u in één oogopslag zien waar het druk of rustig is in de provincie Utrecht.
Even naar buiten? Check eerst de druktemonitor!

Ondernemers

Op de pagina Ondersteuning voor ondernemers vindt u informatie voor ondernemers over de gemeentelijke financiële ondersteuning.

Zie ook de Landelijke maatregelen het uitklapmenu 'Ondernemers'.

Inwoners

Organisaties die hulp en zorg bieden aan inwoners merken dat er minder vragen binnenkomen. Sommige organisaties werken uitsluitend op afspraak of zijn nu alleen telefonisch of digitaal bereikbaar. Maar deze organisaties staan nog steeds voor u klaar, ook in coronatijd!

Hulp nodig of bieden?

Bij MENS De Bilt kunt u terecht met uw vragen, zorgen of voor een praatje. MENS De Bilt is dé organisatie voor maatschappelijke ondersteuning in de gemeente De Bilt.

Mantelzorg en corona

Bemoeilijken het coronavirus en de maatregelen daartegen uw werk als mantelzorger? De consulenten van Steunpunt Mantelzorg zijn onverminderd bereikbaar via mantelzorg@mensdebilt.nl of telefonisch van maandag t/m vrijdag, 9.00 tot 12.00 uur: 06 -13 07 11 29 (Marianne) of 06 - 16 70 69 34 (Liesje).

Als de spanningen thuis oplopen…

We blijven nu zoveel mogelijk thuis. In veel huishoudens gaat dit goed, maar soms lopen de spanningen op. De publicatie ‘Wat als de spanningen thuis oplopen?’ biedt tips om dit te voorkomen en verwijst naar hulp als het toch uit de hand loopt. De publicatie is te vinden op de site www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

Somberheid

Bent u somber of gespannen door het coronavirus? Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over uw angstige gevoelens. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht met tips en hulplijnen waar u gebruik van kunt maken.

Steunpunt Coronazorgen

Voor de één hebben de coronamaatregelen grote gevolgen in het dagelijks leven, de ander raakt het minder. Bij het Steunpunt Coronazorgen vindt u informatie over hoe u met gevoelens en zorgen om kunt gaan. Waar nodig krijgt u doorverwijzingen voor hulp. 

Geldproblemen?

De medewerkers van de Regionale Sociale Dienst (RSD) helpen u graag bij het zoeken naar een passende oplossing. Hoe eerder u hulp inroept, des te meer er mogelijk is. U kunt elke werkdag bij de RSD terecht. Bel hiervoor 030 – 692 94 50 of meld u direct aan voor schulddienstverlening via de website: www.rsdkrh.nl/schulden.

Heeft u door de coronamaatregelen minder inkomsten en kunt u daardoor moeilijk de woonkosten betalen? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op de regeling Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK). De TONK is een vorm van bijzondere bijstand. Het gaat om vergoeding voor daadwerkelijke noodzakelijke woonkosten. Inwoner van gemeente De Bilt kunnen vanaf een aanvraag doen bij de Regionale Sociale Dienst.

Versnelling hulp Voedselbank De Bilt

Is uw inkomen gekelderd door de coronacrisis? Voedselbank De Bilt geeft snel tijdelijke voedselhulp. Lees verder op www.voedselbankdebilt.nl/versnelling-hulp-tijdens-de-coronacrisis

Landelijke maatregelen

Alle landelijke maatregelen die op dit moment gelden staan uitgeschreven op de website van de rijksoverheid.

Bekijk de landelijke maatregelen

Vanaf 23 maart

Maatregelen en adviezen om verspreiding corona te beperken

Er geldt nog een aantal coronamaatregelen en -adviezen. De vaccinaties werken bij veel mensen goed en een grote groep mensen heeft weerstand opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met corona. Maar het coronavirus is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek van worden. Het kabinet houdt de coronasituatie daarom goed in de gaten en onderneemt actie als er verder versoepeld kan worden of als het virus weer oplaait.

Meer informatie zie website van de Rijksoverheid

Vanaf 3 januari

Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19.

De maatregelen zijn vastgelegd in de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19.

Vanaf 15 februari

De maatregelen van de Rijksoverheid van 26 januari

De maatregelen van de Rijksoverheid in beeld vanaf 26 januari (PDF)

Loonsubsidie NOW

Ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Op deze webpagina vindt u een overzicht van alle steunmaatregelen.

Op de pagina Ondersteuning voor ondernemers vindt u meer informatie.

Er geldt nog een aantal coronamaatregelen en -adviezen. De vaccinaties werken bij veel mensen goed en een grote groep mensen heeft weerstand opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met corona. Maar het coronavirus is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek van worden. Het kabinet houdt de coronasituatie daarom goed in de gaten en onderneemt actie als er verder versoepeld kan worden of als het virus weer oplaait.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid

Heeft u klachten die passen bij corona? Of heeft u contact gehad met een besmet persoon? Doe dan altijd een zelftest. Dit geldt ook voor kinderen. Voor bepaalde doelgroepen is zelftesten niet de beste optie. Bijvoorbeeld als u woont in een instelling met kwetsbare personen of als u een herstelbewijs nodig heeft om te reizen. Dan kunt u zich wel bij de GGD laten testen.

Zie voor meer informatie de website van de Rijksoverheid