24 uurs AED's bij gemeentelijke gebouwen

Vijf gemeentelijke gebouwen zijn de afgelopen weken voorzien van 24-uurs AED’s. Deze zijn nu te vinden bij het Dorpshuis Hollandsche Rading, Dorpshuis/ sporthal De Vierstee in Maartensdijk, Sporthal Kees Boekehal, zwembad Brandenburg en het gemeentehuis (kantoorzijde) in Bilthoven. Door de AED’s naar buitenkasten te verplaatsen zijn deze nu ook buiten openingstijden te gebruiken.

AED’s zijn draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. Door snel burgerhulp in te zetten bij reanimatiebehoeftige patiënten stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand naar meer dan 25%. In de gemeente De Bilt hingen al op verschillende plekken AED’s, waarvan er slechts enkele 24 uur per dag bereikbaar waren.

HartslagNu

Eind 2017 ging burgerhulpverlening via HartslagNu officieel van start in de gemeente De Bilt. Dat betekent dat de Meldkamer Ambulancezorg bij een hartstilstand sindsdien niet alleen een ambulance op weg stuurt, maar ook burgerhulpverleners in de omgeving alarmeert. Deze vrijwilligers kunnen gebruik maken van de AED’s in die cruciale eerste minuten.

Wethouder Madeleine Bakker:  “Bij een harstilstand moet snel hulp worden verleend. Hoe fijn is het dat inwoners elkaar die hulp kunnen bieden? Dan is het wel belangrijk dat AED’s permanent toegankelijk zijn. Dat was al op een aantal plaatsen binnen onze gemeente het geval, maar nu dus ook bij deze gemeentelijke gebouwen. Zo vergroten we samen de kans op overleven.”

De burgerhulpverlening via HartslagNu is mogelijk dankzij de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente De Bilt is aangegaan met de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) en Stichting Hartslag De Bilt.

Meehelpen bij een hartstilstand

Om burgerhulpverlening tot een succes te maken is het van belang dat er voldoende opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED’s zijn. Wilt u ook burgerhulpverlener worden? Meld u aan via de website www.hartslagnu.nl. Daar kunt u ook uw AED aanmelden om deze beschikbaar te stellen voor hulpverlening.

Naar overzicht