Actuele informatie Coronavirus in gemeente De Bilt

Op deze pagina verzamelen de belangrijkste informatie over (de maatregelen rondom) het coronavirus in gemeente De Bilt. Dit nieuwsbericht wordt regelmatig aangevuld.

Voor verdere informatie en maatregelen kijk op de overzichtspagina Coronavirus.

Update 9 april

Doe mee aan het onderzoek van GGDrU

GGDrU wil graag weten hoe het met u gaat in deze coronacrisis? Welke invloed hebben de maatregelen op u? Met uw antwoorden kunnen wij deze uitzonderlijke tijd in kaart brengen. Invullen kan tot maandag 13 april.
Doe mee aan het onderzoek.

Steunpunt Mantelzorg

Het coronavirus en de maatregelen daartegen maken het werk van de mantelzorger er niet makkelijker op. Steunpunt Mantelzorg is onverminderd bereikbaar voor deze mantelzorgers: zij denken mee, organiseren extra hulp of ondersteuning en bieden emotionele steun. Bent u mantelzorger en heeft u vragen voor de consulenten? Mail naar mantelzorg@mensdebilt.nl of bel maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur: 06 -13 07 11 29 (Marianne) of 06 - 16 70 69 34 (Liesje).

Gevolgen coronavirus voor de gemeente

Burgemeester Sjoerd Potters en enkele medewerkers vertellen in een artikel en filmpje van Nieuwsuur over de gevolgen van het coronavirus voor de gemeente.
Bekijk het artikel en filmpje.

Update 8 april

Noodmaatregelen rondom woonsituaties

Er zijn verschillende noodmaatregelen getroffen rondom wonen en huren. U vindt een overzicht op de pagina Corona en uw woonsituatie.

Update 7 april

Markt Bilthoven gaat vrijdag 10 april door

Op de markt kun je alleen nog kramen met voedsel vinden. Alle andere kramen staan er tijdelijk niet. Eten en drinken is ook niet toegestaan op de markt. Houd een afstand van 1,5 meter tot elkaar. Zo kan de markt op een veilige manier doorgaan.
Bekijk de voorwaarden en regels voor het doorgaan van de markt.

Update 6 april

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Vandaag is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) open gegaan. De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling werktijdverkorting is dus gestopt. Meer informatie over de NOW staat op de webpagina van het UWV.

Zie ook: Overzicht van alle financiële maatregelingen voor ondernernemers (waaronder ZZP'ers)

Commissie- en raadsvergaderingen 

De commissie- en raadsvergaderingen worden de komende tijd op alternatieve wijze gehouden. Bij de vergaderingen zullen geen insprekers en publiek aanwezig zijn. Wel is vooraf schriftelijk inbreng mogelijk en kunt u (achteraf) meekijken.
Lees verder: Commissie- en raadsvergaderingen 

Ophalen papier

De komende weken wordt het oud papier weer opgehaald. In Maartensdijk en Groenekan wordt het papier op vrijdag 17 april opgehaald en niet op 11 april, zoals op de papieren kalender staat.
Alle actuele info over inzameling van afval en milieustraat.

Maandelijkse sirenetest

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle 4278 sirenes in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien op maandag 6 april om 12.00 uur.
Lees verder: Maandelijkse sirenetest

Update 3 april

Aangepaste maatregelen sanitaire voorzieningen

Sanitaire voorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken etc moeten gesloten worden.
Lees verder: Vakantieparken, parken en campings

Gemeente verbiedt parkeren bij en in bossen en recreatiegebieden

Gemeente De Bilt sluit per direct parkeerplaatsen bij bossen en recreatiegebieden.
Lees verder: Gemeente verbiedt parkeren bij en in bossen en recreatiegebieden

Vieringen en herdenkingen in april en mei

De komende feesten, vieringen en herdenkingen in de gemeente De Bilt zijn afgelast, verplaatst of vinden in aangepaste vorm plaats.
Lees verder: Vieringen en herdenkingen in april en mei.

Update 2 april

Markt Bilthoven gaat door

De markt op de Planetenbaan gaat vrijdag 3 april door. Op de markt kun je alleen nog kramen met voedsel vinden. Alle andere kramen staan er tijdelijk niet. Eten en drinken is voorlopig ook niet toegestaan op de markt. Houd een afstand van 1,5 meter tot elkaar. Zo kan de markt op een veilige manier doorgaan.
Bekijk de voorwaarden en regels voor het doorgaan van de markt.

Update 1 april

Gemeentelijke financiële maatregelen voor subsidiepartners

Op verzoek treft de gemeente De Bilt onmiddellijk maatregelen die gericht zijn op de ondersteuning van deze door de gemeente gesubsidieerde instellingen. Het kan hierbij gaan om flexibiliteit qua termijnen en prestaties maar ook om versnelde termijnbetalingen van subsidies.
Kijk op de pagina: Gemeentelijke financiële maatregelen voor subsidiepartners

Update 31 maart

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.
Lees het hele bericht van de Rijksoverheid over deze verlenging.

Kijk voor een overzicht op onze pagina Landelijke maatregelen.

Steffie legt uit

Steffie.nl legt moeilijke dingen uit. Deze week is daarom de pagina corona.steffie.nl gelanceerd. De doelgroep van Steffie is mensen met een verstandelijke beperking en mensen die veel moeite hebben met lezen en schrijven. Ook voor kinderen is de informatie goed toegankelijk.

Slimmer chillen = corona killen

Online is een mooie campagne gaande gericht op jongeren: SLIMMER CHILLEN = CORONA KILLEN. 1,5 m. afstand bewaren en toch chillen met vrienden. Jongeren kunnen hun eigen chillmoment delen en leren hierdoor van elkaar. Meer informatie is te vinden op www.slimmerchillen.nl 

Update 30 maart

Uitbreiding TOGS-regeling: ook voor ondernemers in de non-food

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf vandaag ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS), eerder bekend als het Noodloket. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.
Meer informatie: Uitbreiding TOGS-regeling: ook ondernemers in de non-food.

De Traverse gesloten

 De Traverse, de expositieruimte in het gemeentehuis, is in verband met de maatregelen rondom de coronacrisis tot nader orde gesloten voor publiek.

Update 27 maart

Nieuwe noodverordening

De Veiligheidsregio Utrecht heeft vandaag de nieuwe noodverordening en het ‘aanwijzingsbesluit uitzondering markten’ ingesteld. Deze zijn per direct van kracht in de gemeente De Bilt.

Daardoor kunnen de handhavers van gemeenten en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. Daarnaast is er een ‘aanwijzingsbesluit uitzondering markten’ vastgesteld. Deze uitzondering voor markten is gemaakt omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn.

Niet recreëren in bos of park

Ook bij dit mooie lenteweer luidt het advies aanhoudend en nadrukkelijk: blijf thuis!

Het risico op besmetting dat u loopt bij toegangen en parkeerplaatsen van natuurgebieden en parken, is eenvoudigweg te groot. Als u geen gemeenschappelijke huishouding vormt, is het verboden om een groep te vormen van drie of meer mensen. U moet tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Onder toezicht van volwassenen en met inachtneming van de maatregelen mogen kinderen tot en met 12 jaar buiten spelen.

De handhavers van de gemeente en natuurbeheerders en de politie zullen scherp toezicht houden, maar doen met klem een beroep op uw gezonde verstand en verantwoordelijkheidsgevoel ter bescherming van iedereen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Update 26 maart

Markt Bilthoven gaat door

De markt op de Planetenbaan gaat vrijdag 27 maart door. Op de markt kun je alleen nog kramen met voedsel vinden. Alle andere kramen staan er tijdelijk niet. Eten en drinken is voorlopig ook niet toegestaan op de markt. Houd een afstand van 1,5 meter tot elkaar. Zo kan de markt op een veilige manier doorgaan.

Update 25 maart

Inwoner overlijdt aan coronavirus

Burgemeester Potters deelt het verdrietige nieuws dat een oudere inwoner van de gemeente De Bilt is overleden als gevolg van besmetting met het coronavirus.

Kerkdiensten, uitvaarten en huwelijken

Voor samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard, uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen geldt: maximaal 30 personen die 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Ook hierbij gelden alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het coronavirus.
Kijk ook op de pagina: Kerkdiensten, uitvaarten en huwelijken

Vakantieparken, parken en campings

Locaties zoals vakantieparken, campings, parken, natuurgebieden en stranden kunnen worden gesloten als de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel te weinig worden opgevolgd. Ook als dit dreigt te gebeuren.
Kijk ook op de pagina: Vakantieparken, parken en campings

Papier ophalen

Op 28 maart wordt geen papier opgehaald in Hollandsche Rading/Westbroek (Ophaalgebied 3). Op 4 april wordt, zoals gepland, het papier wel opgehaald in Bilthoven (m.u.v. West, dus ophaalgebied 1).
Bekijk alle actuele informatie over het ophalen van afval.

Update 24 maart

Informatie over noodopvang kinderen

Voor gezinnen waar ouders behoren tot de cruciale beroepsgroepen, geldt dat hun kinderen gebruik kunnen maken van noodopvang. Op de pagina Noodopvang kinderopvang staat uitgebreide informatie over deze regeling.

Maatregelen milieustraat

De milieustraat

  • is gesloten op zaterdagen,
  • hanteert een toegangsbeleid van maximaal 10 voertuigen tegelijk op het terrein
  • houdt geen kantoor, u kunt telefonisch terecht bij het klantcontactcentrum van de gemeente: 030 - 228 94 11 (ma t/m vr, 08.30-12.30).

Noodzaak?

Probeer uw bezoek aan de milieustraat uit te stellen. Kom alleen als het noodzakelijk is en houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar.

Videoboodschap burgemeester

Burgemeester Sjoerd Potters heeft een videoboodschap voor de inwoners van de gemeente De Bilt.

Naar overzicht