Besloten herdenking Japanse capitulatie

Herdenkingsmonument naast gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven

Zaterdag 15 augustus vindt om 13.00 uur een sobere en besloten herdenkingsplechtigheid plaats bij het oorlogsmonument naast Jagtlust. De ceremonie is dit jaar niet toegankelijk voor belangstellenden.

We herdenken dat het dit jaar 75 jaar geleden is, dat Japan capituleerde en er zo een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Voor de Indische Nederlanders in het voormalig Nederlands Indië brak daarna de beruchte Bersiap periode uit. Op 15 augustus herdenken wij alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking en wordt tevens stilgestaan bij de vele slachtoffers uit de Bersiapperiode.

Niet toegankelijk

Vanwege de coronamaatregelen is de herdenking niet toegankelijk voor publiek. Na afloop en de dagen erna is er gelegenheid voor het leggen van bloemen met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel. De gehele plechtigheid is terug te kijken via de regionale omroep RTV Utrecht.

Plechtigheid

Namens de provincie Utrecht zal lococommissaris de heer H.P. van Essen een krans leggen. Burgemeester Sjoerd Potters zal dat namens de gemeente De Bilt doen. Mevrouw Echter overleefde de verschrikkingen; zij zal een krans leggen namens eenieder, die dit jaar afwezig moet blijven.

Koperblazers van Kunst en Genoegen zullen de plechtigheid begeleiden. Het taptoesignaal zal klinken waarna 1 minuut stilte in acht wordt genomen en zal het Wilhelmus worden gespeeld. Ook zal de Nederlandse vlag gehesen worden.

TV-registratie

De toespraken van mevrouw Echter, burgemeester Potters en Romulo Döderlein de Win namens het organiserende comité zijn vooraf opgenomen door Regio TV De Bilt. Samen met RTV Utrecht verzorgen beide publieke omroepen een uitzending van de herdenking. U kunt deze tv-beelden zaterdag 15 augustus vanaf 13.00 uur vinden via www.regiotvdebilt.nl en de kanalen van Ziggo, KPN en XS4ALL van deze omroep en later die dag in de nieuwsuitzending en het webplatform van RTV Utrecht, www.rtvutrecht.nl. De registratie van de plechtigheid is ook terug te zien via deze website.

Naar overzicht