Brief burgemeester Sjoerd Potters aan alle inwoners

Met een ingezonden brief in de Vierklank deed burgemeester Sjoerd Potters op woensdag 21 oktober een beroep aan alle inwoners om meer dan ooit samen het coronavirus de kop in te drukken.

Erop of eronder

Lieve mensen,

De gedeeltelijke lockdown van het kabinet treft onze samenleving als een mokerslag. Het is de tweede keer dat veel gelegenheden, waar we elkaar ontmoeten om te sporten, te eten en drinken of het geloof te beleven, beperkt worden. Sommige moeten zelfs helemaal sluiten. Dat is een hard gelag voor veel ondernemers en verenigingen. De gezondheidszorg bereikt de grenzen van haar capaciteit in rap tempo. Voor de scholen en instellingen waar we onze kinderen, ouderen en kwetsbaren aan toevertrouwen, is het alle hens aan dek.

Ik zie de pijn en boosheid, het verzet en het verdriet dat het coronavirus bij velen van ons veroorzaakt. Ik hoor het in mijn dagelijkse belrondje met ondernemers en instellingen. We zijn geraakt. Ieder van ons. En meer dan ooit moeten we nu samen zijn om het virus de nekslag te kunnen geven. U en ik, uw kinderen, uw klanten, uw leden, uw leerlingen: het is een belangrijke opdracht aan ons allemaal. Want het is erop of eronder.

De tijd is voorbij, dat we de randen van de regels kunnen opzoeken en nonchalant overschrijden. In de tijd die komt, moeten we meer dan ooit ons best doen om het virus de kop in te drukken. Overal waar u komt. We doen dat het beste door de maatregelen van de overheid strikt op te volgen. Ik ga ze hier niet herhalen; u komt ze overal in de media tegen.

Veel mensen maken zich druk over het effect van de maatregelen. We merken dat in de media en op straat. Maar het gaat in wezen niet over de maatregelen. Het gaat wel over hoe wij ze naleven. En dat we onszelf ervan kunnen overtuigen, dat ieder van ons een onmisbaar deel van het strijdplan en de oplossing is. En dat we er straks trots op mogen zijn, dat we een bijdrage hebben geleverd aan het voorkómen van meer leed en dood, aan het redden van onze eigen restaurants, cafés en sportverenigingen. Hoe zwaar het ook kan zijn.

Hoe trots ben ik dan ook op een ieder die de kracht toont om zich door deze crisis te vechten: de leerkrachten, verzorgenden, medici, krantenbezorgers, restaurateurs, winkeliers, vrijwilligers, mantelzorgers en iedereen die onze lokale samenleving draaiende houdt. In het bijzonder denk ik ook aan onze ouderen en de mensen die zich in eenzaamheid gedrongen zien. Ik maak een diepe buiging voor u.

Handhaving. U denkt aan onze politieagenten en boa’s. Maar de beste handhaver bent u zelf. Spreek elkaar er maar op aan. Maak uw kinderen erop attent wat wel en niet gewenst is als zij buiten uw zicht zijn. Neem de regels op uw werkplek, in winkels, in verzorgingshuizen en openbaar toegankelijke binnenruimtes in acht. Onze handhavers zullen overtreders strakker dan voorheen aanspreken of beboeten, maar ik hoop dat dat met uw hulp niet al te vaak nodig zal zijn.

Als u zich moet laten testen, kunt u hiervoor een afspraak maken via de GGD via telefoonnummer 0800 – 1202. Via deze pagina vindt u toegang tot alle informatie van de Veiligheidsregio Utrecht, de GGD regio Utrecht en het RIVM.

We gaan een lastige tijd in met elkaar waarin we meer op onszelf teruggeworpen zijn. Ik houd mij vast aan de hoop, dat we over een aantal weken weer met meer ruimte kunnen tafelen, sporten, werken, shoppen en ter kerke gaan. Dat we weer zonder beperkingen aandacht en zorg aan elkaar kunnen geven. Dat wens ik ons allen namens het college toe. In de tussentijd: blijf goed voor uw naasten en u zelf zorgen.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd Potters
Burgemeester