Brief van burgemeester Sjoerd Potters aan alle inwoners december

Beste inwoners, 

Met kerst en de jaarwisseling in het vooruitzicht richt ik graag nog een keer het woord tot u. 

Ik kan me voorstellen dat de donkere boodschap van vorige week van de minister-president over het instellen van een volledige lockdown en de zorgen over de omikronvariant u allen ook niet echt tot vreugde stemden. In wat een lastige tijd leven we nu! Niemand had in voorjaar 2020 toch ooit kunnen denken dat we ruim anderhalf jaar later nog steeds in de situatie zouden zitten waarbij de zorg om gezondheid van veel van onze inwoners nog een probleem zou zijn. En dat de ziekenhuizen in Nederland nog steeds overbelast zouden zijn en reguliere zorg weer uitgesteld zou worden. Helaas hebben we er nog steeds mee te maken. Ik wens alle inwoners die ziek zijn, een dierbare hebben die ziek is geworden of in de zorg werken, veel sterkte toe.

In een tijd waarin we nu leven blijkt maar weer dat gezondheid, van uzelf en die van uw naasten en in verbinding staan met elkaar toch één van de belangrijkste dingen in het leven zijn. En dat we daar vooral zuinig op moeten zijn. Dat maakt deze coronacrisis ons wel heel duidelijk. Daarom raakt het ons allen ook zo enorm om  onze vrijheden tijdelijk op te moeten geven en te moeten leven met beperkingen. Gelukkig biedt de techniek ons intussen veel mogelijkheden om die verbinding – ook op afstand – nog wel te maken maar ook ík zie het liever anders. Vooralsnog zullen we het er nog even mee moeten doen en het beste ervan maken. 

Ik heb u vaak opgeroepen om u vooral te houden aan de coronamaatregelen. Dat doe ik nu weer maar tegelijkertijd wil ik u ook uit de grond van mijn hart danken. Ik weet en zie dat veel inwoners hun uiterste best doen om deze coronacrisis zo goed mogelijk door te komen en de maatregelen naleven. En de verantwoordelijkheid nemen zichzelf en elkaar te beschermen met een vaccin om op deze manier ook de zorg zoveel mogelijk te ontlasten. Ook daarvoor spreek ik mijn dank uit. Samen kunnen we dit.

Ook veel van onze zzp’ers en ondernemers worden weer hard geraakt door het wegvallen van een flink deel van hun omzet. Wat betreft onze detailhandel: ik hoop dat u hen ook nu weer een warm hart toedraagt en vooral lokaal uw kerstinkopen doet (eventueel via een bestelling). Alleen op deze manier zorgen we ervoor dat ze ook volgend jaar weer voor u klaar kunnen staan. En vergeet ook vooral niet om de horeca te ondersteunen. Maak vooral gebruik van de afhaalmogelijkheden. De ondernemers zullen u dankbaar zijn!

Maar laten we ons in deze tijden vooral ook richten op de dingen die ons – ook in deze coronacrisis – wel plezier geven. Gelukkig zijn er nog volop mogelijkheden die wél kunnen. Ga er vooral op uit en geniet van de prachtige natuur die onze gemeente rijk is.

Daarnaast starten we als gemeente met een fotowedstrijd. Wat is voor u één van de mooiste plekken in onze gemeente? Of u nu af en toe eens een kiekje maakt of dat fotograferen uw hobby is, maakt niet uit. Doe vooral mee! Een coronaproof activiteit in de frisse lucht wat u alleen of in klein gezelschap kunt doen. We kijken uit naar uw inzendingen. Kijk hiervoor op www.debilt.nl/fotowedstrijd

Zeker in deze kerstmaand denken we ook aan mensen die ons lief zijn en sturen we hen een kerstgroet. Denk dan ook eens aan mensen in de wijk die wat minder contacten hebben en stuur hen ook eens een kaartje. Bel eens aan voor een praatje of een kopje koffie. Een klein gebaar doet zoveel goed! Juist in deze tijd is het zo belangrijk om deze verbinding en lichtpuntjes te zoeken en elkaar door deze lastige periode heen te loodsen. Ook dit moeten we echt samen doen.

Ook de jaarwisseling zal er dit jaar weer anders uitzien. Ook voor de jeugd is de lockdown weer een hard gelag. Net als vorig jaar hebben we samen met een aantal buurgemeenten een online dance event kunnen organiseren met Nicky Romero & Friends. Jeugd en jongeren kunnen online muzikaal het jaar uitknallen! Wijs hen hier vooral op. Voor meer info kijk op www.debilt.nl/nye.

Rest mij om – ook namens de overige collegeleden – u een heel fijn kerstfeest te wensen. Al moet het wellicht weer in aangepaste vorm, wees vooral creatief en geniet vooral wat wél kan. Ik wens u daarnaast veel gezondheid voor nu en in het nieuwe jaar. Een goede jaarwisseling en ik hoop u graag weer te zien in 2022!

Sjoerd Potters, 
Burgemeester