Corona-aanpak: de volgende stap

Op 6 mei presenteerde premier Rutte een routekaart met versoepelde maatregelen richting september en verder. Vandaag is  bekend gemaakt dat de versoepeling volgens de routekaart doorgang vinden. Dat kan omdat het aantal coronabesmettingen en het aantal patiĆ«nten met het virus op een intensive care zoals verwacht verder is gedaald.

Onderwijs

Toch zijn er wel wat wijzigingen in de uitgestippelde route, met name voor het onderwijs. Zo gaat het voortgezet onderwijs op 2 juni weer open, met in-acht-name van de 1,5 meter afstand. Op 8 juni gaan de basisscholen weer voor 100% open, net als de buitenschoolse opvang. Dit heeft ook effect op regelingen voor noodopvang.

Vereenvoudiging

Verder vereenvoudigen de regels van wat buiten kan en mag. Horeca, bioscopen en theaters mogen vanaf 1 juni 30 gasten op reservering ontvangen, exclusief eigen personeel. Ook verruimt per half juni de bezoekregeling voor verpleeghuizen. En: iedereen met klachten kan zich waarschijnlijk vanaf 1 juni laten testen.

Maatregelen blijven belangrijk

De versoepeling maakt het nog belangrijker dat ieder zich aan de maatregelen houdt: blijf bij verkoudheidsklachten thuis, bij koorts blijven ook huisgenoten thuis. We vermijden drukte, houden 1,5 meter afstand tot elkaar en werken zoveel mogelijk thuis. En de hygiƫnemaatregelen blijven uiteraard ook gelden: handen wassen, hoesten/niezen in de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en geen handen schudden.

Zie voor alle punten uit de persconferentie het bericht op de website van de Rijksoverheid.

Naar overzicht