De Bilt gaat de strijd aan in het NK Tegelwippen

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in tenminste twintig gemeenten. In het oog springen de spannende derby’s tussen Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen, Breda en Tilburg en Zaltbommel en Maasdriel. Ook andere gemeenten wippen erop los: Utrecht, Arnhem, Haarlemmermeer, Oosterhout, Diemen, West Betuwe, Tiel, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Veenendaal hebben zich al aangemeld via nk-tegelwippen.nl.

Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand.

Wint De Bilt dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

“De rivaliteit tussen gemeenten is natuurlijk leuk, maar we doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken. Wippen is belangrijker dan winnen.” - Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

In twee jaar meer klimaatbestendig en biodivers

De competitie maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar plaatsvinden en worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Onder het motto “Een groen Nederland begint in je eigen tuin” slaan zij de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners. Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Het is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen.

Meer informatie over het NK Tegelwippen.