De Bilt opnieuw Fairtrade Gemeente

De gemeente De Bilt mag zich ook in 2020 en 2021 ‘Fairtrade Gemeente’ blijven noemen. Opnieuw was er in de verschillende kernen van de gemeente genoeg aanbod aan fairtrade producten in winkels en in de horeca. En belangrijk: voldoende consumenten, bedrijven en organisaties die fairtrade producten aanschaffen en gebruiken. Met name in de supermarkten zijn steeds meer producten verkrijgbaar met een fairtrade keurmerk.

De landelijke jury beschouwt De Bilt als een inspirator voor veel andere gemeenten. Dat blijkt onder meer uit het verkrijgen van de eerste Fairtrade Clubtitel door FC De Bilt. De Agger Martini Groep in Maartensdijk is zelfs de eerste Fairtrade Scoutinggroep ter wereld. Daarnaast speelt de werkgroep Fairtrade De Bilt samen met andere organisaties jaarlijks een belangrijke rol bij de organisatie van de Biltse Week van de Duurzaamheid.

Uitbreiding

De jury heeft ook veel waardering voor het door het lokale kernteam gepresenteerde plan voor de uitbreiding van de bestaande activiteiten. Dat plan houdt onder meer in een toename van het aantal Fairtrade scholen en kerken. Ook hoopt het kernteam andere sportclubs en scoutinggroepen enthousiast te krijgen om zich bij de Fairtrade campagne aan te sluiten.

Forten

Nieuw is het plan om samen met andere gemeenten de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het licht van de aanstaande erkenning als UNESCO Werelderfgoed, ertoe te bewegen om in hun horecavestiging fairtrade producten op de menukaart te plaatsen. De werkgroep roept diegenen die willen helpen dat plan te verwezenlijken, op om zich te melden via fairtradedebilt@gmail.com.

Bijdrage duurzame ontwikkelingsdoelen

Nederland telt inmiddels 89 Fairtrade Gemeenten en wereldwijd zijn het er ruim 2000. Daarmee levert de campagne een forse bijdrage aan niet minder dan 10 van de ook door Nederland onderschreven Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Naar overzicht