De scholen beginnen weer!

Spandoek langs de weg met de tekst 'De scholen zijn weer begonnen'

De zomervakantie is in onze regio is weer voorbij dus ook de scholen beginnen weer. Dit is voor iedereen even wennen; misschien een andere school, een nieuwe klas en voor sommige kinderen ook een nieuwe fietsroute naar de nieuwe school.

Tijdens de vakantieperiode was het een stuk rustiger op de weg, maar met de start van het schooljaar komt er weer meer (fiets)verkeer op de weg.

Meer ongelukken aan het begin van het schooljaar

Wist je dat bij de start van het schooljaar er opvallend veel ongelukken plaatsvinden? Daarom organiseert Veilig Verkeer Nederland (VVN) dit jaar weer de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ om dit met name aan automobilisten te laten weten. VVN roept automobilisten op om meer rekening te houden met de scholieren op de fiets. Jonge scholieren zijn namelijk nog niet zo ervaren in het verkeer, snel afgeleid en schatten risico’s minder goed in. Dit zijn allemaal redenen om als verkeersdeelnemer nu extra op te letten.

Voor het eerst naar de brugklas

Brugklassers fietsen de route naar hun nieuwe school voor het eerst en vinden dit vaak nog spannend. De route is onbekend en jonge fietsers zijn niet altijd in staat om hun fietsgedrag aan te passen bij ingewikkelde verkeerssituaties. Een veilige fiets is daarom belangrijk voor kinderen, maar ook MONO-fietsen (zonder afgeleid te worden door een mobiele telefoon) is heel belangrijk. Oefenen met de route kan onzekerheid bij uw (klein)kind wegnemen, waardoor ze met een veiliger gevoel naar school kunnen fietsen.

Matig de snelheid en rij MONO

Naast het oefenen van de route met uw (klein)kind, zijn er meer dingen die je kunt doen om de veiligheid in het verkeer te verhogen. Dit kan door de snelheid te matigen en MONO te rijden.

Naar overzicht