Eikenprocessierups

Op veel plaatsen in onze gemeente zorgt de eikenprocessierups weer voor overlast. Dit kunt u er tegen doen.

Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.

Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Overlast melden

Meld overlast van eikenprocessierupsen bij de gemeente via Melding openbare ruimte, kies voor de categorie 'Dieren'.

Vragen over de bestrijding van de eikenprocessierups

Dit jaar hebben we heel veel overlast van de eikenprocessierups. Wat doet de gemeente ertegen en wat kunt u zelf doen. Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wat doet de gemeente tegen de eikenprocessierups?

De gemeente De Bilt laat de nesten wegzuigen door een gespecialiseerd bedrijf.

Waar worden de nesten verwijderd?

De gemeente De Bilt is al langere tijd bezig met de bestrijding. We geven daarbij voorrang aan evenementen zoals de routes van de avondvierdaagse en de Samenloop voor Hoop, en op bepaalde locaties waar kwetsbare mensen komen. Vanaf deze week wordt er gewerkt langs de grote doorgaande (fiets)routes zoals de Soestdijkseweg Zuid en de Groenekanseweg en trekken ook verder de dorpen in. De bestrijdingsploegen zijn in alle dorpen actief waar de nesten zijn.

Hoe lang gaat het nog duren?

De verwachting is, dat de ergste overlast in juli zal afnemen. Dan vliegen de vlinders van de rups uit. In een naronde worden de lege nesten, waar nog haartjes in kunnen zitten, opgeruimd. De gemeente heeft een extra bestrijdingsploeg ingezet. Het zal nog weken duren voordat alles is weggehaald.

Had de gemeente niet veel eerder aan de slag moeten gaan?

We zien al jaren dat de overlast van de rups toeneemt, maar dit jaar is het aantal rupsen verdubbeld en zijn de nesten vaak veel groter. Die grote toename heeft ons en alle andere gemeenten verrast. Elke gemeente doet nu een beroep op bedrijven die de bestrijding doen, met wachttijd ten gevolge.

Wat moet ik doen als ik een nest zie en er zit geen lint om de boom?

Wij hebben het liefst dat inwoners een melding openbare ruimte (categorie dieren) doen.

Waarom doet de gemeente niks langs de Nieuwe Weteringseweg of de Utrechtseweg?

Hier is de provincie Utrecht de beheerder van de weg.

Wat gaat de gemeente volgend jaar doen?

We zetten nu eerst alles op alles om de huidige overlast te bestrijden en zullen bekijken waar we de bestrijding volgend kunnen intensiveren of verbeteren. Er zijn andere bestrijdingsmethoden maar die hebben ook weer nadelen. Dan vraagt een goede afweging.

Ik heb op eigen terrein een eikenboom met een nest. Wat moet ik doen?

Allereerst: ga er voorzichtig mee om en schakel een bestrijdingsbedrijf in. Staat de boom in uw tuin of op het terrein van uw instelling of bedrijf, dan bent u verantwoordelijk voor het beheer. De gemeente richt zich bij de bestrijding op de bomen in de openbare ruimte.

Wat kan ik ertegen doen?

Blijf een paar meter bij een besmette eik vandaan en kom niet aan de nesten of rupsen. Ook als ze schrikken, kunnen de rupsen haartjes ‘afschieten. Fiets je veel langs een route waar met rood-witte linten is aangegeven, dat er nesten in zitten, dan bij voorkeur niet met ontblote armen en benen. Veel mensen hebben last van de haartjes die een allergische reactie veroorzaken (jeuk en bulten en in de ergste gevallen koorts of een aanval). Een verkoelende zalf met bijvoorbeeld menthol of antihistamine (laatste ook in pilletjes) geeft verlichting. Kijk voor meer informatie op www.oakie.info.

Wat moet ik doen met een oud nest?

In juli verpoppen de rupsen en verlaten het nest als vlinders. Daarmee zijn de irriterende haartjes niet verdwenen. Als u een leeg nest ziet of als er een nest uit de boom is gewaaid, blijf er dan bij weg en maak direct een melding (categorie dieren) op de website van de gemeente. De gemeente laat het nest opruimen door een gespecialiseerd bedrijf en afvoeren naar een geselecteerde verwerker. Het nest zelf in de kliko doen is ten zeerste af te raden. Stel u zelf er niet aan bloot, maar ook de beladers van de afvalinzamelaar niet.

Waar kan ik meer informatie vinden?

De GGD heeft veel informatie over de eikenprocessierups op een speciale website gezet: www.oakie.info

Naar overzicht