Gemeente De Bilt helpt inwoners met beginnende schulden

De gemeente De Bilt wil voorkomen dat beginnende financiële problemen van inwoners uitgroeien tot problematische schulden. Daarom wordt onder de naam “Vroeg in actie” gestart met de Vroegsignalering van schulden. 

Vanaf eind januari neemt een team professionele schulddienstverleners contact op met inwoners met de vraag of zij hulp nodig hebben bij geldzaken. Dit gebeurt als er signalen van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars komen dat mensen een betalingsachterstand hebben. Hiermee kan worden voorkomen dat achterstanden verder oplopen en inwoners grotere schulden en problemen krijgen. Samen met de inwoner wordt gekeken naar wat er nodig is om de betalingsachterstand onder controle te krijgen, bijvoorbeeld het treffen van betalingsregelingen, budgetcoaching of budgetbeheer. Inwoners mogen zelf bepalen of ze gebruik willen maken van het aanbod. 

Vroeg in actie

Op 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (WgS) aangepast. De wijziging geeft gemeenten de mogelijkheid om betalingsachterstanden van burgers in een vroeg stadium te ontvangen van woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars. De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) voert de WgS uit namens de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. 

“Als schulden problematisch worden ben je eigenlijk al te laat,” weet wethouder Brommersma. “Vaak stapelen dan ook andere problemen zich op, met alle gevolgen van dien. Met dit initiatief kunnen we zulke situaties beter voor zijn en tijdig de juiste ondersteuning te bieden. Zeker nu ook mensen, die nooit eerder schulden hadden, door de coronamaatregelen met geldproblemen te maken krijgen.”.