Gemeente De Bilt speelt vanaf 21 maart mee in het NK Tegelwippen

Zeker 100 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf 21 maart 2022 in het jaarlijkse NK Tegelwippen. De Bilt daagt Zeist uit. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra geeft 21 maart om 8.00 uur het startschot, wat online te volgen is via de social media kanalen van het NK Tegelwippen. 

Te weinig groen

Uit het recente rapport van het IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat de gemeente zich fundamenteel moet aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente wil dit samen met haar inwoners doen, op grote én kleine schaal. 

Uit recent onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt dat er in gemeenten nog te weinig plek is voor groen in de openbare ruimte. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75㎡ groen per woning. Meer dan de helft van de buurten in deze steden is dus ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. 

Momentum: gemeenten en bewoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen creëert momentum en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting − in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand. 

Spannende derby’s en poultjes in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Al bijna 100 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap, waaronder de gemeente De Bilt. 

Kijk voor meer informatie op de website van het NK Tegelwippen.