Gemeente gedenkt Holocaustslachtoffers

Foto: Kunstenaar Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Maandag 27 januari staat de gemeente De Bilt samen met meer dan 250 gemeenten stil bij de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, exact 75 jaar geleden.

We gedenken in het bijzonder onze inwoners, die samen met 104.000 Joden, Roma en Sinti vervolgd en vermoord zijn om wie zij waren. Met een bijzonder tijdelijk monument ‘Levenslicht’ symboliseren wij onze betrokkenheid bij dit leed en houden wij hun nagedachtenis in leven. De serene plechtigheid begint om 19.00 uur, buiten voor Jagtlust.

Inwoners zijn van harte welkom om deze ingetogen bijeenkomst bij te wonen. De gedenkbijeenkomst vindt in de openlucht plaats.

‘Levenslicht’, één nationaal symbool

Het tijdelijke monument ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde bestaat uit 104.000 oplichtende steentjes. Deze maand wordt dit kunstwerk als geheel onthuld op een centrale plek in Nederland. Elke gemeente krijgt een gedeelte van deze unieke veelvormige steentjes. De optelsom van alle kunstwerken vormt één nationaal symbool waarmee Nederland samen dit belangrijke deel van de oorlogsgeschiedenis herdenkt. Het gezamenlijke kunstwerk is een uniek project omdat nog nooit eerder op hetzelfde moment in alle betrokken gemeenten is stilgestaan bij de Holocaustslachtoffers.

Het kwetsbare monument is verplaatsbaar en zal alleen opgesteld zijn van 26 tot en met 31 januari vanaf ongeveer 17.00 tot 22.00 uur. Buiten deze uren is het tijdelijke monument opgeslagen.

75 jaar Vrijheid in De Bilt

In 2019 en 2020 herdenkt en viert de gemeente De Bilt 75 Jaar Vrijheid in onze gemeente met enkele bijzondere activiteiten. Daarmee eren we hen die hun leven voor onze vrijheid gegeven hebben, erkennen we met respect het leed dat velen geleden hebben, en vieren we dat we al zo lang in vrijheid leven. Wij doen dat vanuit het diepgevoelde besef, dat wereldwijd velen ook nu nog onder het juk van tirannie leven. Wij voelen ons verplicht om onze vrijheid samen te koesteren en door te geven aan nieuwe generaties.

Meedoen

Het volledige lustrumprogramma komt binnenkort op deze website. Wilt u meedoen in het programma met een bijzonder lokaal initiatief en/of wilt u dat de gemeente uw activiteit promotioneel ondersteunt, neemt u dan contact op met de projectgroep 75 Jaar Vrijheid in De Bilt via 75jaarvrijheid@debilt.nl. Meer informatie krijgt u telefonisch van Annemiek Bovée via 030 - 228 95 69.

Naar overzicht