GGD regio Utrecht start onderzoek onder jongeren - 'Hoe gaat het met jou?!'

GGD regio Utrecht (GGDrU) voert in nauwe samenwerking met gemeente Utrecht van 4 maart tot en met 31 mei 2021 een grootschalig online jongerenonderzoek uit. Dit onderzoek gaat onder andere over gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar. Uiteraard is er in het onderzoek ook aandacht voor de impact van de coronapandemie. Opdrachtgevers van dit onderzoek zijn de 26 gemeenten in de provincie Utrecht.

Waarom onderzoek onder jongeren?

In de leeftijdsfase van puber naar volwassene verandert er van alles. Bijvoorbeeld de relatie met ouders, opleiding, woonsituatie, vriendschappen en gezond gedrag. Gemeenten hebben behoefte aan informatie over de gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren, juist nu ook tijdens de coronapandemie. Hiermee kunnen zij beleid maken en passende activiteiten ontwikkelen om de mentale en fysieke gezondheid van de jongeren te verbeteren. Jongeren zijn tot op heden beperkt in beeld via de andere onderzoeken van de GGD. Het is de eerste keer dat GGDrU een onderzoek uitvoert specifiek gericht op deze leeftijdscategorie.

Hoe kunnen de jongeren meedoen?

De jongeren worden onder andere benaderd via sociale media en ook via professionals die met de jongeren werken. Ook wordt een beroep gedaan op gemeenten om deze doelgroep  te enthousiasmeren de vragenlijst in te vullen. De online vragenlijst is anoniem en het invullen duurt 10 tot 15 minuten. De vragenlijst is te vinden op jongerenonderzoek.ggdru.nl.

Deelnemers maken kans op een cadeaubon van € 10,00 van bol.com (winkans 1 op 15) en een JBL-speaker.   Judith Ludding, directeur GGD regio Utrecht en woordvoerder van het jongerenonderzoek: “We zijn blij dat we kunnen starten met het eerste onderzoek dat specifiek gericht is op jongeren van 16 tot en met 25 jaar. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in hun wereld, zodat we daar ons beleid op kunnen afstemmen. Hoe meer jongeren het onderzoek invullen, des te duidelijker wordt ons beeld. We hopen dan ook dat velen de link naar de vragenlijst met jongeren in de doelgroep zullen delen.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek zijn najaar 2021 bekend. Op basis hiervan kunnen gemeenten en GGDrU het gezondheidsbeleid en activiteiten beter aanpassen op de behoefte en vragen van de jongeren. De resultaten worden gepubliceerd op www.ggdru.nl, www.volksgezondheidsmonitor.nl en actief verspreid aan gemeenten.

Meer informatie

Informatie over het jongerenonderzoek staat op de website van het onderzoek https://jongerenonderzoek.ggdru.nl.