GroenLinks grote winnaar verkiezingen De Bilt

GroenLinks is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente De Bilt. Woensdagavond zijn de voorlopige uitslagen bekendgemaakt op de verkiezingsavond op het gemeentehuis. GroenLinks behaalde 7 van de 27 zetels. 

Uitslagen

De voorlopige uitslagen om 00.30 uur zijn als volgt: 

 

Partij Aantal zetels
GroenLinks 7
D66 4
Beter De Bilt/Bilts Belang 3
VVD 3
Forza De Bilt 3
CDA 2
PvdA 2
SGP 1
SP 1
ChristenUnie 1

Het opkomstpercentage was 63,6 procent. 

Burgemeester Sjoerd Potters: “Goed te zien dat het opkomstpercentage in onze gemeente met 63,6% opnieuw hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. De inwoners van onze gemeente hebben hun stem laten horen en daar ben ik heel blij mee. In het licht van de ontwikkelingen in Oekraïne zien we denk ik allemaal hoe waardevol onze democratie is. 

De grote winnaar is overduidelijk GroenLinks die (in de voorlopige uitslag) 3 extra zetels heeft behaald en nu uit zou komen op 7 zetels. Maandag hebben we het duidingsdebat waarbij we kijken wat deze uitslag voor de toekomst gaat betekenen.” 

Uitslagenavond

Gemeente De Bilt heeft woensdagavond 16 maart een uitslagenavond georganiseerd waar alle deelnemende politieke partijen aanwezig waren. Tijdens de avond werden de binnenkomende uitslagen van de stembureaus in de gemeente gepresenteerd. 

Vervolg

Op maandag 21 maart om 10.00 uur stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag vast. Deze zitting is openbaar en te volgen via debilt.raadsinformatie.nl 
De partijen voeren maandagavond om 20.00 uur het duidingsdebat waarin de uitslag van de verkiezingen wordt besproken.