Herdenking Holocaust Memorial Day op 26 januari

Op Holocaust Memorial Day worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Deze herdenkingsdag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen en vindt sindsdien jaarlijks plaats op 27 januari. Omdat op de ‘sjabbat’ (start op vrijdag na zonsondergang) geen herdenkingen worden gehouden, wordt de Holocaust Memorial Day dit jaar één dag eerder herdacht in gemeente De Bilt, namelijk op donderdag 26 januari. 

De officiële dag 27 januari is gekozen omdat op 27 januari 1945 het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de geallieerden werd bevrijd. Het kampencomplex bij Auschwitz was het grootste in zijn soort. De Nazi’s vermoordden in dit kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti.

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Burgemeester Potters: “Nu er weer een oorlog wordt gevoerd op onze eigen continent en zoveel Oekraïners op de vlucht zijn geslagen, besef je maar weer hoe kwetsbaar onze vrijheid is. En dat stilstaan bij datgene wat tijdens de Holocaust is gebeurd, het herdenken van de vele slachtoffers, ook een bepaalde verbondenheid met elkaar geeft. Dat we zuinig moeten zijn op onze vrijheid en het je doet beseffen dat die vrijheid eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Herdenken is en blijft daarom nog steeds enorm belangrijk!”

Herdenkingsbijeenkomst bij Jagtlust

Op donderdag 26 januari om 18.00 uur zal er ter ere van deze Holocaust Memorial Day een herdenkingsbijeenkomst bij Jagtlust plaatsvinden. De herdenking zal ongeveer een half uur duren. Belangstellenden zijn van harte welkom.