Herdenking Japanse capitulatie

Herdenkingsmonument naast gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven

In besloten kring vond zaterdag 15 augustus de herdenking van de Japanse capitulatie plaats.

Drie kransen werden gelegd bij het oorlogsmonument bij Jagtlust door loco Commissaris van de Koning van Provincie Utrecht de heer H.P. van Essen, burgemeester Sjoerd Potters namens de gemeente De Bilt en mevrouw Echter namens de slachtoffers en nabestaanden.

Volgend op de kranslegging leidde het taptoesignaal een minuut stilte in waarna koperblazers van Kunst en Genoegen het Wilhelmus speelden. Naast het oorlogsmonument werd de Nederlandse vlag gehesen. Na afloop van de ceremonie legden bezoekers bloemen bij het monument.

Daarmee herdenken wij, dat 75 jaar geleden Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Voor de Indische Nederlanders brak daarna de beruchte Bersiap tijd waarin nog meer slachtoffers vielen.

Regio TV De Bilt verzorgde eerder de video-opname van de toespraken van Burgemeester Potters, mevrouw Echter de heer Döderlein de Win van het organiserende comité. Deze publieke omroep voegde de opnames samen met beelden van de plechtigheid tot een integraal verslag. Ook via de regionale omroep RTV Utrecht is de volledige herdenking terug te zien. De toespraken kunt u ook nalezen via onderstaande links.

Wij danken Regio TV De Bilt en RTV Utrecht voor de samenwerking bij deze herdenking, waar vanwege de coronamaatregelen dit jaar geen publiek bij aanwezig kon zijn.

Naar overzicht