Hondenpoep en opruimplicht: hoe werkt het?

Hondenpoep zorgt, net als zwerfafval, voor een vies straatbeeld en is ergernis nummer 1 in Nederland. Ook in de gemeente De Bilt is hondenpoep een grote bron van ergernis. Bovendien is hondenpoep behalve vies en onhygiënisch, in bepaalde gevallen ook een risico voor de gezondheid. Spelende kinderen zitten regelmatig met hun handen aan hun mond. Wanneer zij in aanraking komen met hondenpoep kunnen zij besmet worden met de hondenspoelworm.

We merken dat nu de klok een uur is verzet en het weer vroeger donker wordt, dat de overlast weer toeneemt. Als gemeente treffen we maatregelen zoals het plaatsen van verbodsborden voor honden bij speelplaatsen/speelvelden, hondenhaltes, hondenuitlaatstroken, e.d. Los van alle maatregelen die wij nemen, vragen wij de hondenbezitters zich te houden aan de opruimplicht. 

Wat is dat dan, die opruimplicht?

Dit houdt in dat iedereen die een hond in de openbare ruimte uitlaat, de uitwerpselen van de hond opruimt. Dus niet alleen op de stoep maar overal in de bebouwde kom (m.u.v. de hondenuitlaatstroken). Op het niet opruimen van de hondenpoep staat een boete van €140. Sinds 2016 is het verplicht om een opruimzakje voor hondenpoep bij je te hebben. Je kunt een boete van €90 riskeren als je dit niet bij je hebt. 

Een loslopende hond, binnen de bebouwde kom, kost € 90. En als de hond op een speelterrein loopt is de boete €140.
Tip:  nu het vroeger donker wordt, schijn met uw zaklamp van uw mobiel even bij zodat u – ook in het donker – de hondenpoep opruimt. Kleine moeite maar groot plezier, voor ons allemaal!

Informatie

Meer informatie vindt u op de pagina Hond uitlaten.