Hulpdiensten extra alert op natuurbrand

Het is in de afgelopen weken flink droger geworden in de natuur en daarom zijn de brandweer en natuurbeheerders extra alert. Kampvuurtjes, barbecues en ander open vuur in natuurgebieden zijn verboden.

De gemeente verleent zo lang geen nieuwe stookontheffingen en schorst de reeds verleende ontheffingen. Door aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand hoog of zeer hoog. In de provincie Utrecht geldt daarom fase 2 voor natuurbranden. Als er een brand uitbreekt zet de brandweer in de provincie Utrecht extra materieel en personeel ter plaatse in.

Wat betekent dit voor mij?

Houd er rekening mee dat sommige gemeenten en natuurbeheerders in de bestrijding van het coronavirus extra maatregelen hebben genomen om bezoek aan de natuur te ontmoedigen. Het blijft belangrijk om te waarschuwen tegen het gevaar van natuurbranden. Een weggegooide sigarettenpeuk of een stuk glas kan al een enorme en verwoestende natuurbrand veroorzaken. Bijna alle branden in natuurgebieden ontstaan door menselijk gedrag.

Wat als ik toch de natuur in ga?

Mocht u toch de natuur in gaan, let dan op het volgende:

  • Wees extra alert met vuur in de natuur en meld verdachte zaken meteen via 112.
  • Kampvuurtjes, barbecues en ander open vuur in natuurgebieden zijn momenteel verboden.
  • Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Uitzondering zijn gezinnen/huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar onderling.
  • Tegen groepen van meer dan 2 personen die niet ten minste 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden.

Informatie

Meer informatie over de fasen van natuurbrand staat op natuurbrandrisico.nl. Hoe u een natuurbrand kunt voorkomen of wat u moet doen als er een natuurbrand uitbreekt, leest u op brandweer.nl.

Naar overzicht