Jonge mantelzorgers: deel je zorg!

In de Week van de Jonge Mantelzorger (1 tot 7 juni) roept minister Hugo de Jonge op zorgen te delen.

Een op de vijf jongeren is mantelzorger. Ruim de helft vindt de zorg zwaar. Door het coronavirus wordt dit nog eens versterkt. Jonge mantelzorgers zijn bijvoorbeeld bang de ander te besmetten. Praten over de zorg voor een zieke moeder of een gehandicapte broer kan verlichting bieden, maar gebeurt te weinig. De meeste jonge mantelzorgers houden hun zorgen hierover voor zichzelf. Bijna een kwart heeft behoefte aan professionele hulp. In deze Week van de Jonge Mantelzorger (1 tot 7 juni) voert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarom de campagne ‘Deel je zorg’.

Praat erover

Praten over persoonlijke zorgen is niet makkelijk voor jonge mantelzorgers. Ze vinden dat anderen er niks mee te maken hebben, willen hun omgeving er niet mee lastig vallen, of vinden het moeilijk om het gesprek hierover te beginnen. Ook willen jonge mantelzorgers niet zielig gevonden worden of in een uitzonderingspositie terecht komen. Begrijpelijk, want jongeren willen graag bij een groep horen. Toch is het belangrijk om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hulp hierbij vragen is niets om je voor te schamen. Integendeel, het is de normaalste zaak van de wereld.

Campagne voor Jonge Mantelzorgers in De Bilt

Steunpunt Mantelzorg is er voor iedereen: van jong tot oud! In de gemeente De Bilt vinden we het belangrijk om aandacht te hebben voor kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus. Iedereen die een jonge mantelzorger kent kan hem of haar online aanmelden.

Ga hiervoor naar de website www.mensdebilt.nl of stuur een mail naar mantelzorg@mensdebilt.nl. Iedere 10e jonge mantelzorger ontvangt ook nog eens een goodiebag met leuke verrassingen.

Mantelzorg en corona

Het coronavirus verergert de problemen waar jonge mantelzorgers mee kampen. Ruim 60% maakt zich meer zorgen over degene voor wie ze zorgen. De angst voor besmetting van een kwetsbaar iemand speelt daarbij een rol. Vier op de tien jonge mantelzorgers geven aan dat de zorg sinds het uitbreken van het virus zwaarder is geworden. Zij vinden dat de zorg mentaal meer impact heeft, ze hebben minder vrije tijd en voelen zich vermoeider.

“Deel je zorg!”, zegt Minister Hugo de Jonge (VWS). “Zorgen voor een naaste is heel waardevol, maar ik besef goed dat het in coronatijd nog zwaarder kan zijn dan anders. Zeker als je nog jong bent. Ben je ongerust of angstig over degene voor wie je zorgt? Ga in gesprek met je ouders, vrienden, lotgenoten, op school of op je werk. Of zoek professionele hulp, bijvoorbeeld bij het Steunpunt Mantelzorg”

Over de campagne

De landelijke campagne ‘Deel je zorg’ stimuleert jonge mantelzorgers over hun zorgen te praten of gebruik te maken van hulp. In online video’s delen jongeren, onder wie radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal, hun ervaringen. Ook geven ze tips over hoe je het bespreekbaar kunt maken, bijvoorbeeld door te appen met de Mantelzorglijn op telefoonnummer 030 - 760 60 55. Kijk voor meer informatie op: www.mensdebilt.nl

Naar overzicht