Liveblog coronavirus

Op deze pagina vindt u belangrijke actuele informatie over (de maatregelen rondom) het coronavirus in gemeente De Bilt. Dit nieuwsbericht wordt regelmatig aangevuld.

Update 21 oktober

Erop of eronder

Met een ingezonden brief in de Vierklank deed burgemeester Sjoerd Potters op woensdag 21 oktober een beroep aan alle inwoners om meer dan ooit samen het coronavirus de kop in te drukken.

Update 20 oktober

Tips om desinformatie en nepnieuws te herkennen

Door het hele land worden folders, flyers en brochures verspreid met artikelen over het coronavirus. Ook op sociale media circuleren verschillende soorten berichten. Hoe weet u of de informatie klopt? Bekijk onderstaande tips.

Voor alle actuele informatie over het coronavirus ga je naar:
https://rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
https://rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Kijk voor betrouwbare informatie op de website van Rijksoverheid of RIVM

Update 16 oktober

Druktemonitor Utrecht

Op de Druktemonitor Utrecht kunt u in één oogopslag zien waar het druk of rustig is in de provincie Utrecht.
Even naar buiten? Check eerst de druktemonitor!
Ook handig in de herfstvakantie.

Update 15 oktober

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Utrecht 14 oktober 2020

In de Veiligheidsregio Utrecht is de nieuwe noodverordening COVID-19 op 14 oktober 2020 om 22.00 uur ingegaan. Deze noodverordening is de regionale vertaling van landelijke maatregelen en is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen. Het kabinet heeft op 13 oktober 2020 voor heel Nederland een gedeeltelijke lockdown met een stevig pakket aan maatregelen afgekondigd, omdat het aantal besmettingen in Nederland momenteel sterk toeneemt.

U vindt de noodverordening ook onder Besluiten en publicaties op de website van de Veiligheidsregio Utrecht.

Update 14 oktober

Persconferentie in andere talen

Globaltalk heeft persconferentie van 13 oktober in acht veel voorkomende vreemde talen in Nederland vertaald. Het gesproken Nederlands is vertaald en te horen bij de beelden van de persconferentie. Dat is gedaan voor de talen: Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinya (dat wordt gesproken in Eritrea), Marokkaans-Arabisch, Berber, Farsi (veel gesproken door mensen afkomstig uit bijvoorbeeld Iran en Afghanistan) en Engels. Handig om te delen met niet-nederlandstaligen.

Bekijk de persconferentie van 13 oktober in een andere taal.

Tijdelijke spelregels voor sport

Kinderen en volwassenen kunnen tijdens de gedeeltelijke lockdown binnen en buiten sporten. Kinderen mogen samen sporten. Volwassenen houden 1,5 meter afstand en sporten in groepjes van maximaal 4 personen.

Bekijk de tijdelijke spelregels voor de sport.

Update 13 oktober

Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

Lees het hele nieuwsbericht over de gedeeltelijke lockdown.

Lees informatie over de gedeeltelijke lockdown in eenvoudige taal.

Maatregelen vanaf 14 oktober 22.00

Update 12 oktober

Tozo 3 online aan te vragen

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is opnieuw verlengd. Van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021 is Tozo 3 aan te vragen. Net als bij de Tozo 1 en 2 bestaat Tozo 3 uit een tegemoetkoming voor levensonderhoud en een mogelijkheid voor het aanvragen van een lening voor bedrijfskapitaal (tot maximaal € 10.157,- voor Tozo 1, 2 en 3 gezamenlijk). Na Tozo 3 volgt nog Tozo 4.

Zie voor meer informatie, voorwaarden en het aanvragen van Tozo 3 de website van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug

Lees meer over gemeentelijke financiële maatregelen voor ondernemers

Online wethouderspreekuren

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen vinden de wethouderspreekuren voorlopig online plaats. Wilt u gebruik maken van het spreekuur? Meldt u dan aan. U ontvangt dan per e-mail een link om aan het spreekuur deel te nemen. Als u niet online deel kunt nemen, is in overleg ook een telefonische afspraak mogelijk.

Meer info over dagen en aanmelden vindt u op de pagina spreekuren.

Update 8 oktober

CoronaMelder app

De CoronaMelder app werkt vanaf zaterdag 10 oktober in heel Nederland. Met de app weet je eerder of je mogelijk ook besmet bent. Zo voorkom je dat je onbewust een ander besmet.

Meer informatie over de CoronaMelder.

Overbruggingsregeling coronacrisis voor cultuur- en erfgoedinstellingen provincie Utrecht

Cultuur- en erfgoedinstellingen die door de gevolgen van de coronacrisis zwaar zijn getroffen, kunnen in aanmerking komen voor de overbruggingsregeling. De provincie heeft in overleg met gemeenten en instellingen een steunpakket voor de cultuur- en erfgoedsector ontwikkeld met meerdere regelingen. De overbruggingsregeling is één van die regelingen.

Meer informatie over de overbruggingsregeling.

Update 5 oktober

Mondkapje in het gemeentehuis

We hebben maatregelen getroffen om uw bezoek aan het gemeentehuis zo veilig mogelijk te maken. Vanaf deze week vragen we u, in navolging van het landelijk advies, een mondkapje te dragen bij uw bezoek.

Bekijk alle maatregelen voor een bezoek aan het gemeentehuis.

Update 2 oktober

Dringend advies tot dragen van mondkapjes

Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september, is breed draagvlak om te besluiten tot een eenduidig landelijk advies, voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes.

Lees het nieuwsbericht voor meer informatie.

Hessenweg coronaproof

Samen met de winkeliers starten we op 5 oktober met tijdelijke aanpassingen in de openbare ruimte. Hierdoor kan het winkelend publiek elkaar veilig op anderhalve meter afstand passeren op de Hessenweg.

Lees meer in het nieuwsbericht.

Update 1 oktober

Ontheffingen gebouwen voor concerten en cultuur

De veiligheidsregio Utrecht heeft 16 locaties/gebouwen aangewezen die meer dan 30 personen in een zaal mogen toelaten. Geen van deze locaties/gebouwen staat in gemeente De Bilt.

Bekijk de lijst met ontheffingen.

Update 30 september

Mondkapjes

Het kabinet geeft dringende advies: draag vanaf vandaag een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en benzinestations. Ook met mondkapje op houd je 1,5 meter afstand van elkaar. In het OV was een mondkapje al verplicht.

Lees het advies over mondkapjes.

Update 29 september

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Utrecht

Vanaf dinsdag 29 september om 18.00 uur is er in de Veiligheidsregio Utrecht een nieuwe noodverordening COVID-19 van kracht. Deze noodverordening is de regionale vertaling van landelijke maatregelen en is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen.

Het kabinet heeft op 28 september 2020 voor heel Nederland een pakket van maatregelen afgekondigd, omdat het aantal besmettingen in Nederland momenteel sterk toeneemt. Hieronder vindt u een overzicht van de landelijke maatregelen.

U vindt de noodverordening ook onder Besluiten en publicaties op de website van de VRU.

Melding bijeenkomst groepen

De meldplicht voor georganiseerde samenkomsten is met de nieuwe noodverordening per 29 september 18.00 uur afgeschaft.

Update 28 september

Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht.

Lees het hele nieuwsbericht met maatregelen
Uitleg persconferentie in eenvoudige taal

Halloween, Sint Maarten en Carnaval in de regio

De Veiligheidregio Utrecht heeft op haar site informatie gezet wat wel en niet mogelijk is met  Halloween, Sint Maarten en Carnaval.

Update 27 september

Noodverordening

Vanaf zondag 27 september om 18.00 uur is er een nieuwe noodverordening van kracht. Deze noodverordening is vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht en bevat maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen.

Update 25 september

Eenvoudige en andere taal

Op de website van Pharos staat allerlei informatie over het coronavirus in eenvoudige taal. De informatie is ook te vinden in andere talen.

De persconferentie van 18 september is te lezen in eenvoudige taal op de website van de Rijksoverheid.

Beperkingen reizen van en naar België

De Belgische overheid raadt niet-noodzakelijke reizen van en naar de Nederlandse provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht (code rood) sterk af. Dit geldt dus ook voor gemeente De Bilt. Je moet je na aankomst laten testen in één van de Belgische testcentra en verplicht 14 dagen in zelfquarantaine.

Meer informatie over reisbeperkingen naar België

Update 24 september

Regionale maatregelen tegen het coronavirus

Het aantal coronabesmettingen in het land stijgt. Belangrijkste oorzaak van het snel stijgend aantal besmettingen is dat niet iedereen de regels om besmetting te voorkomen naleeft. Daarnaast is de stijging deels te verklaren doordat veel activiteiten en locaties weer van start en open zijn gegaan. De stijging is vooral te zien in dicht bevolkte gebieden. Het Kabinet heeft besloten om in zes Veiligheidsregio’s in de Randstad extra maatregelen te nemen. De gemeente De Bilt valt onder Veiligheidsregio Utrecht. Deze maatregelen gelden dus ook hier en zijn vanaf zondag 20 september 18.00 uur van kracht. I

Horeca

Het kabinet heeft besloten dat in de horeca vanaf 24.00 uur de muziek uit en het volle licht aan moet en dat er geen nieuwe mensen meer naar binnen mogen. De zaken moeten om 01.00 uur dicht, dat geldt ook voor terrassen.

Groepsgrootte en meldplicht

Er is een verbod om u op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen. Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht voor organisaties. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park.

Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

*Per 30 september is deze meldplicht komen te vervallen in verband met de nieuwe Noodverordening van 29 september 2020.

Alleen toegang tot Duitsland met negatieve test

Inwoners van gemeente De Bilt (net als inwoners van de rest van provincie Utrecht en provincies Noord-Holland en Zuid-Holland) moeten bij binnenkomst in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen die niet ouder is dan 48 uur. Als u dit niet kunt overleggen moet u zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen.

Meer informatie over reisbeperkingen naar Duitsland

Naar overzicht