Liveblog coronavirus

Op deze pagina vindt u belangrijke actuele informatie over (de maatregelen rondom) het coronavirus in gemeente De Bilt. Dit nieuwsbericht wordt regelmatig aangevuld.

Update 14 september

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Lees het hele nieuwsbericht

Infographic coronamaatregelen vanaf 25 september. Lees maatregelen in het nieuwsbericht.

Update 2 september

Prikken zonder afspraak

Haal uw eerste prik waar en wanneer het u uitkomt. Zonder afspraak en u kunt meteen terecht. Lekker makkelijk!

In onze gemeente kan dit elke zaterdag tussen 14.00 en 17.00 in het HF Wittecentrum op het Henri Dunantplein 4 in De Bilt. In ieder geval tot begin oktober.

Liever naar een andere locatie? Kijk op www.prikkenzonderafspraak.nl en kies de locatie die u het beste past.

Update 14 augustus

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig. Er is nog steeds een groep van naar schatting 1,8 miljoen mensen die nog geen immuniteit heeft opgebouwd: niet door vaccinatie en niet door infectie. De 4e besmettingsgolf is gelukkig snel gekeerd. En het aantal ziekenhuis- en IC-opnames loopt naar verwachting niet verder op. Dit laat het belang van vaccineren zien. Echter, het gunstige beeld nu is nog geen garantie voor weinig besmettingen in de herfst en winter.

Daarom heeft het kabinet besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten. 

Op de website van de Rijksoverheid staat hierover meer informatie.

Lees ook: Coronavirus: 'Overzicht stap voor stap de 1,5 meter loslaten'

Update 9 augustus

Zelftesten voor alle huishoudens in Nederland

Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief op de mat waarmee zij kosteloos twee corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om dat te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Op de website van de Rijksoverheid staat hierover meer informatie.

Update 2 augustus 2021

Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september, met uitzondering van kleinschalige evenementen buiten onder voorwaarden

Het kabinet verlengt het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september. Kleinschalige evenementen in de buitenlucht zonder vaste zitplaats zijn per 14 augustus met maximaal 750 bezoekers toegestaan.

Kleinschalige evenementen worden vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer toegestaan

Kleinschalige evenementen worden vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer toegestaan. Evenementen buiten (of in een open tent), zonder vaste zitplaats kunnen met maximaal 750 bezoekers georganiseerd worden. Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs hebben. Dat betekent een vaccinatiebewijs, herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud, of een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement. De 1,5 meter afstand kan dan worden losgelaten tijdens het evenement. Het gaat bijvoorbeeld om festivals, culturele activiteiten en activiteiten van studentenverenigingen met minder dan 750 bezoekers.

Meer informatie zie website van de Rijksoverheid.

Iedereen krijgt kans tweede prik te vervroegen

Iedereen van 18 jaar en ouder krijgt vanaf vandaag de kans om al geplande afspraken voor de tweede COVID-19-vaccinatie met één week te vervroegen. Het gaat om afspraken die zijn gemaakt voor de weken 33, 34, 35 en 36, dus vanaf maandag 16 augustus en daarna. Er is voldoende vaccin op voorraad en er is voldoende ‘prikcapaciteit’ bij de GGD om deze versnelling door te voeren. 

Zie voor meer info website van de Rijksoverheid

Update 15 juli 2021

Oproep burgemeester Potters

De hoge besmettingscijfers met de Deltavariant van het coronavirus zijn ook in onze gemeente aan de orde en zetten ons allemaal weer een flinke stap terug. Burgemeester Potters vraagt ieders medewerking om de basismaatregels te blijven volgen zodat we met elkaar het coronavirus weer onder controle proberen te krijgen.

            Dames en heren, jongens en meisjes,

Helaas neemt het aantal besmettingen met de Deltavariant ook in gemeente De Bilt de laatste tijd rap toe. En dat is heel jammer want we waren zo goed op weg. Het is dan ook belangrijk om je aan de basismaatregelen te houden. Dat betekent: Goed je handen wassen, 1,5 meter afstand, bij klachten je zelf vooral laten testen en bij een positieve uitslag in quarantaine. 

We staan op rand van de vakantie en we hadden heel graag met z’n allen weg gewild. Het is dan ook belangrijk je de komende tijd te laten vaccineren, want met twee vaccinaties of één met het vaccin van Janssen ben je in ieder geval beter beschermd tegen het coronavirus. Absolute garantie is er nooit te geven maar als we met elkaar ervoor zorgen dat we goed gevaccineerd zijn, kunnen na deze zomer misschien weer wat meer dingen met elkaar gaan doen. Het is jammer dat het zo gelopen is, toch reken ik op u en hoop ik ook dat u meewerkt om corona onder controle te krijgen. Dank u wel!
          

Vaccinatie zonder afspraak op zaterdagmiddag in gemeente De Bilt

Vanaf zaterdag 24 juli start GGD regio Utrecht met vaccinatie zonder afspraak in de middaguren. In het H.F. Wittecentrum in De Bilt wordt op zaterdagochtend op afspraak gevaccineerd. Op zaterdagmiddag kan iedereen tussen 14.00 uur en 17.00 uur zonder afspraak binnenlopen voor een vaccinatie. Er wordt gewerkt volgens het op=op principe. Neem wel een identiteitsbewijs mee!
Belangrijk: de vrije inloop geldt alleen voor personen die nog geen vaccinatie hebben gehad. Een tweede prik op vrije inloopbasis is niet mogelijk.

Informatie over TONK en Tozo 5

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is verlengd en de voorwaarden  daarvan worden verruimd. De periode van TONK loopt nu door tot 1 oktober 2021 en de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO)  is verlengd tot 1 oktober 2021.

Meer hierover leest u in dit nieuwsbericht.

Update 9 juli

Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Deze toename heeft nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar zo’n grote groep besmettelijke mensen kan wel een risico zijn voor die mensen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid. En de langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen grote impact hebben.

Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.

Lees het nieuwsbericht

Infographic coronamaatregelen in de zomer. Lees maatregelen in het nieuwsbericht.

Update 5 juli

Vaccineren

Vaccineren tegen corona: laat u juist informeren!  www.coronavaccinatie.nl
Bekende inwoners van gemeente De Bilt stropen ook hun mouwen op voor een coronavaccinatie. 
Bekijk de foto's op de corona-overzichtspagina.

Update 25 juni

Gemeenteraad neemt Crisis- en herstelplan corona aan

Samen sterker uit de crisis komen: gemeente, maatschappelijke instellingen, ondernemers, verenigingen en inwoners slaan handen ineen.

Lees het nieuwsbericht.

Vaccinatiebewijzen in CoronaCheck-app

In de CoronaCheck-app zijn testbewijzen en vaccinatiebewijzen beschikbaar. Daarmee kunnen mensen na volledige vaccinatie, net na als een negatieve test, toegang krijgen tot evenementen en andere plekken waar coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Vanaf 1 juli kan het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 18 juni

Gratis test voor reizigers in juli en augustus

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen

Lees het hele nieuwsbericht.

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

Het vaccineren tegen corona gaat hard. We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. 

De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic. Kijk voormaatregel in nieuwsbericht.

Update 28 mei

Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer  bezoekers. 

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic stap 3. Klik voor inhoud op link Stap 3

Update 27 mei

Steunpakket banen en economie voortgezet in derde kwartaal

De vooruitzichten voor het economisch herstel na corona zijn positief en het virus lijkt op zijn retour. Toch zijn er nog veel onzekerheden voor werkenden en bedrijven. Sommige ondernemers hebben fors moeten interen op hun reserves. Het kabinet is daarom van plan om het steunpakket voor banen en economie door te trekken in het derde kwartaal van 2021. Ook treft het kabinet extra maatregelen om bedrijven te helpen met hun gegroeide schuldenlast.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 21 mei

Mensen die AstraZeneca-vaccin krijgen eerder volledig gevaccineerd

Huisartsen mogen de tweede prik met AstraZeneca aan mensen tussen de 60 tot en met 64 jaar sneller geven. Ook zorgmedewerkers die een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, kunnen eerder een tweede vaccinatie krijgen. 

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 17 mei

Tweede stap openingsplan wordt definitief gezet

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot vandaag niet op de pauzeknop te drukken. 

Ook bibliotheken weer open

Bibliotheken openen op 20 mei de deuren. Eerder stonden deze niet in stap 2 van het openingsplan, maar het kabinet besloot deze toe te voegen. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. 

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 11 mei

Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographica van maatregelen in stap 2. Klik op link nieuwsbericht voor inhoud.

Vakantieplannen? Ga wijs op reis

Vanaf 15 mei geldt per land een reisadvies. Reizen en op vakantie gaan is in coronatijd niet zonder risico's. Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.

Bekijk altijd de actuele reisadviezen op www.wijsopreis.nl

Update 7 mei

Uitlegprikafspraak.nl

Een afspraak maken voor de coronaprik kan telefonisch, maar gaat sneller en eenvoudiger online met een DigiD-account. Sommige mensen zien daar misschien tegenop of vinden het moeilijk. Om mensen te helpen heeft Stichting Digisterker,  een voorlichtingsfilmpje gemaakt met uitleg over het maken van een online vaccinatieafspraak.

De online uitleg is te vinden op uitlegprikafspraak.nl.

Update 28 april

Crisis- en herstelplan

Al lijkt het herstel nog ver weg, toch gloort er hoop aan de horizon. Zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn, de besmettingscijfers dalen en de eerste versoepelingen werkelijkheid worden, komen er betere tijden en gaan we met elkaar hard werken aan het economisch en sociaal herstel binnen onze gemeente.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 20 april

Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic Stap 1 van versoepelingen. Klik op link naar het nieuwsbericht voor inhoud.

Update 13 april

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic over openingsplan. Kijk in nieuwsberich voor beschrijving.t

Update 5 april

Steunmaatregel Tozo 4 vanaf 1 april 2021

Sinds 1 april 2021 kunt u steunmaatregel Tozo 3 niet meer aanvragen. Er is weer een opvolger van de steunmaatregel voor ondernemers in de vorm van Tozo 4. De maatregel loopt van 1 april 2021 tot 1 augustus 2021. Met Tozo 4 kunt u een aanvullende uitkering en/of een lening voor uw bedrijfslasten aanvragen.

U moet natuurlijk wel aan de voorwaarden voldoen. U vraagt de steunmaatregel Tozo 4 aan via de RSD.

Lees meer informatie en de voorwaarden op de webpagina van de RSD

Update 23 maart

Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic maatregelen. Klink op link nieuwsbericht voor tekst..

Update 19 maart

Tijdelijke uitbreiding terras

Onder voorwaarden wil de gemeente voor de periode tot 1 november 2021 toestemming geven voor een tijdelijke uitbreiding van een terras. Doordat de ruimte rond horecagelegenheden beperkt is, zal het niet altijd mogelijk zijn het terras te kunnen uitbreiden. Ten opzichte van de voorwaarden voor tijdelijke uitbreiding terrassen van vorig jaar worden er strengere eisen gesteld om voldoende ruimte om het terras vrij te houden.

Meer informatie over uitbreiding terras.

Update 16 maart

Wanneer krijg ik een vaccinatie?

De overheid bepaalt de volgorde van vaccineren. Wanneer u de vaccinatie krijgt, is afhankelijk van bijvoorbeeld uw leeftijd en of u werkt in de zorg. Bekijk wanneer u aan de beurt bent.

Als u aan de beurt bent dan krijgt u een uitnodiging van het RIVM via de post. Werkt u in de zorg? Dan krijgt u een uitnodiging via uw werkgever. Met deze persoonlijke brief kunt u een afspraak maken voor de vaccinatie.

Kijk voor uitgebreide informatie over de vaccinaties op www.rijksoverheid.nl/coronavaccinatie.

Naar overzicht