Liveblog coronavirus

Op deze pagina vindt u belangrijke actuele informatie over (de maatregelen rondom) het coronavirus in gemeente De Bilt. Dit nieuwsbericht wordt regelmatig aangevuld.

Update 5 april

Steunmaatregel Tozo 4 vanaf 1 april 2021

Sinds 1 april 2021 kunt u steunmaatregel Tozo 3 niet meer aanvragen. Er is weer een opvolger van de steunmaatregel voor ondernemers in de vorm van Tozo 4. De maatregel loopt van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021. Met Tozo 4 kunt u een aanvullende uitkering en/of een lening voor uw bedrijfslasten aanvragen.

U moet natuurlijk wel aan de voorwaarden voldoen. U vraagt de steunmaatregel Tozo 4 aan via de RSD.

Lees meer informatie en de voorwaarden op de webpagina van de RSD

Update 23 maart

Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic maatregelen. Klink op link nieuwsbericht voor tekst..

Update 19 maart

Tijdelijke uitbreiding terras

Onder voorwaarden wil de gemeente voor de periode tot 1 november 2021 toestemming geven voor een tijdelijke uitbreiding van een terras. Doordat de ruimte rond horecagelegenheden beperkt is, zal het niet altijd mogelijk zijn het terras te kunnen uitbreiden. Ten opzichte van de voorwaarden voor tijdelijke uitbreiding terrassen van vorig jaar worden er strengere eisen gesteld om voldoende ruimte om het terras vrij te houden.

Meer informatie over uitbreiding terras.

Update 16 maart

Wanneer krijg ik een vaccinatie?

De overheid bepaalt de volgorde van vaccineren. Wanneer u de vaccinatie krijgt, is afhankelijk van bijvoorbeeld uw leeftijd en of u werkt in de zorg. Bekijk wanneer u aan de beurt bent.

Als u aan de beurt bent dan krijgt u een uitnodiging van het RIVM via de post. Werkt u in de zorg? Dan krijgt u een uitnodiging via uw werkgever. Met deze persoonlijke brief kunt u een afspraak maken voor de vaccinatie.

Kijk voor uitgebreide informatie over de vaccinaties op www.rijksoverheid.nl/coronavaccinatie.

Update 15 maart

Vanaf morgen mogen volwassenen vanaf 27 jaar onder voorwaarden gezamenlijk sporten op sportaccommodaties buiten. Daarnaast zijn vanaf morgen ook weer de zwemlessen toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/sport

Update 12 maart

GGD regio Utrecht start onderzoek onder jongeren - 'Hoe gaat het met jou?!'

GGD regio Utrecht (GGDrU) voert in nauwe samenwerking met gemeente Utrecht van 4 maart tot en met 31 mei 2021 een grootschalig online jongerenonderzoek uit. Dit onderzoek gaat onder andere over gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar. Uiteraard is er in het onderzoek ook aandacht voor de impact van de coronapandemie. Opdrachtgevers van dit onderzoek zijn de 26 gemeenten in de provincie Utrecht.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 8 maart

Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic actuele maatregelen. Kijk in nieuwsbericht voor inhoud.

Update 5 maart

Magazine 'Aandacht voor elkaar-verhalen'.

Een mijlpaal die we liever niet vieren: het coronavirus is deze maand één jaar in Nederland. Velen hebben zich het afgelopen jaar ingezet voor de mensen om hen heen. Soms met praktische hulp, of door het bieden van een luisterend oor. Als eerbetoon aan al die mensen zijn een aantal van deze verhalen en initiatieven gebundeld in het digitaal magazine 'Aandacht voor elkaar-verhalen'.

Download en lees het magazine.

Update 3 maart

Meer mogelijkheden bij winkels en contactberoepen

Vanaf vandaag kunt u weer een afspraak maken voor contactberoepen zoals kappers, rij-instructeurs en masseurs. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Zowel de dienstverlener als de klant draagt een mondkapje.

Winkels mogen op afspraak klanten ontvangen. Per winkel mogen maximaal 2 klanten per verdieping zijn. Als klant moet u van tevoren een afspraak maken voor een tijdslot. Ook blijft het mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel.

Steun de lokale ondernemers. Wees loyaal: winkel, koop en afhaal lokaal!

Meer informatie over winkelen op afspraak

Update 23 februari

Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.

Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic over voorzichtige verruiming lockdown. Klik op de lick naar nieuwsbericht voor inhoud.

Update 19 februari

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben mensen mogelijk moeite om vaste lasten, zoals woonkosten, te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten). Bij de RSD kunt u vanaf half maart een aanvraag voor de TONK indienen.

Lees het hele nieuwsbericht.

Naar overzicht