Liveblog coronavirus

Op deze pagina vindt u belangrijke actuele informatie over (de maatregelen rondom) het coronavirus in gemeente De Bilt. Dit nieuwsbericht wordt regelmatig aangevuld.

Update 28 mei

Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer  bezoekers. 

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic stap 3. Klik voor inhoud op link Stap 3

Update 27 mei

Steunpakket banen en economie voortgezet in derde kwartaal

De vooruitzichten voor het economisch herstel na corona zijn positief en het virus lijkt op zijn retour. Toch zijn er nog veel onzekerheden voor werkenden en bedrijven. Sommige ondernemers hebben fors moeten interen op hun reserves. Het kabinet is daarom van plan om het steunpakket voor banen en economie door te trekken in het derde kwartaal van 2021. Ook treft het kabinet extra maatregelen om bedrijven te helpen met hun gegroeide schuldenlast.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 21 mei

Mensen die AstraZeneca-vaccin krijgen eerder volledig gevaccineerd

Huisartsen mogen de tweede prik met AstraZeneca aan mensen tussen de 60 tot en met 64 jaar sneller geven. Ook zorgmedewerkers die een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, kunnen eerder een tweede vaccinatie krijgen. 

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 17 mei

Tweede stap openingsplan wordt definitief gezet

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot vandaag niet op de pauzeknop te drukken. 

Ook bibliotheken weer open

Bibliotheken openen op 20 mei de deuren. Eerder stonden deze niet in stap 2 van het openingsplan, maar het kabinet besloot deze toe te voegen. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. 

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 11 mei

Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographica van maatregelen in stap 2. Klik op link nieuwsbericht voor inhoud.

Vakantieplannen? Ga wijs op reis

Vanaf 15 mei geldt per land een reisadvies. Reizen en op vakantie gaan is in coronatijd niet zonder risico's. Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.

Bekijk altijd de actuele reisadviezen op www.wijsopreis.nl

Update 7 mei

Uitlegprikafspraak.nl

Een afspraak maken voor de coronaprik kan telefonisch, maar gaat sneller en eenvoudiger online met een DigiD-account. Sommige mensen zien daar misschien tegenop of vinden het moeilijk. Om mensen te helpen heeft Stichting Digisterker,  een voorlichtingsfilmpje gemaakt met uitleg over het maken van een online vaccinatieafspraak.

De online uitleg is te vinden op uitlegprikafspraak.nl.

Update 28 april

Crisis- en herstelplan

Al lijkt het herstel nog ver weg, toch gloort er hoop aan de horizon. Zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn, de besmettingscijfers dalen en de eerste versoepelingen werkelijkheid worden, komen er betere tijden en gaan we met elkaar hard werken aan het economisch en sociaal herstel binnen onze gemeente.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 20 april

Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic Stap 1 van versoepelingen. Klik op link naar het nieuwsbericht voor inhoud.

Update 13 april

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic over openingsplan. Kijk in nieuwsberich voor beschrijving.t

Update 5 april

Steunmaatregel Tozo 4 vanaf 1 april 2021

Sinds 1 april 2021 kunt u steunmaatregel Tozo 3 niet meer aanvragen. Er is weer een opvolger van de steunmaatregel voor ondernemers in de vorm van Tozo 4. De maatregel loopt van 1 april 2021 tot 1 augustus 2021. Met Tozo 4 kunt u een aanvullende uitkering en/of een lening voor uw bedrijfslasten aanvragen.

U moet natuurlijk wel aan de voorwaarden voldoen. U vraagt de steunmaatregel Tozo 4 aan via de RSD.

Lees meer informatie en de voorwaarden op de webpagina van de RSD

Update 23 maart

Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees het hele nieuwsbericht.

Infographic maatregelen. Klink op link nieuwsbericht voor tekst..

Update 19 maart

Tijdelijke uitbreiding terras

Onder voorwaarden wil de gemeente voor de periode tot 1 november 2021 toestemming geven voor een tijdelijke uitbreiding van een terras. Doordat de ruimte rond horecagelegenheden beperkt is, zal het niet altijd mogelijk zijn het terras te kunnen uitbreiden. Ten opzichte van de voorwaarden voor tijdelijke uitbreiding terrassen van vorig jaar worden er strengere eisen gesteld om voldoende ruimte om het terras vrij te houden.

Meer informatie over uitbreiding terras.

Update 16 maart

Wanneer krijg ik een vaccinatie?

De overheid bepaalt de volgorde van vaccineren. Wanneer u de vaccinatie krijgt, is afhankelijk van bijvoorbeeld uw leeftijd en of u werkt in de zorg. Bekijk wanneer u aan de beurt bent.

Als u aan de beurt bent dan krijgt u een uitnodiging van het RIVM via de post. Werkt u in de zorg? Dan krijgt u een uitnodiging via uw werkgever. Met deze persoonlijke brief kunt u een afspraak maken voor de vaccinatie.

Kijk voor uitgebreide informatie over de vaccinaties op www.rijksoverheid.nl/coronavaccinatie.

Naar overzicht