Nieuwe Biltse kinderburgemeester gezocht!

Gemeente De Bilt heeft inmiddels twee kinderburgemeester mogen benoemen. Voor het schooljaar 2022-2023 zijn we weer op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester. We zoeken een kinderburgemeester van 10 t/m 14 jaar, die op wil komen voor het belang van de jeugd. De komende weken kunnen kinderen hiervoor solliciteren met een vlog.

De gemeente nodigt alle kinderburgemeesters in spe uit om te solliciteren vóór woensdag 1 juni a.s. Dat kan met een filmpje (vlog) waarin ze zichzelf presenteren en vertellen wat zij willen doen voor de jeugd in gemeente De Bilt.

Stem van de jeugd

Het idee voor een Biltse kinderburgemeester is ontstaan nadat burgemeester Sjoerd Potters een aantal jaar geleden een brief ontving van een 9-jarige inwoner, met de vraag of er plek is voor een kinderburgemeester.
Burgemeester Potters: “Eigenlijk was ik blij met dit initiatief van deze jonge inwoner. We doen als gemeente immers ook veel dingen die van invloed zijn op de jeugd en hun toekomst. Zij mogen nog niet stemmen voor hun volksvertegenwoordiging, maar hun stem moet wel gehoord worden. Met de komst van een kinderburgemeester geven we ze die stem en kunnen zij zelf een thema aandragen dat aandacht behoeft.”

Taken kinderburgemeester

De kinderburgemeester is allereerst een vertegenwoordiger van de kinderen die wonen in alle dorpen van de gemeente De Bilt. Daarnaast zal hij/zij met de burgemeester mee gaan naar officiële gelegenheden zoals Koningsdag, Mathildedag, de intocht van Sinterklaas en de herdenking op 4 mei. “Maar we verwachten meer van de kinderburgemeester dan het ‘doorknippen van lintjes’. We willen dat de kinderburgemeester zich ook hard maakt voor een thema dat leeft onder de jeugd. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, verkeersveiligheid, onderwijs, sport of de samenleving. De kinderburgemeester krijgt de ruimte om, met ondersteuning, een idee verder uit te werken en zelfs uit te voeren. We verwachten dan wel dat dat idee verder rijkt dan het opknappen van de speeltuin in zijn/haar eigen straat,” geeft burgemeester Potters aan. Het ambt is voor een heel schooljaar.

Feline: “Bijzonder om dit mee te maken!”

De huidige kinderburgemeester Feline Lauret: “Ik vond het heel bijzonder om een jaar lang de kinderburgemeester te mogen zijn. Ik mocht bij veel speciale momenten burgemeester Potters assisteren en natuurlijk mijn thema Duurzaamheid onder de aandacht brengen. Ik hoop dat ik met mijn voorbeelden hoe je duurzamer kunt leven in mijn columns en natuurlijk de Zwerfafvalchallenge veel kinderen heb kunnen inspireren én interesseren voor het thema duurzaamheid. Ook met kleine stapjes kun je een groot verschil maken.”

Sollicitatie en selectie

Kinderen die het ambt van Kinderburgemeester helemaal zien zitten, kunnen met een wervende video solliciteren. De voorwaarden voor deelname en de wijze van aanmelden staan op de pagina Kinderburgemeester

Een selectiecommissie met daarin een wethouder, gemeenteraadslid, een vertegenwoordiger van het jongerenwerk, een gemeentelijk communicatieadviseur en medewerker kabinetszaken, kiezen uit alle inzendingen drie kandidaten. Deze drie kandidaten gaan vervolgens op ‘selectiegesprek’. Daar komt een genomineerde kandidaat uit die op ‘sollicitatiegesprek’ gaat bij burgemeester Potters. Bij de gesprekken zijn de ouders of verzorgers ook aanwezig. Nog voor de zomervakantie maakt de gemeente bekend wie de volgende Biltse kinderburgemeester wordt. De kinderburgemeester wordt na de start van het schooljaar 2022/202 geïnstalleerd in de gemeenteraad van donderdag 29 september 2022. 

Meer informatie over Feline, de huidige kinderburgemeester staat op de pagina kinderburgemeester.