Nieuwe identiteitskaart krijgt in 2021 inlogfunctie voor DigiD

Vanaf maandag 4 januari heeft de Nederlandse identiteitskaart een inlogfunctie. U kunt er dan mee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds via de DigiD app. Inloggen met een vernieuwde identiteitskaart geeft maximale bescherming van persoonlijke en privacygevoelige gegevens.

Als u de nieuwe kaart in 2021 ophaalt, ontvangt u 5 werkdagen later thuis een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie op uw identiteitskaart activeren. De huidige identiteitskaart blijft gewoon geldig. U kunt daarmee alleen niet inloggen.

Aanvraag reisdocumenten 31 december niet mogelijk

Het doorvoeren van deze wijziging heeft gevolgen voor het aanvragen van reisdocumenten. Het is niet mogelijk om op 31 december een paspoort of identiteitskaart aan te vragen. Dit geldt ook voor spoedaanvragen. Heeft u toch een spoeddocument nodig, neem dan contact op.

Het is wel mogelijk om op 31 december aangevraagde reisdocumenten af te halen. Heeft u al een afspraak staan voor een aanvraag van de identiteitskaart, maar wilt u graag de identiteitskaart met inlogfunctie? Verzet deze afspraak dan naar 2021.

Naar overzicht