Nooit meer Auschwitz

Gisteren was het 75 jaar geleden bevrijdden geallieerde troepen het Poolse Auschwitz, het concentratie- en vernietigingskamp waar 104.000 Nederlandse slachtoffers het leven lieten, vooral Sinti, Roma en Joden. Ook onze gemeente verloor inwoners aan de naziterreur.

Maandagavond 27 januari stonden wij hier in gezamenlijkheid bij stil, samen met Lalla Weiss namens de gemeenschappen van Roma en Sinti en Moshé Lewkowitz namens de Joodse gemeenschap. Burgemeester Sjoerd Potters stond in zijn toespraak stil bij het belang van deze bijeenkomst: ‘Laat ons beseffen dat het bewaken van vrede, en het zoeken naar verbinding met elkaar, onze belangrijkste waarden zijn.’ Kinderen zongen ter afsluiting het lied Morgen zal het beter zijn. Als symbool is het monument Levenslicht in het plantsoen voor Jagtlust geplaatst.

Kunstenaar Daan Roosegaarde liet zich hierbij inspireren door stenen, die zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur belangrijk zijn. Eén voor elke man, vrouw of kind die de poorten van het kamp niet meer verlieten. Met elkaar zetten wij er onze eigen lichtjes omheen, in een symbolische omarming.

Ongeveer 250 gemeenten nemen op deze wijze deel aan het project Levenslicht. Het lichtmonument is tot en met vrijdag 31 januari opgesteld van ongeveer 17.00 tot 22.00 uur.