Open Monumentendag De Bilt 2021 op 11 september zowel fysiek als online!

In overleg met gemeente De Bilt, monumenteigenaren en -beheerders is dit jaar gekozen voor een Open Monumentendag De Bilt fysiek en ‘online’. Fysiek wordt de Open Monumentendag gehouden op zaterdag 11 september. Om 10.00 uur is de start van de dag bij Villa Trinari aan de Soestdijkseweg Noord 329. 

‘Mijn monument is jouw monument’

Voor 2021 is het thema Inclusie met de slogan ‘Mijn monument is jouw monument‘. Een vrije vertaling van ‘Mi casa es su casa’, waarbij gastvrijheid en openheid centraal staan!

Er is een route door de kernen van de gemeente De Bilt langs een twintigtal monumentale woonhuizen. Bij sommige huizen vertellen de bewoners over de geschiedenis en de details van hun bijzondere huis. Bij andere huizen is de tuin en het huis van buiten te bewonderen en soms speelt er ook muziek. Kortom, bij uitstek een gelegenheid om je wat te verdiepen in het ontstaan van onze mooie gemeente.

Bijzondere panden

Een aantal bijzondere panden staat in de wijken Vogelzang en Overbosch. Dit waren de eerste wijken bij het ontstaan van de kern Bilthoven toen er een station kwam op de spoorlijn Utrecht-Amersfoort. Een mooi voorbeeld daarvan is Villa Bandoeng uit 1901. De villa maakt deel uit van een symmetrische rij villa’s aan de Soestdijkseweg Zuid die met elkaar nu een beschermd dorpsgezicht zijn. Tijdens Open Monumentendag is het perceel te bezoeken en speelt er in de middag een gitaar en is er een zangduo.
Ook Villa Devia en Villa Aletta, beiden aan de Prins Hendriklaan doen mee,  alsook panden aan de Overbos-, Park- en Nachtegaallaan.

Fietsroute niet alleen op 11 september

De ‘fietsroute’ langs de twintig monumentale woonhuizen is behalve op Open monumentendag zelf ook het gehele jaar via de computer of telefoon te doen. Via www.monumentendebilt.nl komt u direct op de Online fietsroute Monumenten De Bilt 2021. Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt geeft ook digitaal het startsein. De route/volgorde is zelf te kiezen en de monumenten zijn eenvoudig aan te klikken. Er verschijnt een pop-up met informatie over het monument en of en wanneer het adres te bezoeken is.  De meeste monumenten zijn op zaterdag 11 september geopend met een ontvangst door bewoners. Het bijzondere is dat voor enkele monumenten ook een filmpje is opgenomen, waarin een eigenaar of beheerder vertelt over zijn of haar rijks- of gemeentelijk monument.

Scholenproject 

Op de drie dagen voorafgaand aan de landelijke Open Monumentendag is er een speciaal programma voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente. De leerlingen krijgen dan de gelegenheid om met eigen ogen een monument te bekijken en verhalen van vroeger te ervaren. Het Comité hoopt dat dit voor de scholieren ook een goede aanzet is om Open Monumentendag op zaterdag samen met hun ouders te bezoeken.

Naar overzicht