Opvang Oekraïense vluchtelingen in gemeentehuis

Gemeente De Bilt gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in het gemeentehuis. Op de bovenste verdieping van het gemeentekantoor richt de gemeente een locatie in voor tijdelijke opvang van maximaal 60 Oekraïense vluchtelingen. Samen met maatschappelijke organisaties en inwoners wordt hard gewerkt om deze mensen een warm welkom te geven. 

De vluchtelingen die in het gemeentehuis worden opvangen, verblijven nu nog in de Jaarbeurs of in hotels. Vaak kunnen zij daar maar enkele dagen of weken blijven. Er is dus dringend opvang nodig. Begin april kunnen deze mensen terecht in het gemeentehuis. Burgemeester Potters: “Deze mensen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Zij hebben een veilige verblijfsplek nodig en soms ook medische zorg en professionele begeleiding. Op het gemeentehuis zijn de mensen en middelen beschikbaar om hen te helpen.”

Warm welkom

Onder de vluchtelingen uit Oekraïne bevinden zich veel kinderen, vrouwen en ouderen. Bureaus maken daarom plaats voor slaapkamers, een keuken, verblijf- én speelruimte. Naast dagelijkse levensbehoeften wordt gewerkt aan activiteiten voor kinderen en onderwijs. Inwoners die bijvoorbeeld een activiteit willen organiseren, spullen willen doneren of als vrijwilliger willen helpen op locatie vragen wij hun aanbod te e-mailen naar samenvooroekraine@debilt.nl
De dienstverlening vanuit het gemeentehuis gaat tijdens de opvang gewoon door. Inwoners kunnen zoals gebruikelijk terecht bij onze balies en ook de trouwzaal blijft beschikbaar voor huwelijken. 

Vervolgopvang   

De locatie in het gemeentekantoor is bedoeld voor tijdelijke opvang, daarna worden de Oekraïense vluchtelingen begeleid naar een locatie die geschikter is voor langer verblijf. De afgelopen weken hebben zich tientallen mensen gemeld die bereid zijn om vluchtelingen in huis te nemen of al vluchtelingen hebben opgevangen. Ook inwonerscollectieven en ondernemers hebben opties aangedragen, zoals recreatiewoningen of kantoorpanden. De gemeente verkent momenteel waar langdurig verblijf mogelijk is. 

Meer informatie

Volg de ontwikkelingen rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente op de pagina Oekraine. Hier vindt u ook informatie voor gastgezinnen, over hulpinitiatieven, diverse hulplijnen en verwijzingen naar informatie in het Oekraïens.