Renske (10) uit Groenekan is de nieuwe kinderburgemeester

Gemeente De Bilt zal eind september alweer voor de 3e keer een kinderburgemeester benoemen. Na het insturen van een vlog waarin de geïnteresseerde kinderen zich presenteerden en de selectiegesprekken is Renske Iseger uit de kern Groenekan uitverkoren om het ambt van kinderburgemeester voor het schooljaar 2022/2023 te bekleden. Renske zal burgemeester Potters assisteren tijdens diverse ceremoniële taken en daarnaast zal ze zich met name inzetten voor het door haar aangedragen thema ‘meer muziek voor kinderen’.

Drie kinderen uit onze gemeente hebben interesse getoond voor de functie van kinderburgemeester. De selectiecommissie met daarin een raadslid, een buurtsportcoach van MENS De Bilt, een gemeentelijk communicatieadviseur en een medewerker kabinetszaken heeft alle sollicitatievlogs bekeken. Zij hebben alle kandidaten uitgenodigd om samen met hun ouders naar Jagtlust te komen voor een sollicitatiegesprek. Ook dit jaar hadden de kinderen zich weer goed voorbereid met een goede presentatie, een duidelijke motivatie en een concreet thema waar ze zich voor in willen zetten als kinderburgemeester. Renske sprong er met haar bevlogenheid voor het thema uit. 

Passie voor muziek breder delen

Renske Iseger (10 jaar) uit Groenekan overtuigde door haar enthousiaste presentatie en had al diverse ideeën hoe ze haar thema onder de aandacht wilde brengen. Ze ziet er meerwaarde in om meer kinderen met muziek in aanraking te laten komen en wil hier graag mee aan de slag. 

Burgemeester Potters heeft afgelopen week ook kennisgemaakt met Renske, de voorgedragen kandidaat kinderburgemeester: “Ik vind het elk jaar weer een mooi onderdeel van mijn ambt om met een kinderburgemeester diverse officiële gelegenheden te mogen uitvoeren. In mijn kennismaking met Renske zag ik een enthousiaste en bevlogen jonge inwoner van onze gemeente die haar passie voor muziek breder wil delen. En dit op een laagdrempelige manier onder de aandacht wil brengen. Ik kijk uit naar onze samenwerking.”

Afscheid en installatie kinderburgemeester

In 2021 werd Feline Lauret als 2e kinderburgemeester geïnstalleerd. Op donderdag 29 september zal tijdens de gemeenteraadsvergadering afscheid worden genomen van Feline. Tijdens dezelfde vergadering zal dan ook de 3e kinderburgemeester Renske geïnstalleerd worden. 

Kinderburgermeesterschap

De kinderburgemeester is allereerst een vertegenwoordiger van de kinderen uit alle kernen van gemeente De Bilt. Het kinderburgemeesterschap is in 2019 van start gegaan. Daarnaast zal hij/zij met de burgemeester mee gaan naar officiële gelegenheden zoals Koningsdag, Mathildedag, de intocht van Sinterklaas en de herdenking op 4 mei. De kinderburgemeester zal ook aan de slag gaan (met ondersteuning van de gemeente) met een zelfgekozen thema dat leeft onder de jeugd. Het ambt is voor een heel schooljaar.