Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun vaste lasten, zoals woonkosten, te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten).

De TONK is bedoeld voor huishoudens die door de huidige omstandigheden te maken hebben met een onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in hun inkomen, en die daardoor noodzakelijke vaste lasten niet meer kunnen voldoen.

Bij de RSD kunt u op korte termijn een aanvraag voor de TONK indienen wanneer u woonachtig bent in Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede of Zeist.

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw vaste lasten, zoals woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek, de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water, servicekosten en de gemeentelijke belastingen. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).

Aanvragen TONK naar verwachting vanaf half maart

De TONK gaat met terugwerkende kracht gelden van 1 januari tot en met 30 juni 2021. We verwachten dat u vanaf  half maart een aanvraag in kan dienen via de website van de RSD: www.rsdkrh.nl. Daarop zal de komende dagen aanvullende informatie worden geplaatst. Zodra het aanvraagformulier beschikbaar is kunt u de TONK met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 aanvragen.