Vanaf 1 april strengere milieuzone in Utrecht

De milieuzone in Utrecht wordt vanaf 1 april 2021 strenger voor personen- en bestelauto’s op diesel. Deze auto’s mogen dan alleen de milieuzone in als ze emissieklasse 4 of hoger hebben

Op dit moment is de toegangseis emissieklasse 3 of hoger. Check de emissieklasse van uw auto via www.milieuzones.nl/check. Het strenger maken van de milieuzone is een van de maatregelen van de gemeente Utrecht om de lucht in de stad gezonder te maken. 

Waarschuwingsperiode tot 1 juli 2021

Van 1 april tot 1 juli 2021 krijgen overtreders een waarschuwingsbrief als ze met een dieselauto met emissieklasse 3 de milieuzone in rijden. Daarna worden overtredingen aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) doorgegeven. De boete voor een overtreding is 95 euro.

Sloopsubsidie ook voor ondernemers in aangrenzende gemeenten

Ondernemers in aangrenzende gemeenten kunnen in aanmerking komen voor een sloopsubsidie van de gemeente Utrecht. Ze moeten kunnen aantonen dat ze minimaal 3 keer per week in de milieuzone rijden. De subsidie geldt voor een dieselbestelauto met emissieklasse 3 of lager. Voor emissieklasse 3 is het subsidiebedrag 1.000 euro en voor emissieklasse 2 of lager 500 euro. De aanvraagperiode van de subsidie loopt tot en met 31 december 2021. 

Meer informatie over de milieuzone in Utrecht staat op www.utrecht.nl/milieuzone.