Vernieuwd dorpshart Bilthoven geopend

Het centrum van Bilthoven en de directe omgeving zijn opnieuw ingericht. Daarmee is de vernieuwing van dit deel van het centrum afgerond. Samen met de nieuwe horeca, winkels en woningen die de afgelopen jaren zijn gebouwd, bieden het Vinkenplein en omgeving volop mogelijkheden om gezellig te winkelen, een terrasje te pakken en elkaar te ontmoeten. Vrijdag 25 februari 2022 was de feestelijke opening van het nieuwe dorpshart. Vrijdag 25 februari 2022 openden Madeleine Bakker-Smit (wethouder Economie en loco-burgemeester) en  Janine Veldhoven (bestuurslid van de winkeliersvereniging) samen het vernieuwde plein. Ook namen zij een informatiezuil over dr. H.W. Melchior in gebruik. Deze zuil is een cadeau van de winkeliersvereniging aan de gemeente.

Madeleine Bakker-Smit: "Bilthoven heeft met het Vinkenplein weer een aantrekkelijk dorpshart. Het college heeft enorme waardering voor de manier waarop de vernieuwing tot stand is gekomen. Veel ondernemers en bewoners hebben meegewerkt aan het prachtige resultaat dat er nu ligt. Daar zijn we trots op. Het college draagt het nieuwe Vinkenplein graag weer over aan ondernemers, bewoners en bezoekers om er met elkaar een bruisend dorpshart van te maken."
Janine Veldhoven: "Voor de winkeliersvereniging, winkeliers en ondernemers zijn de resultaten van de vernieuwing in de afgelopen jaren een feest waard. Samen met de gemeente gaan we zorgen voor een feestelijk, spetterend event in het voorjaar of de zomer; zodat ook het weer kan bijdragen aan de feestvreugde."

Informatiezuil over dr. H.W. Melchior

Ter gelegenheid van de formele opening bood de winkeliersvereniging de gemeente een 'Melchiorzuil' aan, die naast de Melchiorbank staat. Het college vindt deze zuil een waardevolle toevoeging aan het Vinkenplein. Zowel op de zuil zelf als (via een QR-code) in het Online Museum De Bilt kunnen bezoekers nu veel informatie vinden over deze bekende Bilthovenaar, dr. H.W. Melchior, en wat hij heeft gedaan voor het dorp.

Winkels open tijdens verbouwing

Een werkgroep van bewoners, winkeliers, ontwerpers en de gemeente hebben samen gewerkt aan het ontwerp van het Vinkenplein en de omgeving. Aannemingsbedrijf Avezaat heeft het ontwerp uitgevoerd. Samen met de winkeliersvereniging zijn maatregelen bedacht om tijdens de werkzaamheden de overlast zo beperkt mogelijk te houden. De uitvoering van zo’n groot project heeft ook heel wat gevraagd van ondernemers uit het centrum. Zij hebben met veel inzet en creativiteit hun winkel of horecabedrijf open gehouden voor bezoekers, terwijl het openbaar gebied open lag. En dat in de moeilijke coronatijd. Het resultaat mag er zijn. Naast de functie van dorpshart zorgen het Vinkenplein en het fietspad Vinkenlaan voor een verbinding van de winkelgebieden in het centrum.