Werkbezoek demissionair minister Grapperhaus aan De Bilt

Woensdag 9 juni bracht demissionair minister van Justitie en Veiligheid  Grapperhaus een werkbezoek aan De Bilt. 

Het delen van ervaringsverhalen en een demonstratie van elektrische politie-voertuigen van de politie en BOA’s stonden tijdens het werkbezoek centraal. 
Tevens greep burgemeester Potters het bezoek aan om de minister te informeren over de enorme druk waaronder onze politiemannen en –vrouwen opereren.

Toename en verharding van samenleving

Voor de gemeente De Bilt, maar ook voor vele andere (middelgrote) gemeenten in onze regio en daarbuiten, blijft het thema politiecapaciteit een belangrijk onderwerp. Helaas is in de regio Midden-Nederland ook een toename van zware criminaliteit. Zo zijn er in onze regio maar liefst 90 (!) criminele clusters in de cocaïnehandel geïdentificeerd. Criminelen worden jonger, het geweld in de openbare ruimte verhardt en wapengebruik raakt genormaliseerd. Gezien het feit dat de bevolkingsgroei onder jongeren (0 tot 30-jarigen) in Midden-Nederland 5x hoger ligt dan in de rest van Nederland kunnen we dit niet langer negeren. Ook burgemeester Dijksma van de gemeente Utrecht gaf in de media aan dat er mogelijk 1 miljard euro nodig is om de zware criminaliteit in Nederland aan te pakken. 

Veel extra taken 

In gemeente De Bilt merken we dagelijks de gevolgen van een onderbezette politie. Bovenstaande ontwikkelingen zijn slechts een deel van de oorzaak. De afgelopen jaren heeft onze politie ook veel demonstraties begeleid bij het RIVM en bovenmatig veel bijgedragen aan persoons- en objectbeveiliging na de vreselijke moord op advocaat Derk Wiersum. Bovenop al die extra taken verwachten we als samenleving ook dat onze agenten zichtbaar zijn in de wijken en aanspreekbaar zijn. Ook de verschillende handhavingstaken voor politie en BOA’s tijdens de coronapandemie zorgt voor extra druk op de bezetting. Maar op een gegeven moment is de rek er uit. En dat moment zijn we helaas al ver voorbij.

Meer blauw op straat

Burgemeester Potters: “Als burgemeester heb ik meerdere keren mogen ervaren hoe hard onze politie werkt en zich inzet voor onze mooie gemeente. Hun loyaliteit en werkethos is bovengemiddeld en verdient onze steun. Deze steun willen wij nu ook vanuit Den Haag. Mijn oproep zou dan ook zijn aan een nieuw kabinet om geld vrij te maken om nu écht meer blauw op straat te krijgen. Alleen zo kan de politie haar taken blijven vervullen en ons veilig houden. 
De komende tijd blijf ik hierover in gesprek gaan met het ministerie en mijn collega’s uit diverse gemeenten. Want alleen samen kunnen dit thema hoger op de politieke agenda krijgen.”

Demissionair minister Grapperhaus was zichtbaar geïnteresseerd in alle ervaringsverhalen en dankte de politieagenten en BOA’s voor hun enorme inzet, betrokkenheid en goede werk.