Historie

De gemeente De Bilt  is op 1 januari 2001 ontstaan na de gemeentelijke herindeling van de gemeenten De Bilt en Maartensdijk. Het grondgebied bestaat uit de dorpskernen De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk, Groenekan, Hollandsche Rading en Westbroek.

Gemeentewapen

Gemeentewapen De Bilt afbeelding

Het wapen is een combinatie van de twee oude wapens van de gemeenten De Bilt en Maartensdijk. Het wapen van Maartensdijk is vereenvoudigd tot een schuindeling, die ook wel de Maartensdeling wordt genoemd. Over deze schuindeling is het St. Laurensrooster uit het 'oude' wapen van De Bilt gelegd. Zoals de regels van de wapenkunde (heraldiek) het voorschrijven is het rooster op het gouden gedeelte zwart van kleur en op het blauwe gedeelte zilver. Het wapenschild is bovendien voorzien van een gouden kroon met drie bladeren en twee parels.

Oude wapen De Bilt

Oude gemeentewapen De Bilt

Het oude wapen van De Bilt is een zilverkleurig schild waarop het St. Laurensrooster in de kleur sabel is afgebeeld. Het rooster herinnert aan de marteldood door vuur van de Heilige Laurentius in het jaar 258 na Christus in Rome. In de gemeente De Bilt was een klooster gewijd aan de heilige Laurentius. Het klooster werd rond 1100 gesticht en is in 1580 afgebroken. 

Oude wapen Maartensdijk

Oude wapen Maartensdijk

Het oude wapen van Maartensdijk is een schild van lazuur (hemelsblauw) met het beeld van Sint Maarten in goud. De patroonheilige Sint Maarten, te paard, schenkt een stuk van zijn mantel aan een schaars geklede bedelaar.

Gemeentevlag

Nieuwe gemeentevlag

De nieuwe vlag is afgeleid van het nieuwe gemeentewapen. De kroon is verdwenen en het rooster is, om de herkenbaarheid te vergroten, naar links verplaatst zo dicht mogelijk bij de mast.

Mathildedag

In De Bilt wordt op 14 maart de Mathildedag gevierd. Deze dag herinnert aan de schenking op 14 maart 1113 van de gronden van het huidige De Bilt aan het nieuwe klooster Oostbroek. Utrecht en Holland maakten toen deel uit van het Duitse Keizerrijk. 
De schenking geschiedde door de Duitse keizerin Mathilde. Een kopie van de schenkingsakte wordt getoond in de glazen lessenaar die in de Mathildehal van het gemeentehuis staat. Ook is een kopie van de schenkingsakte te vinden op de website van De Historische Kring d' Oude School.

Op 14 maart wordt de zogenaamde Mathildeprijs uitgereikt. Deze wordt door de Historische Stichting Oostbroek en De Bilt uitgereikt aan mensen die zich geheel belangeloos inzetten voor de Biltse gemeenschap.

Online Museum De Bilt brengt het cultureel erfgoed van de gemeente bij elkaar op één website, met beelden en archiefstukken van lokale en bovenlokale betekenis. Het museum biedt zo een gevarieerd overzicht van de cultuur en geschiedenis van de gemeente De Bilt en zijn zes kernen, van prehistorie tot heden. Voor jong en oud, voor scholen, verenigingen, particulieren en bedrijfsleven: voor iedereen die geïnteresseerd is in het cultureel erfgoed van de gemeente De Bilt.

Oude archieven van de gemeente De Bilt (documenten en kaarten ouder dan 20 jaar) en door bedrijven, organisaties en particulieren overgedragen archieven worden beheerd door het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Vecht en Venen, gevestigd in Breukelen.