Veelgestelde vragen explosies flatgebouw aan de Weegschaal

Deze vragen worden continu aangevuld en bijgewerkt.

Wat is er gebeurd?

Een deel van een flatgebouw aan de Weegschaal in Bilthoven is verwoest na een explosie door een gaslek donderdagochtend.

Bewoners van 28 woningen zijn uit voorzorg geƫvacueerd. Er waren twee explosies. Er zijn gewonden gevallen. Bewoners worden opgevangen door Woonstichting SSW.

Is er nu nog gevaar?

De omgeving is nu afgezet. Het gebouw zelf wordt onderzocht en gestabiliseerd. Stedin heeft het gas afgesloten. Buiten de afzetting is in elk geval geen gevaar. Er is nog niet duidelijk of er instortingsgevaar is. Blijf thuis, kom niet naar de locatie.

Hoeveel gewonden zijn er?

Er zijn een aantal hulpverleners gewond geraakt. Er zijn geen gewonden onder bewoners van de Weegschaal. 

Is er instortingsgevaar van het gebouw aan de Weegschaal? 

Dat wordt door de brandweer onderzocht en in de gaten gehouden. De omgeving is afgezet en wordt de komende tijd bewaakt. De brandweer geeft aan dat er geen instortingsgevaar is. 

Wordt de omgeving bewaakt? 

Ja, de omgeving wordt vanavond en de komende tijd bewaakt door een beveiligingsbedrijf. 

Is het veilig in de omgeving? 

De brandweer geeft aan dat de omgeving veilig is. Als u daar woont kunt u gewoon thuisblijven. Donderdagavond worden er nog beperkt sloopwerkzaamheden verricht om het gebouw verder te stabiliseren. Er zullen daarom bouwlampen en containers aanwezig zijn. 

Hoe lang duurt het tot mensen weer terug kunnen naar hun huis? 

Dat hangt af van hoe de situatie zich ontwikkelt. De nacht van 21 april kunnen geĆ«vacueerde bewoners nog niet terugkeren. Wanneer het mogelijk is om terug te keren wordt hopelijk snel duidelijk. 

Kunnen omwonenden van de flat aan de Weegschaal het gas nog gebruiken?

Het blok dat ontruimd is, is afgesloten van het gas. De omliggende gebouwen zijn inmiddels weer aangesloten. Ook de elektra doet het weer. U kunt veilig het gas gebruiken. 

Hoe lang duurt de tijdelijke huisvesting van bewoners?

Dit is wisselend: voor elk adres is het maatwerk.
Voor de bewoners van de flats die door de explosies onbewoonbaar zijn geworden, zoekt SSW naar passende oplossingen op de langere termijn.
Zo lang de onderzoeken lopen, is er geen duidelijkheid over de bewoonbaarheid van de andere woningen.

Waar verblijven de mensen? 

Bij familie, vrienden of elders. In het kader van de privacy van de betrokken bewoners worden  hierover geen uitspraken gedaan.