Ontheffing op de Omgevingswet & Soortenmanagementplan
Om onze huizen aangenaam warm te houden en zo min mogelijk energie te gebruiken, isoleren steeds meer inwoners, woningbouwcorporaties, bedrijven en de gemeente woningen en gebouwen. Het is belangrijk dat isolatie van woningen en gebouwen op een natuurvriendelijke manier gebeurt om kwetsbare diersoorten te beschermen. Vanuit de Omgevingswet (voormalige Wet natuurbescherming) is het verplicht de aanwezige populaties kwetsbare diersoorten in stand te houden of te verbeteren.
Wist u dat er ongemerkt vleermuizen in uw spouw kunnen zitten of onder het dak? Dit geldt ook voor een aantal vogelsoorten zoals gierzwaluwen en huismussen. Deze diersoorten zijn beschermd volgens de Omgevingswet. En wist u dat deze dieren bij het isoleren - en ook bij andere aanpassingen aan woningen en gebouwen - vaak sterven of hun nest- of schuilplaats kwijtraken?
Bij isolatie van woningen en andere gebouwen, is het nodig hier rekening mee te houden en moet er volgens de Omgevingswet (ecologisch) onderzoek naar de aanwezigheid van deze diersoorten worden gedaan. Nog voordat een woning of gebouw geïsoleerd mag worden. Dit zijn tijdsintensieve en kostbare onderzoeken. Om inwoners en woningcorporaties hierin te ondersteunen, laat de gemeente een grootschalig natuuronderzoek uitvoeren, zodat u zelf niet meer dit onderzoek hoeft te doen.
Grootschalig natuuronderzoek
Specialisten onderzoeken hoe groot de groep is van verschillende soorten vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen in onze gemeente. Dit zijn allemaal beschermde diersoorten die in gebouwen leven. Ook wordt onderzocht waar hun verblijfplaatsen zijn in onze gemeente. De specialisten doen dit door systematisch door onze gemeente te fietsen en te observeren. Een groep enthousiaste vrijwilligers in onze gemeente helpt de specialisten door te tellen hoeveel dieren er zijn bij plekken waar er mogelijk een verblijfplaats is.
Soortenmanagementplan
Met informatie uit dit natuuronderzoek stellen wij een Soortenmanagementplan (SMP) op. Dit plan geeft richtlijnen hoe je te werk gaat als je gaat isoleren en daarbij rekening houdt met de beschermde diersoorten. Ook worden er kasten opgehangen die verblijfplaatsen bieden voor de beschermde dieren. Zo kunnen we blijven isoleren en blijven er voldoende verblijfplaatsen voor de dieren die graag nabij onze muren en daken leven. Met dit SMP kunnen we ontheffing aanvragen voor onze hele gemeente op de Omgevingswet. Lees op de website van Provincie Utrecht(Verwijst naar een externe website) meer over het SMP. Naar verwachting kunnen we voor gemeente De Bilt in het voorjaar van 2025 deze SMP-ontheffing aanvragen.
Tijdelijke ontheffing
Het laten uitvoeren van een grootschalig natuur onderzoek - en op basis daarvan opstellen van een soortenmanagementplan - kost tijd. Daarom heeft de gemeente alvast een pré-SMP(Verwijst naar een externe website), een tijdelijke ontheffing van maximaal 2 jaar gekregen. Om deze te kunnen krijgen zijn er door de hele gemeente al vleermuiskasten opgehangen.
Deze ontheffing is alleen geldig voor grondgebonden particuliere huiseigenaren en geldt voor de volgende (isolatie)werkzaamheden:
- Dakisolatie
- Spouwmuurisolatie (inclusief borstwering)
- Het isoleren van gevels zonder spouw
- Het plaatsen van zonnepanelen
U kunt gebruiken maken van deze tijdelijke ontheffing wanneer u uw woning natuurvriendelijk isoleert. Het isolatiebedrijf zorgt voor de melding die nodig is om van deze ontheffing gebruik te maken. U hoeft zelf niets te doen. U vindt deze op isolatie pagina van Jouw Huis Slimmer(Verwijst naar een externe website).