Uitgangspunten gemeente De Bilt voor duurzaam bouwen
Gemeente De Bilt heeft zich gecommitteerd aan het convenant duurzame woningbouw Brons. De onderstaande uitgangspunten zijn hierop gebaseerd. Wij willen u inspireren om uw gebouw(en) zo toekomstbestendig mogelijk te maken.
Energie
- Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) 1: maximale energiebehoefte voor verwarming en koeling (in kWh/m2/jaar): Grondgebonden woningen: minder of gelijk aan 55. Gestapelde woningen: minder of gelijk aan 65.
- BENG 3: minimaal aandeel hernieuwbare energie (in %): Grondgebonden woningen: meer dan of gelijk aan 100. Gestapelde woningen: meer dan of gelijk aan 80.
Het gebruik van circulaire bouwmaterialen
Massapercentage (%) van grondstoffen non-virgin en/of biobased: meer dan of gelijk aan 30.
Klimaatadaptatie
Hevige neerslag (1/100 jaar, 70 mm in een uur) zorgt niet voor schade in en aan gebouwen, infrastructuur en voorzieningen.
- Op privaat terrein wordt een groot deel van de neerslag van een hevige bui verwerkt (infiltratie, vasthouden/borgen) in voorzieningen of in daarvoor bestemde (extra) voorzieningen in het plangebied.
- De (her)ontwikkeling gebeurt waterneutraal en leidt niet tot extra afvoer/aanvoer van water. Hemelwater wordt zoveel mogelijk vastgehouden en hergebruikt in het plangebied.
- Bij hevige neerslag (1/250 jaar, 90 mm in een uur) blijven vitale en kwetsbare infrastructuur en voorzieningen functioneren en bereikbaar. (Alleen relevant bij grootschalige projecten).
Droogte
Droogtebestendige inrichting: Bij langdurige droogte (potentieel maximaal neerslagtekort 300 mm, eens per 10 jaar) wordt schade aan bebouwing en groen voorkomen.
- Bij het ontwerp en de inrichting wordt ingezet op drinkwaterbesparing, regenwaterbenutting en verbetering van de waterkwaliteit.
- Vitale en kwetsbare functies zijn bestand tegen langdurige droogte.
Hitte
Tijdens hitte biedt de gebouwde omgeving een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.
- 40% van alle horizontale en verticale oppervlakten wordt warmtewerend of verkoelend ingericht.
- De koeling van gebouwen leidt niet tot opwarming van de (verblijfs)ruimte in de directe omgeving.
- Temperatuuroverstijging in de woning tegengaan tegen over juli: 1,2 °
- Bij gebiedsontwikkeling: tenminste 40% schaduw in het plangebied op de hoogste zonnestand (21 juni) voor verblijfsplekken en gebieden waar langzaam verkeer zich verplaatst en minimaal 30 % schaduw op buurtniveau.
- Bij gebiedsontwikkeling: koele, schaduwrijke verblijfsplekken zijn op loopafstand (300 meter) aanwezig en openbaar toegankelijk.
- Bij gebiedsontwikkeling: vitale en kwetsbare functies moeten bestand zijn tegen langdurige droogte.
Natuurinclusiviteit en biodiversiteit
Uw initiatief geeft ruimte aan hoogwaardige habitats voor gebouwbewonende soorten en bij middelgrote ontwikkelingen aan gebouwbewonende en minstens een van de onderstaande soorten:
- Boom bewonend
- Aan struweel gebonden
- Aan bloemrijk grasland gebonden
- Aan water en oevers gebonden.
Grootschalige gebiedsontwikkelingen geven ruimte aan hoogwaardige habitats voor ten minste 3 van de bovengenoemde soorten.
Groen-blauwe structuren
Het horizontale en verticale oppervlak wordt in samenhang met de groenblauwe structuren in de bredere omgeving ingericht (met minimaal 30% biodivers en hoogwaardig groen op buurtniveau, boomkroonoppervlak telt mee).
Gezonde leefomgeving
Toxiciteit in bouwmaterialen verminderen, 90 % van de toegepaste materialen is vrij van giftige stoffen van de 'Banned list of Chemical C2C Certified CM Product Standard V3.0'
Duurzame mobiliteit
Iedere nieuwbouwwoning of sterk gerenoveerde woning met een oprit heeft loze leidingen voor het aanleggen van een laadpunt.