Denk vooruit
We vertrouwen eigenlijk altijd op alledaagse voorzieningen zoals de beschikbaarheid van stroom, gas, water, internet en volle schappen in de winkels. Toch kan er altijd iets gebeuren wat we niet verwachten. Een grote stroomuitval of uitval van internet, overstroming, extreme hitte/neerslag of storm kan grote gevolgen hebben voor u en de mensen om uw heen. In Nederland zijn we voorbereid op rampen en vervelende gebeurtenissen, daarom komt goede hulp snel tot stand.
Maar u kunt zich ook zelf hierop voorbereiden. Op www.denkvooruit.nl(Verwijst naar een externe website) staan verschillende tips. Om voorbereid te zijn op een onverwachte situatie is het verstandig om een noodpakket(Verwijst naar een externe website) klaar te hebben liggen.
Misschien herinnert u zich nog de grote gasexplosie in Bilthoven in april 2022. Een enorme klap zorgde opeens voor een heel bijzondere situatie waarin mensen hun woning plotseling kwijt waren.
Hulpdiensten werkten dag en nacht, buren keken naar elkaar om en mensen die hulp nodig hadden kregen die. Zo zou het altijd moeten gaan bij noodsituaties. Samen kunnen we zorgen dat we klaar zijn voor wat er mogelijk op ons pad komt. Dit vraagt actie van iedereen. Van de overheid, maar ook van u en uw omgeving. Wij vinden het belangrijk dat alle inwoners weten hoe zij zich kunnen voorbereiden. Daarom informeren wij u hierover op deze pagina. Uiteraard hopen we dat dit alles niet nodig is, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Hoe zou u reageren in een noodsituatie? Wat heeft u in huis om uzelf en uw huisgenoten minimaal 48 uur te helpen in deze situaties? Het is verstandig om een noodpakket(Verwijst naar een externe website)te maken. De meeste spullen heeft u waarschijnlijk al in huis. Denk bijvoorbeeld aan flessen water, lang houdbaar eten, dekens om warm te blijven en een zaklamp. Check eens wat u al in huis heeft of misschien nog kunt kopen.
U kunt van alle spullen samen eenvoudig een pakket maken. Bewaar dit pakket op een handige en goed bereikbare plek in huis. Gebruik hiervoor een waterdichte verpakking zoals een rugzak of tas. Deze kunt u makkelijk meenemen als u plotseling uw huis moet verlaten. Controleer elk half jaar of de producten uit uw pakket nog houdbaar zijn. Denk vooral vooruit. Op www.denkvooruit.nl(Verwijst naar een externe website) staat nog meer informatie hoe u zich kunt voorbereiden.
Kijk vooral ook naar uw persoonlijke situatie, denk bijvoorbeeld ook aan babyvoeding, medicijnen en eten en drinken voor uw (huis)dieren. Kijk voor meer informatie over uw huisdieren op diereninrampen.nl/red-je-dier-bij-een-ramp.(Verwijst naar een externe website)
Als er een ramp of crisis is dan gelden andere adviezen aan alle inwoners. Kijk in dit geval of als u zich hierin wilt verdiepen op de pagina Crisis of ramp.
Maakt u of iemand om u heen zich zorgen? Bespreek het, steun en help elkaar.
Misschien maakt u zich zorgen, of merkt u dat iemand in uw omgeving zich zorgen maakt. Dat is heel begrijpelijk. Als u merkt dat u zich zorgen blijft maken of wanneer het u beperkt in uw dagelijks leven, kunt u daar zelf wat aan doen. Op de website www.denkvooruit.nl(Verwijst naar een externe website) vindt u praktische tips. Kijk ook om naar de mensen in uw omgeving. Ga het gesprek met elkaar aan. Steun de mensen die zich zorgen maken, help elkaar bij eventuele zorgen of calamiteiten.
Behoefte aan een (telefoon)gesprek of hulp?
Maakt u of iemand in uw buurt zich zorgen over de informatie op deze site? Help elkaar, praat er over met uw familie, vrienden of buren. U kunt ook 24 uur per dag bellen met de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000.(Verwijst naar een telefoonnummer)