Restgroen kopen

Heeft u belangstelling om een stukje openbaar groen te kopen? De gemeente biedt restgroen te koop aan.

Wat u moet weten

  • U kunt de aangekochte groenstrook alleen gebruiken als (sier) tuin. Hierbij is het gebruik van de grond conform het geldende bestemmingsplan toegestaan en is de geldende bouwregelgeving van toepassing
  • Als er meerdere aangrenzende eigenaren zijn aan de grond dan gaat de gemeente de grond alleen verkopen als alle aangrenzende eigenaren overgaan tot aankoop van de grond. Als één of meerdere aangrenzende eigenaren afhaken dan gaat de gemeente de grond niet verkopen. Belangrijk is dat er kadastraal logische grenzen blijven bestaan.
  • Procedure uitgifte onroerende zaken (didam arrest). De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het ‘Didam-arrest’ gewezen. Uit dit arrest volgt dat gemeenten bij uitgifte van onroerende zaken (zoals verkoop en verhuur) transparant moeten handelen, zodat iedere gegadigde kenbaar kan maken dat deze ook in aanmerking wil komen om een dergelijke overeenkomst te sluiten.
  • Als koper betaalt u de aankoopkosten
  • De akte passeert bij een notaris naar keuze van de gemeente.

Kosten

De kosten bedragen € 200,- per m2. Deze verkoopprijs is exclusief kosten koper. Naast de aankoopkosten, moet u ook nog rekening houden met de overdrachts-, notaris- en kadasterkosten.

Voornemens tot verkoop van restgroen worden hier gepubliceerd. 

Voornemen verkoop perceel grond: Steenen Camer 73 te Bilthoven.

De gemeente De Bilt heeft het voornemen om ten aanzien van het perceel grond Steenen Camer 73 te Bilthoven een koopovereenkomst aan te gaan met eigenaar van het pand aan de Steenen Camer te Bilthoven.

De gemeente meent dat de eigenaar op grond van objectieve, redelijke en toetsbare argumenten de enige serieuze gegadigde is die voor aankoop van het perceel in aanmerking komt. Zulks onder meer op grond van het restgroen beleid en reeds aangrenzend gebruiker is van het perceel. 
Mede gezien de hierboven geschetste feiten en omstandigheden meent de gemeente dat vaststaat dan wel redelijkerwijs mag worden aangenomen dat de eigenaar van het pand aan de Steenen Camer 73 te Bilthoven op basis van objectieve, redelijke en toetsbare criteria de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor verwerving van het perceel. 

De gemeente zal 20 kalenderdagen (12 mei 2024) na de datum van deze publicatie (22 april 2024) de koopovereenkomst aangaan, tenzij voordien door een belanghebbende een kort geding tegen dit voornemen aanhangig is gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. 

Voornemen tot verlening of heruitgifte van een recht van erfpacht: Burgemeester van der Borchlaan 7 te Bilthoven

Adres: Burgemeester van der Borchlaan 7, Bilthoven
Perceel erfpacht: gemeente De Bilt, sectie E, nummers 4680, 4684 en 4687
Perceelgrootte: ongeveer 168.927 meter

Gemeente De Bilt geeft hierbij kennis van haar voornemen tot verlenging of heruitgifte van het recht van erfpacht van het perceel gelegen aan de Burgemeester van der Borchlaan 7 te Bilthoven, kadastraal is bekend bij gemeente De Bilt onder sectie E, nummers 4680, 4684 en 4687, met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 168.927 m2 aan de huidige erfpachter.

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan een uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778), het zogenaamde Didam-arrest. Daarin is geoordeeld dat alleen op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria kan worden afgezien van een (openbare) selectieprocedure bij uitgifte van een onroerende zaak.

De gemeente De Bilt is van mening dat de huidige erfpachter op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria de enige serieuze gegadigde is die voor deze verlenging of heruitgifte in aanmerking komt omdat:

  • De huidige erfpachter de eigendom heeft van de opstallen en infrastructuur die zich op het perceel bevinden;
  • De huidige erfpachter diverse investeringen heeft gedaan voor de opstallen en de inrichting van de opstallen is afgestemd naar het gebruik van de huidige erfpachter. Deze investeringen zijn gedaan met het oog op langdurig gebruik en ervan uitgaande dat na verloop van de huidige erfpachttermijn een nieuwe termijn van de gemeente volgt;
  • Het een verlenging of heruitgifte van het bestaande recht van erfpacht betreft;
  • De huidige erfpachtovereenkomst een optierecht voor een nieuwe erfpachttermijn bevat. Indien de gemeente dit niet nakomt handelt zij in strijd met de erfpachtovereenkomst en het vertrouwensbeginsel;
  • De huidige erfpachter heeft bewezen te beschikken over expertise en financiële draagkracht om een recreatiepark te realiseren zoals de gemeente dit beoogt.

Kort geding en vervaltermijn

Partijen die zich niet kunnen vinden in dit voornemen dienen uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na datum van publicatie van dit voornemen een gerechtelijke procedure in kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Midden-Nederland (locatie Utrecht). U kunt dit doen door een dagvaarding in kort geding aan het adres van de gemeente De Bilt te laten uitbrengen.

De termijn van 20 dagen is een vervaltermijn. Indien niet binnen deze termijn een kort geding aanhangig is gemaakt kunnen er geen aanspraken tegen de gemeente De Bilt worden gemaakt ter zake van de verlenging of heruitgifte van dit recht van erfpacht voor vermeld perceel.

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente De Bilt

Informatie

Wilt u meer weten over het kopen van een stukje restgroen? Neem dan contact op met de beleidsmedewerker Grondzaken van team Grondzaken en Vastgoed,  030 - 228 94 11 of mail naar restgroen@debilt.nl