Verblijf, inschrijven en regelingen

Oekraïners met een paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Die periode wordt verlengd als dat nodig is. Kijk voor meer actuele informatie op de website van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). 

Mensen die gevlucht zijn uit Oekraïene en in gemeente De Bilt worden opgevangen moeten zich inschrijven bij de gemeente. Zo kunnen we ze helpen en informeren. Bij inschrijving krijgen ze een burgerservicenummer (BSN). 

Vangt u Oekraïners op? Meld dit dan bij de gemeente per e-mail met uw contactgegevens aan samenvooroekraine@debilt.nl. Wij nemen dan contact met u op om de inschrijving in te bespreken.  

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Zij mogen ook in Nederland werken. 

Leefgeld

Oekraïense vluchtelingen die worden ingeschreven bij de gemeente, ontvangen leefgeld via de RSD. Kijk voor meer informatie op de website van de RSD (leefgeld Oekrainers)

Gastgezinnen ontvangen zelf geen vergoeding. Het leefgeld wordt beëindigd als de vluchteling uit Oekraïne betaald werk gaat doen. 

Werken

Alle actuele informatie over werk en inkomen vindt u bij de Rijksoverheid

Informatie en advies

Oekraïners kunnen voor advies en informatie op het gebied van werk terecht bij Midden-Utrecht Werkt Door. Op de website www.middenutrechtwerktdoor.nl/oekraine vindt u meer informatie in het Engels. U kunt ook contact opnemen via het mailadres team@middenutrechtwerktdoor.nl of telefonisch via 06 11 14 90 80

Kinderen die nu vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs. Samen met scholen in de gemeente wordt hard gewerkt om het onderwijs voor Oekraïense leerlingen zo goed mogelijk te organiseren. 

Onderwijs voor vluchtelingenkinderen

Oekraïense kinderen stromen vooralsnog in bij het regulier onderwijs. Dit geldt voor basis- en middelbaar onderwijs. Een ouder mag zijn of haar kind aanmelden op een school naar keuze. De school bekijkt dan samen met de ouders of de leerling een plekje kan krijgen. Scholen spannen zich maximaal in om deze leerlingen onderwijs te bieden dat aansluit bij hun behoeften. Uiteraard krijgt taalonderwijs extra aandacht. 

Internationale schakelklas 6-12 jaar

Onderwijsinstelling Delta verzorgt een internationale schakelklas voor kinderen in de leeftijd 6-12 jaar. Er wordt les gegeven van maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 14.00 uur aan de Talinglaan 10 in Bilthoven. Dit verenigingsgebouw van Wijkvereniging Tuindorp is beschikbaar gesteld door onze inwoners. Neem voor meer informatie en aanmelding van uw kind contact op met Karin Brascamp van Delta via karinbrascamp@deltadebilt.nl.  

Internationaal onderwijs

Leerlingen van 12-18 jaar kunnen terecht in Utrecht voor internationaal onderwijs. Een afspraak voor een eerste intake maakt u via de website van Ithaka ISK

Hulp voor studenten

Gevluchte studenten die in de regio willen studeren, kunnen hiervoor onder andere contact opnemen met de Universiteit Utrecht of Hogeschool Utrecht. Stichting UAF biedt ondersteunende informatie en helpt gevluchte studenten en professionals op weg met studie en werk.