Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de opvang van vluchtelingen in onze gemeente. Staat uw vraag er niet bij? Kijk dan ook op onze pagina's over de vluchtelingenopvang of neem contact met ons op via vluchtelingen@debilt.nl.

We vangen vluchtelingen op uit humanitair oogpunt en vanwege afspraken met andere landen, waaronder het VN-Vluchtelingenverdrag van 1950.

Als gemeente vangen we op diverse locaties in onze kernen nu Oekraïense vluchtelingen op. In Hollandsche Rading maken we opvang mogelijk voor de organisatie Nidos die alleenstaande minderjarige vluchtelingen een veilig onderkomen in een kleinschalige opvang kan bieden. Ook huisvesten we mensen met een verblijfsvergunning in gewone huizen.

Ja, veruit de meeste vluchtelingen worden in de regio van het getroffen gebied opgevangen. Denk aan de miljoenen Syriërs in de buurlanden Libanon en Turkije, maar ook aan de Oekraïners die in Europa onderdak krijgen. Zij verblijven vooral in de Oost-Europese landen, maar ook in Nederland.

Meer informatie over asielbeleid in Nederland vindt u op de website van de Rijksoverheid en de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het COA is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers in Nederland. Het COA werkt daarbij nauw samen met gemeente, veiligheidsregio’s, ketenpartners zoals het IND en (maatschappelijke) organisaties zoals het Rode Kruis.

Het COA heeft ruime ervaring met het opvangen van asielzoekers in tijdelijke of permanente opvanglocaties. Het COA zorgt voor bed, bad, brood en is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de locatie en de begeleiding van de asielzoekers. Elke locatie heeft een eigen locatiemanager die de opvang coördineert. Op de website van het COA vindt u meer informatie over opvang en begeleiding door het COA.

De instroom van asielzoekers is hoger dan in de jaren hiervoor. De stijging van het aantal benodigde opvangplekken komt onder andere doordat het veel gemeenten niet lukt om voldoende statushouders aan een woning te helpen. Daardoor verblijven zij noodgedwongen langer in de azc’s en komen er geen plekken vrij voor nieuwe asielzoekers. Daarnaast zijn vluchtelingen langer in procedure, omdat de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) achterloopt met de afhandeling van asielaanvragen. Daardoor krijgen asielzoekers later een verblijfsvergunning en neemt hun verblijfsduur in opvangcentra toe.

Dit is op dit moment nog niet bekend. Asielzoekers worden eerst tijdelijk opgevangen in de opvang in Ter Apel waar zij wachten op de start van hun asielprocedure. Na afloop van de procedure biedt het COA aan degenen die een verblijfsvergunning krijgen, de statushouders, opvang, totdat ze een huis krijgen toegewezen, ergens in Nederland (als ze zelf nog niets hebben gevonden). Afgewezen asielzoekers mogen nog een korte periode in de opvang wonen om hun vertrek uit Nederland voor te bereiden.

Ter Apel heeft nu te weinig capaciteit om de vluchtelingen en de statushouders die nog niet geplaatst zijn, op te vangen. Daarom wordt er een beroep gedaan op alle gemeenten om te helpen bij deze opvang.

De asielzoekers worden tijdelijk opgevangen in de opvang, waar zij wachten op de start van hun asielprocedure. Na afloop van de procedure biedt het COA aan degenen die een verblijfsvergunning krijgen, de statushouders, opvang, totdat ze een huis krijgen ergens in Nederland (als ze zelf nog niets hebben gevonden). Natuurlijk willen we graag dat mensen zo snel mogelijk inburgeren en dat ze niet onnodig steeds opnieuw moeten verhuizen en opnieuw moeten aarden in de lokale samenleving. Maar hierover gaat de landelijke overheid. Afgewezen asielzoekers mogen nog een korte periode in de opvang wonen om hun vertrek voor te bereiden.

Uw hulp wordt erg op prijs gesteld. Wilt u een helpende hand bieden of wilt u op een andere manier steun bieden, laat het dan vooral horen. Meer informatie is nu te vinden op de website van het COA. Zodra er een locatie is, maakt het COA een mailadres aan voor die locatie.

Het COA heeft helaas geen gelegenheid tot het sorteren en distribueren van kleding en goederen op een tijdelijke opvanglocatie. U kunt kleding en goederen het beste brengen naar inzamelpunten, zoals van het Leger des Heils. Mochten er kleding of goederen nodig zijn voor de bewoners van de locatie, dan maakt het COA gebruik van verschillende maatschappelijke organisaties. Kijkt u op de website van het COA voor meer informatie over vrijwilligerswerk en donaties.

Volgens de Spreidingswet is de opgave voor onze gemeente is minimaal 277 asielzoekers. Aangezien we de kwetsbare doelgroep van amv’ers een warm hart toedragen, omdat we in onze kernen kleinschalige opvang in een rustige omgeving kunnen bieden, kan de opvang van minimaal 277 asielzoekers ook voor een deel bestaan uit amv’ers. 

Er zijn verschillende groepen vluchtelingen en verschillende soorten opvang. Denk aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’ers), meerderjarige asielzoekers, statushouders en Oekraïners. Op de pagina De feiten: hoe werkt de opvang in Nederland leest u daar meer over. 

We vinden het belangrijk om samen met onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners in gesprek te gaan op welke manier we asielzoekers het beste kunnen opvangen. We houden u daarvan op de hoogte via onze pagina Informatiebijeenkomsten.

De meest actuele informatie over de opvanglocatie, leest u op onze pagina Locaties.

De meeste mensen die hier asiel aanvragen zijn mensen die vluchten voor oorlog, geweld of vervolging. Zie ook een artikel over dit onderwerp op de website van het COA.

Als er overlast wordt ervaren door de omwonenden is er een contactpersoon waar onze omwonenden terecht kunnen. Afhankelijk van de aard van de klacht zal de klacht door het COA of de gemeente opgepakt worden.

Wij hebben op dit moment nog geen beeld uit welk land de vluchtelingen zullen komen. Dit loopt niet via de gemeente maar via het COA. Het zijn in ieder geval mensen uit gebieden waar oorlog, geweld of vervolging spelen.

Dit speelde nog in de coronatijd. We hebben toen 40 Oekraïners op kunnen vangen in het gemeentehuis. Er was ruimte op het gemeentehuis omdat door corona nog veel ambtenaren thuis werkten. Op het moment is het gemeentehuis weer volledig in gebruik als werkplek.