Uitnodiging herdenking Japanse capitulatie gemeente De Bilt

Op donderdag 15 augustus om 13.30 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan in 1945. De herdenking wordt gehouden bij het monument voor het gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven. Op deze dag staan we stil bij het werkelijke einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

In 2010 is voor het monument een nieuwe steen met plaquette geplaatst. Onder het monument is de aarde gemengd met grond van het Ereveld Kalibanteng op Java. Hiermee worden de vele duizenden Nederlanders en Nederlandse onderdanen herdacht die ten gevolge van de Japanse bezetting in Azië het leven lieten, dan wel anderszins hierdoor werden getroffen. Bij deze herdenking zal ook de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer J.H. Oosters, aanwezig zijn.

Programma

Opening door de heer Doderlein de Win, speech van burgemeester Potters en daarnaast spreekt de heer Kortz. Aansluitend worden er kransen gelegd door de burgemeester, commissaris van de Koning en de heer Kortz. Het harmonieorkest Kunst en Genoegen verzorgt de muzikale omlijsting en de Taptoe. Na de herdenking zal er een defilé gehouden worden. Na afloop is er gelegenheid om nog even na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee met spekkoek.

De herdenking start om precies 13.30 uur. Wilt u erbij zijn? U wordt verzocht dan op donderdag 15 augustus rond 13.15 uur aanwezig te zijn zodat de herdenking op tijd kan beginnen.

Zelf herdenken 

Sinds 1999 wordt op 15 augustus officieel gevlagd. Wij verzoeken u dinsdag 15 augustus aanstaande de vlag te hijsen als erkenning en ter nagedachtenis aan allen die de oorlog niet hebben overleefd. Bij het monument hangt de vlag tijdens de herdenking halfstok. Na de twee minuten stilte gaat hij vol in top.