Werk en inkomen

Heeft u tijdelijk geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen.

Schrijf u eerst in als werkzoekende bij het UWV.

Voor meer ondersteuning in werk en inkomen kunt u contact opnemen met de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Deze dienst werkt namens de gemeente en helpt inwoners die tijdelijk of langdurig geen inkomen hebben.

U kunt daar ook terecht wanneer u moeite heeft met het aanvragen van ondersteuning of regelingen: de formulierenbrigade. Deze hulp is gratis. 

Als u tijd over heeft en u wilt zich maatschappelijk nuttig maken, dan kunt u vrijwilligerswerk gaan doen. Bij de vacaturebank van MENS De Bilt vindt u informatie over vrijwilligerswerk dat bij u past. Bij inwoners met een uitkering stimuleren wij het doen van vrijwilligerswerk. De contactpersoon helpt u graag verder.

Op de pagina Laag inkomen of schulden vindt u meer informatie over verschillende regelingen van de gemeente De Bilt voor inwoners.

Op de website van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug - www.rsdhkr.nl- vindt u informatie over inkomensondersteunende regelingen als:

Hulp nodig bij het aanvragen van toeslagen? Op de website www.uitlegtoeslagen.nl worden toeslagen eenvoudig uitgelegd.

Giften in de bijstand

Ontvangt u een uitkering van de RSD en ontvangt u wel eens een gift? Dan is het belangrijk om dit door te geven. In sommige gevallen mag u de gift houden. In andere gevallen niet. Maar in alle gevallen moet u het aan de RSD doorgeven!

Meer informatie over uitkering en giften.

Ben je tussen de 18 en 27 jaar, woon je in de regio Kromme Rijn Heuvelrug, heb je geen baan en ga je niet naar school? Dan kun je terecht bij het jongerenloket van de Regionale Sociale Dienst (RSD).

Daar wordt samen met jou gekeken naar de mogelijkheden op het gebied van onderwijs en werk, naar jouw talenten en naar wat je zélf kunt doen om aan jouw toekomst te werken.

De Cliëntenraad komt op voor de belangen van alle mensen met een bijstandsuitkering en mensen met een laag inkomen in de gemeente De Bilt. Meer informatie vindt u op de website van MENS DeBilt.

Op 1 oktober 2017 is de Wet Inburgering gewijzigd. Wie van buiten de EU langdurig in Nederland komt wonen, moet inburgeren.
Een inburgeringsplichtige leert de taal spreken en de Nederlandse samenleving kennen. De afspraken over inburgering zijn vastgelegd in de Wet Inburgering.

Een inburgeringsplichtige moet binnen een jaar een participatieverklaringstraject (PVT) volgen en de participatieverklaring tekenen.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug.