Verslag informatiebijeenkomst tijdelijke woningen op locatie Kwekerij van 19 maart 2024

Op deze pagina leest u het verslag van de informatiebijeenkomst tijdelijke woningen op locatie Kwekerij van 19 maart 2024.

In november 2023 heeft de raad het participatieplan vastgesteld voor het project Tijdelijke Woningen. In dat plan is opgenomen dat er (per locatie) één informatieavond wordt georganiseerd. Het doel van de informatieavonden is, naast het informeren van omwonenden over de plannen, om op basis van input van bewoners/direct omwonenden het project beter af te stemmen op de wensen van de betrokkenen en te verbeteren door de lokale kennis en ervaring.

Op 19 maart jongstleden heeft de informatieavond voor de locatie Kwekerij plaatsgevonden. Op de avond waren ongeveer 25 bewoners, een aantal raadsleden en Stichting Werkgroep Behoud Jagtlust De Bilt aanwezig.

De avond startte met een korte toelichting van wethouder Smolenaers. Hij ging in op het belang van de tijdelijke woningen om op korte termijn iets te kunnen doen aan de woningnood. De gemeente werkt hard aan een aantal woningbouwprojecten maar het kost veel tijd voordat er gebouwd kan worden. In de tussentijd kunnen we locaties inzetten voor tijdelijke woningbouw. De twee gekozen locaties – in eigendom van de gemeente - komen voort uit het participatietraject “Samen werken aan Wonen” en zijn aangewezen als onderzoekslocaties voor permanente woningbouw. Voor het zover is willen we het mogelijk maken dat er voor de periode van 10 jaar tijdelijke woningen geplaatst worden. Eén van die locaties is de locatie Kwekerij.

Vervolgens gaf de projectleider een korte toelichting op de opzet van de avond en het project. De presentatie is vooraf ook op de website geplaatst (pdf, 2 MB) . Nadat het project op hoofdlijnen was toegelicht konden de aanwezigen bij de thematafels terecht voor hun vragen. Tijdens deze korte toelichting vroeg Stichting Jagtlust om vragen plenair te behandelen. Enkele vragen zijn plenair behandeld, vooral gericht op verheldering van de getoonde beelden. De overige vragen zijn behandeld aan de thematafels. Stichting Jagtlust vroeg tijdens het plenaire deel aandacht voor de ingediende aanvraag voor de monumentenstatus van Jagtlust en de omgeving. Zij bepleiten dat de tijdelijke woningen niet passen bij de voorbescherming die rust op het park Jagtlust.

Naar aanleiding van de inbreng op de informatieavond en daarna nog per mail hebben we besloten om extra groen in het park aan te brengen als afschermen tussen de woningen aan de Burgemeester Fabiuspark en de nieuwe tijdelijke woningen.

We hebben beloofd om zowel de gestelde vragen tijdens de avond als die binnengekomen zijn via de e-mail in het verslag op te nemen, zodat er een volledig beeld ontstaat. Deze zijn hieronder, inclusief een antwoord, toegevoegd. We mailen ze ook naar de aanwezigen. 

De vragen die zijn gesteld

De onderstaande vragen zijn gesteld op de informatieavond of later, via de e-mail.

De woningen krijgen een vergunning voor maximaal 10 jaar. Daarnaast heeft de gemeenteraad een opdracht gegeven om alvast een plan te maken voor permanente woningbouw na deze 10 jaar.

Het huisvesten van kandidaten die uitstromen uit beschermd wonen of maatschappelijke opvang is sinds een aantal jaren een regionale opgave. In de verdeling over de regio is afgesproken dat de gemeente De Bilt jaarlijks veertien kandidaten huisvest. Het grootste deel van de woningen is niet bedoeld voor deze doelgroep. Maar de tijdelijke woningen kunnen daar ook een (zeer kleine) bijdrage aan leveren. Deze groep krijgt bij de stap naar zelfstandig wonen ambulante begeleiding (aan huis) van de zorginstelling waar ze hebben gewoond.

Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat is ook het verschil met een asielzoeker. Deze groep heeft nog geen verblijfsvergunning. In 30% van de tijdelijke woningen worden statushouders gehuisvest, dus geen vluchtelingen/asielzoekers. De statushouders hebben de procedure voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning al succesvol doorlopen.

Ja, de woningen worden voor 10 jaar mogelijk gemaakt. Er wordt niet gewerkt met tijdelijke huurcontracten. De huurders krijgen een regulier huurcontract met daarin een clausule dat de huurovereenkomst eindigt bij het vervallen van de vergunning van de tijdelijke woning op deze locatie. Dat betekent dat de eerste bewoners theoretisch inderdaad maximaal 10 jaar op deze plek kunnen blijven wonen.

De woningen worden verhuurd door woningcorporatie Woongroen. Om statushouders te plaatsen wordt 30% van de woningen gereserveerd. De overige woningen, voor starters en spoedzoekers, worden toegewezen aan deze verschillende doelgroepen. Wie in aanmerking wil komen, moet ingeschreven staan bij WoningNet regio Utrecht. Voor de eerste toewijzing bij oplevering gaan we in ieder geval lokale voorrang laten gelden.

De woningen zijn kleiner dan de meeste sociale huurwoningen, maar de prijs is inderdaad niet veel lager. Voor Woongroen zijn tijdelijke woningen relatief duur om aan te schaffen, gezien de termijn dat ze kunnen blijven staan en de kosten van verplaatsing. Voor woningzoekenden is het een gunstig aanbod vergeleken met de prijzen die in de vrije marktsector worden gevraagd.

Er komen maximaal drie bouwlagen. Op alle bouwlagen komen woningen. Er komt dus geen begane grond die alleen bestaat uit bergingen.

We hebben vanwege de uitstraling al gekozen voor een trapsgewijze verhoging. Dit nog verder doorvoeren vermindert het aantal woningen, en daar kiezen we niet voor. De opzet zoals gekozen past wat ons betreft goed in de omgeving.

Bij de woningen worden parkeerplaatsen aangelegd. Op de tekening is te zien dat de auto’s niet tot aan de voordeur kunnen rijden.

Het gaat hier om tijdelijke woningen. Dat betekent dat de woningen in een fabriek gemaakt worden en na 10 jaar verplaatst worden naar een andere locatie. Het bijzondere aan de tijdelijke woningen waar wij voor kiezen is dat de woningen van dezelfde kwaliteit zijn als een “normale” woning die niet verplaatst kan worden.

De gemeente gaat hier op dezelfde manier mee om als bij permanente nieuwbouw. Van tevoren wordt een parkeernorm bepaald. Op basis van deze parkeernorm wordt bepaald hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn. Deze parkeerplaatsen worden aangelegd. Er komen geen vergunningen voor de parkeerplaatsen. Er is hier geen sprake van een zone met betaald parkeren.

Per woning wordt er 0,6 parkeerplaats gerealiseerd. Dat is het aantal dat  overal geldt in onze gemeente voor sociale huurwoningen. Voor 61 woningen zijn dat in totaal 37 parkeerplaatsen.

De nieuwe woningen zijn niet naar het westen gericht (richting Burgemeester Fabiuspark) en er staan ook nog bomen tussen. De inkijk is daardoor beperkt.

We begrijpen dit punt en willen hier graag aan meewerken als dat mogelijk is. Daarvoor moeten we wel nog iets uitzoeken. Het kan zijn dat de verharding (deels) nodig is voor de hulpdiensten.

Het plan geeft aan dat de nieuwe bewoners gaan parkeren op nieuwe parkeerplaatsen aansluitend bij de bestaande parkeerplaatsen. Deze zijn gelegen aan de oostkant van de tijdelijke woningen. Deze verharding kan waarschijnlijk vervangen worden door groen. De enige kanttekening is dat we nog moeten uitzoeken hoe de locatie voor hulpdiensten bereikbaar wordt.

De intentie is dat alleen hulpdiensten en bouwverkeer de bestaande route gaan gebruiken. We gaan onderzoeken wat de beste manier is om het gebruik door andere verkeer te voorkomen.

De locatie is nu niet openbaar en daarom staat er een hek omheen. In de toekomst is het een openbaar toegankelijke locatie en is er geen hekwerk nodig. Maar het hekwerk grenzend aan de tuin van de bestaande woningen is daar geen belemmering voor. Dit hek kan dus blijven staan.

Hier willen we zoveel mogelijk in meegaan. We nemen deze wens mee in de verdere uitwerking en kijken hoe we deze groene zone vorm kunnen geven.

De woningen worden zo geplaatst dat er vanuit de nieuwe woningen veel zicht is op de locatie. We verwachten dat dit dus geen plek is die aantrekkelijk gaat worden voor jongeren om te hangen.

Het extra groen nemen we op in de plannen. We gaan onderzoeken of we dit eerder kunnen planten dan het overige groen op de locatie.

Dit is geen onderdeel van het project tijdelijke woningen. We zullen nagaan of hier plannen voor zijn. Aan de aanwezigen zullen we terugkoppelen wat de uitkomst hiervan is.

Er is een bodemonderzoek uitgevoerd in 2014 en in 2019 op de gehele locatie. De conclusie is dat de resultaten van deze onderzoeken geen aanleiding geven tot het uitvoeren van nader onderzoek. Het beoogde gebruik is mogelijk op deze locatie. Tijdens de participatieavond kwam naar voren dat bewoners zich zorgen maken over vervuiling naar aanleiding van gedumpt drugsafval. We gaan dit nader onderzoeken.

Voor de beide locaties is opdracht gegeven om de benodigde milieuonderzoeken uit te voeren. Hierbij kan je denken aan onderzoek naar geluid, naar luchtkwaliteit, ecologie, archeologie enzovoorts. Deze onderzoeken hebben op dit moment nog een concept-status. Op basis van de concepten zien we vooralsnog geen belemmeringen voor de ontwikkeling van tijdelijke woningen op beide locaties. We werken nu aan de afronding van de onderzoeken. Deze worden samen met een ruimtelijke onderbouwing voorgelegd ter besluitvorming aan de gemeenteraad. Op dat moment worden de stukken openbaar.

Uit de concept milieuonderzoeken blijkt dat in de eerste plaats rekening gehouden moet worden met geluid. Het maatgevende aspect is vanaf het bedrijfsterrein. Er is sprake van een kleine overschrijding van de geluidswaarde, waar gemeente goedkeuring voor moet geven. Deze overschrijding geldt ook voor de bestaande woningen rondom het USPB-terrein en is vastgelegd in de vergunning van het USPB-terrein. We leggen aan de raad voor of zij het acceptabel vinden dat deze overschrijding ook voor de nieuwe woningen kan gelden.

De gemeente laat een onderzoek uitvoeren om de monumentale waarde van Jagtlust en de directe omgeving rondom Jagtlust te bepalen. Het college neemt op basis van het onderzoek een besluit. Een monumentenstatus beschermt een historisch waardevol object of gebied, maar dit betekent niet dat er (onder voorwaarden) geen ontwikkelingen meer mogelijk zijn.