Kinderburgemeester

Feline uit de kern De Bilt is de kinderburgemeester van gemeente De Bilt voor het schooljaar 2021/2022. Zij vertegenwoordigt de jeugd in de gemeente en zet zich met name in voor het door haar aangedragen thema duurzaamheid. Ze is tijdens de raadsvergadering van 30 september 2021 officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester.

  • Je vertegenwoordigt de kinderen die wonen in de gemeente De Bilt (Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek). Andere kinderen uit de gemeente kunnen bij jou aangeven wat zijn belangrijk vinden. Je praat hierover met de burgemeester en de gemeenteraad.
  • Je gaat met de burgemeester mee naar evenementen en houdt daar soms een korte toespraak. Denk bijvoorbeeld aan Koningsdag, Mathildedag, de intocht van Sinterklaas en de herdenkingen op 4 mei.
  • Je hebt een onderwerp waar jij je speciaal voor wilt inzetten als kinderburgemeester. Je stelt samen met mensen van de gemeente een plan op hoe je dat gaat doen en voert dit plan ook uit. 

 

De 10-jarige Renske uit Groenekan is vanaf september 2022 de nieuwe kinderburgemeester. Ze volgt daarmee Feline op, die gedurende het schooljaar 2021/2022 de kinderburgemeester was. Op donderdag 29 september zal tijdens de gemeenteraadsvergadering afscheid worden genomen van Feline. Tijdens dezelfde vergadering zal dan ook de Renske geïnstalleerd worden als derde kinderburgemeester van De Bilt. 

Doe ook mee met de zwerfafvalchallenge!

Het thema duurzaamheid heeft de aandacht van onze kinderburgemeester Feline. Ze wil met ‘kleine stapjes’ de bewustwording voor het behoud van de aarde onder de aandacht van kinderen brengen. En daarbij aangeven wat ze er zelf aan kunnen doen. Feline zegt hierover: “Omdat wij, de kinderen, nog heel lang op deze aarde leven. Daarom moeten we dus goed voor de aarde zorgen.” Eén aspect hiervan is zorgen voor minder afval maar ook zwerfafval verwijderen uit het straatbeeld. Daarom organiseert ze de ‘zwerfafvalchallenge’ op alle basisscholen in gemeente De Bilt.

Basisscholen uitgenodigd mee te doen

Op vrijdag 18 maart 2022 hebben alle basisscholen een oproep met poster ontvangen en worden ze uitgenodigd mee te doen met de klas of school. In de bijgaande brief staat vermeld hoe scholen mee kunnen doen met de zwerfafvalchallenge

In samenwerking met Sportief in het groen

Anke Hazeleger van Sportief in het groen (Plog it up) is aangehaakt bij de actie van de kinderburgemeester. Ze ondersteunt de actie en stelt grijpers en plastic zakken voor de kinderen beschikbaar voor het oppakken van zwerfafval. 

Jaarlijks terugkerend

Feline vindt het belangrijk dat het niet bij één actie blijft maar dat de aandacht voor dit onderwerp ieder jaar terugkeert. Daarom organiseren we in gemeente De Bilt vanaf nu jaarlijks de zwerfafvalchallenge op de basisscholen. Voor de school of klas die het meeste zwerfafval ophaalt, is er een mooie wisselbeker te winnen. Zo wordt zwerfafval opruimen extra leuk!

Planning

18 maart: brief met poster op alle basisscholen mee te doen met zwerfafvalchallenge
Van 21 maart – 24 mei hebben scholen de tijd om de actie van de zwerfafvalchallenge aan te melden via kinderburgemeester@debilt.nl, de actie in te plannen en uit te voeren

25 mei: opbrengst per school wordt gewogen op de gemeentewerf (milieustraat). De school met het meest opgehaalde zwerfafval wint de wisselbeker en mag zich een jaar lang zwerfafvalkampioen van gemeente De Bilt noemen!

Feline schrijft elke maand een column. Je kunt ze lezen op haar Columnpagina.

Heb je vragen of opmerkingen over of voor de kinderburgemeester? Mail deze dan naar kinderburgemeester@debilt.nl.

 

De kinderburgemeester van De Bilt heeft een eigen Instagramaccount! www.instagram.com/kinderburgemeester_de_bilt. Leuk om haar te volgen!