Kinderburgemeester

Feline uit de kern De Bilt is de kinderburgemeester van gemeente De Bilt voor het schooljaar 2021/2022. Zij vertegenwoordigt de jeugd in de gemeente en zet zich met name in voor het door haar aangedragen thema duurzaamheid. Ze is tijdens de raadsvergadering van 30 september 2021 officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester.

Voor het schooljaar 2022-2023 zijn we op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester. In de onderstaande 2 video's vertellen de huidige kinderburgemeester Feline en burgemeester Sjoerd Potters wat een kinderburgemeester doet en waarom het zo leuk is om kinderburgemeester te zijn. Onder de video's staat meer informatie en kun je je aanmelden.

In de onderstaande video nodigt burgemeester Sjoerd Potters je uit om te solliciteren voor een prachtige functie: kinderburgemeester van gemeente De Bilt.

Gemeente De Bilt heeft inmiddels twee kinderburgemeester mogen benoemen. Voor het schooljaar 2022-2023 zijn we weer op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester. We zoeken een kinderburgemeester van 10 t/m 14 jaar, die op wil komen voor het belang van de jeugd. De komende weken kunnen kinderen hiervoor solliciteren met een vlog.

De gemeente nodigt alle kinderburgemeesters in spe uit om te solliciteren vóór woensdag 1 juni a.s. Dat kan met een filmpje (vlog) waarin ze zichzelf presenteren en vertellen wat zij willen doen voor de jeugd in gemeente De Bilt.

Stem van de jeugd

Het idee voor een Biltse kinderburgemeester is ontstaan nadat burgemeester Sjoerd Potters een aantal jaar geleden een brief ontving van een 9-jarige inwoner, met de vraag of er plek is voor een kinderburgemeester.

Burgemeester Potters: “Eigenlijk was ik blij met dit initiatief van deze jonge inwoner. We doen als gemeente immers ook veel dingen die van invloed zijn op de jeugd en hun toekomst. Zij mogen nog niet stemmen voor hun volksvertegenwoordiging, maar hun stem moet wel gehoord worden. Met de komst van een kinderburgemeester geven we ze die stem en kunnen zij zelf een thema aandragen dat aandacht behoeft.”

Taken kinderburgemeester

De kinderburgemeester is allereerst een vertegenwoordiger van de kinderen die wonen in alle dorpen van de gemeente De Bilt. Daarnaast zal hij/zij met de burgemeester mee gaan naar officiële gelegenheden zoals Koningsdag, Mathildedag, de intocht van Sinterklaas en de herdenking op 4 mei. “Maar we verwachten meer van de kinderburgemeester dan het ‘doorknippen van lintjes’. We willen dat de kinderburgemeester zich ook hard maakt voor een thema dat leeft onder de jeugd. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, verkeersveiligheid, onderwijs, sport of de samenleving. De kinderburgemeester krijgt de ruimte om, met ondersteuning, een idee verder uit te werken en zelfs uit te voeren. We verwachten dan wel dat dat idee verder rijkt dan het opknappen van de speeltuin in zijn/haar eigen straat,” geeft burgemeester Potters aan. Het ambt is voor een heel schooljaar. 

Feline: “Bijzonder om dit mee te maken!”

De huidige kinderburgemeester Feline Lauret: “Ik vond het heel bijzonder om een jaar lang de kinderburgemeester te mogen zijn. Ik mocht bij veel speciale momenten burgemeester Potters assisteren en natuurlijk mijn thema Duurzaamheid onder de aandacht brengen. Ik hoop dat ik met mijn voorbeelden hoe je duurzamer kunt leven in mijn columns en natuurlijk de Zwerfafvalchallenge veel kinderen heb kunnen inspireren én interesseren voor het thema duurzaamheid. Ook met kleine stapjes kun je een groot verschil maken.”

Sollicitatie en selectie

Kinderen die het ambt van Kinderburgemeester helemaal zien zitten, kunnen met een wervende video solliciteren. De voorwaarden voor deelname en wijze van aanmelden staan op deze pagina. Een selectiecommissie met daarin een gemeenteraadslid, een vertegenwoordiger van het jongerenwerk, een gemeentelijk communicatieadviseur en medewerker kabinetszaken, kiezen uit alle inzendingen drie kandidaten. Deze drie kandidaten gaan vervolgens op ‘selectiegesprek’. Daar komt een genomineerde kandidaat uit die op ‘sollicitatiegesprek’ gaat bij burgemeester Potters. Bij de gesprekken zijn de ouders of verzorgers ook aanwezig. Nog voor de zomervakantie maakt de gemeente bekend wie de derde Biltse kinderburgemeester wordt. De kinderburgemeester wordt na de start van het schooljaar 2022/202 geïnstalleerd in de gemeenteraad van donderdag 29 september 2022. 
 

  • Je vertegenwoordigt de kinderen die wonen in de gemeente De Bilt (Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek). Andere kinderen uit de gemeente kunnen bij jou aangeven wat zijn belangrijk vinden. Je praat hierover met de burgemeester en de gemeenteraad.
  • Je gaat met de burgemeester mee naar evenementen en houdt daar soms een korte toespraak. Denk bijvoorbeeld aan Koningsdag, Mathildedag, de intocht van Sinterklaas en de herdenkingen op 4 mei.
  • Je hebt een onderwerp waar jij je speciaal voor wilt inzetten als kinderburgemeester. Je stelt samen met mensen van de gemeente een plan op hoe je dat gaat doen en voert dit plan ook uit. 

 

Maak een filmpje van max. 2 minuten met de volgende onderdelen:

  1. je naam, leeftijd en op welke school je zit
  2. vertel waarom jij de nieuwe kinderburgemeester van De Bilt wilt worden
  3. vertel wat jij als kinderburgemeester wilt gaan doen voor de jeugd. Wat wordt het onderwerp waar jij mee aan de slag wil? 
  • Praat over je sollicitatie met je ouders/verzorgers, want zij moeten wel toestemming geven. 
  • Solliciteer door je filmpje vóór woensdag 1 juni 2022 naar kinderburgemeester@debilt.nl te versturen met daarbij je volledige naam, geboortedatum, adres en een telefoonnummer van je ouders/verzorgers. 
  • Let op! Als je het filmpje per mail stuurt, dan mag het maximaal 10 mb groot zijn. Je kunt het ook versturen met behulp van een programma als wetransfer of deel een (privé) link van bijvoorbeeld YouTube.
  • Alle sollicitaties worden beoordeeld door een selectiecommissie. De selectiecommissie kiest drie kinderen uit die komend schooljaar kinderburgemeester kunnen worden. Deze drie kandidaten gaan vervolgens op ‘selectiegesprek’ op donderdag 23 juni. Daar komt een genomineerde kandidaat uit die op donderdag 30 juni op ‘sollicitatiegesprek’ gaat bij burgemeester Potters. Bij de gesprekken zijn de ouders of verzorgers ook aanwezig.

Doe ook mee met de zwerfafvalchallenge!

Het thema duurzaamheid heeft de aandacht van onze kinderburgemeester Feline. Ze wil met ‘kleine stapjes’ de bewustwording voor het behoud van de aarde onder de aandacht van kinderen brengen. En daarbij aangeven wat ze er zelf aan kunnen doen. Feline zegt hierover: “Omdat wij, de kinderen, nog heel lang op deze aarde leven. Daarom moeten we dus goed voor de aarde zorgen.” Eén aspect hiervan is zorgen voor minder afval maar ook zwerfafval verwijderen uit het straatbeeld. Daarom organiseert ze de ‘zwerfafvalchallenge’ op alle basisscholen in gemeente De Bilt.

Basisscholen uitgenodigd mee te doen

Op vrijdag 18 maart 2022 hebben alle basisscholen een oproep met poster ontvangen en worden ze uitgenodigd mee te doen met de klas of school. In de bijgaande brief staat vermeld hoe scholen mee kunnen doen met de zwerfafvalchallenge

In samenwerking met Sportief in het groen

Anke Hazeleger van Sportief in het groen (Plog it up) is aangehaakt bij de actie van de kinderburgemeester. Ze ondersteunt de actie en stelt grijpers en plastic zakken voor de kinderen beschikbaar voor het oppakken van zwerfafval. 

Jaarlijks terugkerend

Feline vindt het belangrijk dat het niet bij één actie blijft maar dat de aandacht voor dit onderwerp ieder jaar terugkeert. Daarom organiseren we in gemeente De Bilt vanaf nu jaarlijks de zwerfafvalchallenge op de basisscholen. Voor de school of klas die het meeste zwerfafval ophaalt, is er een mooie wisselbeker te winnen. Zo wordt zwerfafval opruimen extra leuk!

Planning

18 maart: brief met poster op alle basisscholen mee te doen met zwerfafvalchallenge
Van 21 maart – 24 mei hebben scholen de tijd om de actie van de zwerfafvalchallenge aan te melden via kinderburgemeester@debilt.nl, de actie in te plannen en uit te voeren

25 mei: opbrengst per school wordt gewogen op de gemeentewerf (milieustraat). De school met het meest opgehaalde zwerfafval wint de wisselbeker en mag zich een jaar lang zwerfafvalkampioen van gemeente De Bilt noemen!

Feline schrijft elke maand een column. Je kunt ze lezen op haar Columnpagina.

Heb je vragen of opmerkingen over of voor de kinderburgemeester? Mail deze dan naar kinderburgemeester@debilt.nl.

 

De kinderburgemeester van De Bilt heeft een eigen Instagramaccount! www.instagram.com/kinderburgemeester_de_bilt. Leuk om haar te volgen!